Jak dopadla diskuze o klubové scéně v NoDu?

Jak dopadla diskuze o klubové scéně v NoDu?

21. 03. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V divadle NoD proběhla v úterý 20. března diskuse zástupců pražských klubů, osobností kulturní scény a veřejnosti s primátorem Bohuslavem Svobodou. Společně otevřeli problematiku klubů ve 21. století, jejich podpory ze strany města a otázky financování.
V panelu usedli vedle primátora hl. města Prahy Bohuslava Svobody socioložka Marta Svobodová, novinář Pavel Kučera, hudebníci Jiří Burian a Lukáš Turza a zástupci klubu Roxy.

Společně s odbornou i laickou veřejností v publiku nejdříve hledali definici významu klubu v minulosti i dnes. „Princip klubu zůstává napříč časem stejný – je místem pro setkávání, které je spojeno s nějakým uměleckým zážitkem, kde něco vnímám a zároveň spoluvytvářím tím, že se toho účastním. Může se změnit muzika, alternativní vnímání, ale podstata té věci, scházení se a komunikace, je nadčasová. To je ve světě, ze kterého se komunikace vytrácí a je v tomto směru čím dál tím více nepřátelský, hlavní a důležitou rolí klubu. Protože když ztratíme toto, přijdeme o jednu z důležitých možností, která do našeho světa vnáší lidský, vztahový, faktor,“ reagoval na pestré příspěvky ostatních panelistů primátor Svoboda.

Vzhledem k přítomnosti primátora zajímala účastníky debaty především podpora klubové kultury ze strany města. Diskutující se shodli na tom, že kluby mají v pražské kultuře a v centru Prahy nezastupitelnou roli (a to nejen kulturní, ale i ekonomickou), přesto často doslova přežívají ve finanční tísni. Jejich problémy navíc umocňuje byrokracie na straně městských částí. Klubům vadí například poplatky ze vstupného, jehož výše je oproti jiným zemím velmi nízká, zatímco honoráře zahraničních umělců jsou stejné jako všude v Evropě.

I když na současnou podporu ze strany magistrátu zaznívaly pozitivní reakce, ani kluby, kterým byl udělen grant, nemají problém s financováním zcela vyřešen. „Model financování klubů je náročný, situace se zlepšuje, vstřícnost magistrátu je v poslední době velká. Jen za poslední rok jsme ale do Roxy museli zainvestovat osm milionů korun ze soukromých zdrojů. Grant pokryje maximálně deset procent provozu klubu. Bez toho by se to dělat nedalo, ale za to by se to taky dělat nedalo,“ vysvětloval Jan Mayer z Linhartovy nadace, která Roxy provozuje.

Bohuslav Svoboda přislíbil změny v systému rozdělování financí na kulturu – institut partnerství, který nemá žádná pravidla, bude v dohledné době pravděpodobně zrušen. „Partnerství a granty se musejí dostat pod jednu hlavičku; jejich kritéria budou známá a velmi jasná,“ řekl primátor. Nově vytvořený poradní sbor by měl navíc přispět k lepším podmínkám v soutěži o grant; nebudou už mezi sebou soutěžit jednotlivé kulturní disciplíny, ale vždy subjekty v konkrétním oboru, na nějž bude vyhrazen určitý objem financí. Intenzivněji by mělo být do finanční podpory zahrnuto také ministerstvo kultury, které se v současné době podílí v porovnání s magistrátem jen malou částkou.

Debata zahájila diskuzní seriál o klubové scéně, který bude probíhat celý letošní rok v rámci 20. výročí klubu Roxy.

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika