The Brandt Brauer Frick Ensemble v Akropolis

The Brandt Brauer Frick Ensemble v Akropolis

28. 03. 2012  |  Autor: YannD  |  Komentáře (1)
Jakmile zní dneska něco zajímavě tak je to na jisto z Berlína anebo Islandu. V těchto končinách, natolik rozdílných, považte, vznikají všechny možné i nemožné hudební projekty. Jeden z těch, který se schová za Berlín a spíše „to“ nemožné, je Brandt Brauer Frick Ensemble. V pátek 23. 3. byli v Praze a my jsme se na ně šli podívat.
A slovo podívat není tak úplně od věci, poněvadž tolik nástrojů v Akropolis asi už nikdy neuvidíte. Už jen první pohled totiž vzbuzoval dojem, že až do tohohle všeho třísknou, rozpohybují struny, ofouknou dechy a pohladí klávesy, tak se něco změní. A změnilo. Jestli jsem někdy měl už beztak dost široké hranice, kam jsem si vždy i to nejroztodivnější napasoval, tak tohle bylo úplně mimo ně. Vůbec bourání hranic bude zřejmě tomuhle triu zcela vlastní.

Jak jinak si lze vysvětlit, že jejich pokusy o akusticky podanou elektronickou hudbu, se zcela míjejí s neúspěchy, nýbrž naopak trefují hřebíček na hlavičku a ty naše hlavičky z toho praskaj blahem. Někdy je holt méně více a někdy více je více. A tady to rozhodně bylo více. Více než odvážné, více než netradiční, více než troufalé a více než sebejisté. Pánové Brandt, Brauer a Frick se s tím vůbec nemazlí a dělají to po svém. Nakonec to není nijak světoborná myšlenka. Když máte rádi elektroniku a zároveň umíte hrát dobře na kopec nástrojů a noty čtete i pozpátku, je už jen krůček k tomu zkusit si vystřihnout nějaký ten elektro part akusticky. Nutno však dodat, že tenhle krůček byl asi hodně dlouhý a vyžadoval dostatek odvahy a pevné víry v sebe sama.



A co čert nechtěl, povedlo se jim to náramně. Jejich poslední (druhé) album Mr.Machine zní velmi příjemně a nabízí zcela netradiční poslech, který zdaleka nefunguje na první dobrou. Plyne z toho to, že my je teď musíme poslouchat, zvykat si na ně, chodit na ně a brát je vážně, protože to je sakra dobrý. V Praze s sebou měli svůj sedmičlenný ensemble, který se podílel i na albu samotném a společně tvořili jeden velký synťák, z něhož vycházely zvuky, které by i mistra Jarreho posadily na zadek. Skladby byly dlouhé a gradující. Minimalistické začátky na sebe vrstvily další a další zvuky, které i když jste viděli jak vznikají, nebyli jste si jistí, že to tak opravdu je, a celý to končilo euforií v podobě piána, které v nekonečné smyčce dovedlo skladbu do finále, po němž následoval potlesk natolik velký, že i kamenné tváře soustředících se muzikantů roztály úsměvem. Připišme jim k dobru, že pianista Frick pro jistotu hned v úvodu sdělil, že nám přišli zahrát trochu divné hudby.

Faktem je, že pro zaryté technaře, či nekompromisní milovníky klasické hudby, to nejspíš nebylo to pravé. Beat zdaleka nebyl tak hutný jak je u elektroniky zvykem a jednotlivé melodie byly občas natolik rozházené (podobně jako noty Paula Fricka po zemi) že by se z nich nejeden dirigent jal rozlámat taktovku na hodně malý kousky. Ono vůbec stačí napsat, že např. na tubu se hrálo dlaní a je asi jasné, že víc netřeba dodávat. Podívejte se v našem videu na skladbu Mi Corazon právě z alba Mr. Machine a budete chytřejší. V Paláci Akropolis hráli TBBF v rámci (jak jinak) Conference a protentokrát i díky Red Bull Music Academy, která si odbyla s tímto tělesem svou Prague Session. Jen ten zvuk tentokrát nebyl „akropolovsky“ čistý, nýbrž místy lehce nevyvážený. Po koncertě, který končil poměrně brzy, proběhla v kavárně volně přístupná diskuze s členy TBBF o jejich tvorbě i o workshopu Red Bull Music Academy, jež byla zároveň příčinou onoho dřívějšího konce. O zbytek se pak v útrobách Paláce Akropolis postarala Malá Scéna a Divadelní Bar.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE

Pátek 23. 3. 2012
Vystupují:
The Brandt Brauer Frick Ensemble
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
stolda
29. 03. 2012 | 09:08:07
+0 | -0

bbf

paradni akce, paradni report!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika