Kalendář koncertů 3/2012

Kalendář koncertů 3/2012

28. 02. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Kdyby nebyl březen, museli bychom si ho vymyslet. Tedy v jeho dvanáctkové verzi. Hned zpočátku zajímavý mix: v rámci Conference vystoupí M83, o dva dny později belgičtí neznabozi dEUS a těsně před začátkem jara Mark Lanegan. Tím to ale nekončí. Na seznamu jsou The Duke Spirit, Rise Against, Konono NO. 1 nebo pianista Maxence Cyrin.
4. 3. M83 (Lucerna Music Bar)
V rámci večera s názvem Conference se v Lucerně uskuteční jeden ze zásadních koncertů nabitého března. Pro ty, kdo M83 znají a zbožňují, není potřeba nic dodávat. Ti ostatní se budou muset nechat překvapit, protože poslední deska M83 čili Anthony Gonzalese s názvem Hurry Up We´re Dreaming se dá jen těžko popsat několika málo slovy. Sladkobolné vokály (Intro), kytary (Reunion) spousta osmdesátkových synth-zvuků a vůbec celkově zahalené v pestrobarevném elektronickém hávu. Jako support si M83 přiveze Porcelain Raft.

6. 3. dEUS (MeetFactory)
S dEUS jsme se potkali teprve nedávno, ale setkání to bylo radostné. Představte si, že jste na svou nejoblíbenější kapelu narazili o dvacet let později než ve skutečnosti. Otevírá se vám najednou úplný poklad: desky, slova, melodie, prostě všechno máte k dispozici neoposlouchané, zbrusu nové. A všechno to působí ještě lépe, když začínáte u nejnovějšího klenot dEUS "Keep You Close". Někdo tuhle desku může šmahem ruky strhat jako laciný eklekticismus, ale nepředvídatelnost byla dEUS vždycky vlastní: tisíc a jedna inspirace, dechové nástroje, housle, zběsilé kytary a boží hlas Toma Barmana (Dark Sets In). Tak šestého v MeetFactory!

8. 3. Reed, Lavash, Merta - United Islands 2012 (2. patro)
Z trojice muzikantů samozřejmě zaujme české publikum Vladimír Merta, stálice domácí folkové scény, ale ani jméno Lavash nemůže padnout na neúrodnou půdu: koncertuje s temnou Načevou, která jeho hře na kytaru vystřihla velkou poklonu, žije v Praze a točí s Lenkou Dusilovou. Lavashe a Mertu doplní Dan Reed, písničkář s docela zajímavou minulostí, hereckými pokusy, ale hlavně charismatickým hlasem.

19. – 20. 3. Bonus (Divadlo Archa)
Oceňovaný Bonus podbarví svým ráčkovaným hiphopem literání kabaret Igora Malijevského a Jaroslava Rudiše. EKG, jak se ta taškařice jmenuje, má tentokrát podtitul O lásce a penězích a vedle Bonuse se představí zpěvák Visacího zámku Jan Haubert, průkopnice signumartu (neptejte se mě, co to je) slečna Jarka a zrzavý filozofující ekonom Tomáše Sedláčka.

20. 3. Mark Lanegan Band (Lucerna Music Bar)

Další březnová lahůdka. Stopy jeho dlouhých pracek najdete, kam se jen podíváte: na chvilku zevloval v kapele Queens Of The Stone Age (desky Rated R, Songs for the Deaf a Lullabies to Paralyze), spolupracoval se zpěvačkou Belle and Sebastian a s Gregem Dullim to táhnou ve spolku Gutter Twins. Lanegana si nemůžete splést: jeho specifický baryton byl neoddělitelnou součástí vznikající grunge scény kolem Seattlu. Do Prahy přijede představit své nové sólové album Blues Funeral, které bylo podle jeho vlastních slov ovlivněno Joy Division (Closer) a Roxy Music (Country Life). Co víc si přát?

29. 3. I Heart Sharks + Dikolson (Palác Akropolis)
Pořadí na titulce by mělo být obráceně: Filip Míšek, spoluzakladatel Khoiby, hudebník a producent, si začal říkat Dikolson a jeho solo debut The Bear Is Sleeping Now momentálně zní ze všech koutů. Jde o jemnou elektronickou práci, navíc ozdobenou příspěvky Filipových kolegů (Janečkovo bubnování si prostě v tracku Mercury nelze splést!). Už při druhém poslechu si ale říkáte, jak by deska vypadala, kdyby se medvěd probudil...Uvidíme, jak to celé bude znít naživo. I Heart Sharks je elektro-indie partička z Berlína, kteří žonglují s aktuálními synth-popovými indie proudy. Lehkou zasněnost vyvažují kytary a výrazné vokály a celé to zní moc dobře.

6. 3. Vzpomínka na Mejlu (PPU, Akropolis) / 6. 3. Soap and Skin (Archa) / 9. 3. Sunrise Avenue (Akropolis, rock) / 11. 3. The Duke Spirit (LMB) / 12. 3. Bonus (Brno, HaDivadlo) / 13. 3. Midi Lidi (Akropolis) / 14. 3. The Straits (KC Vltavská) / 14. 3. Still Corners (Strahov007) / 16. 3. Rise Against (Incheba Aréna, Praha) / 18. 3. Los Van Van (Akropolis) / 21. 3. Napalm Death (Žlutý Pes, Pardubice) / 22. 3. Maxence Cyrin (Akropolis) / 25. 3. Ólafur Arnalds (ISL) + Roman Empire (Akropolis) / 27. 3. Konono No. 1 (Akropolis) / 28. 3. Crippled Black Phoenix (Strahov007) / 29. 3. A Banquet (LMB) / 29. 3. Bonus (Plzeň, Divadlo Pod Lampou) / 30. 3. Prince of Tennis (Fléda, Brno)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika