Aki Bergen: Nenazývejte mě umělcem

Aki Bergen: Nenazývejte mě umělcem

03. 04. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Jeden z nejznámějších deep a tech house italských producentů zavítá do Prahy tento pátek 6. 4., aby se poprvé představil v České republice v klubu Yes. Přinášíme vám rozhovor, v kterém jsme si povídali o Akiho práci, o tom, jak vše začalo a samozřejmě o tom, co od něj můžeme v Praze očekávat.
Ahoj Aki, začneme jednoduchou otázkou. Můžeš nám o sobě povědět nějaké základní informace?
Ahoj všem, předem děkuji za tento rozhovor a za zájem o mojí práci. V hudebním businessu se pohybuji více jak 15 let a od začátku se neustále vyvíjím. Hodně času jsem žil v zahraničí, ale v současné době žiji v Římě a několik posledních let vystupují pod pseudonymem Aki Bergen (občanské jméno Akiho Bergena je Simone Bocchino, pozn.red.)

Jsi Ital, ale tvé umělecké jméno se liší od tvého občanského. Tvoje DJské jméno zní popravdě trochu švédsky. Proč sis ho zvolil?
Ano, Aki Bergen nezní moc italsky. Popravdě jsme seděli s manažery mého vydavatelství a přemýšleli jsme o novém jménu. A nakonec vznikl Aki Bergen. Jednoduše se to pamatuje a od té doby jsem zůstal věrný tomuto jménu.

aki

V minulosti jsi produkoval pod jménem Neuroxyde. Používáš stále toto jméno, a jak se liší produkce Neuroxyde od produkce Akiho Bergena?

Neuroxyde stále žije, takže nemůžu úplně říci, že to je minulost. Stále pod tím jménem produkuji a ta hudba je úplně jiná, než jakou vydávám jako Aki Bergen. Neuroxyde je více takové to pumping techno/tech house. Naproti tomu Aki Bergen je víc housový, například deep house. Myslel jsem, že nejlepší bude rozdělit mou produkci mezi dvě jména. Lidé se tak mohou snadněji dostat k mé techno a house produkci. Můžete si o mně myslet, že jsem schizofrenik, protože rád měním identitu, pokud jde o hudbu.

V poslední době se do podvědomí dostalo hodně skvělých italských tech house DJs jako Marco Lys, Stefano Noferini, Manuel De La Mare a další. Řekni nám, ale, jak se v Itálii daří deep housové scéně? Najdou si lidé cestu do klubu, když tam nehrají superstar DJs?
Klubová scéna v Itálii se velmi těžko popisuje. Většina lidí má rádo komerční hudbu, takže je opravdu jedno, jestli tady v klubech hraje někdo známý nebo ne. Techno scéna si vede docela dobře v porovnání s deep house scénou. Tato hudba je pro Italy stále něco nového a doufám, že se v budoucnu dočkáme nějaké změny, protože chci stále produkovat deep house jako Aki Bergen a ne jenom nějaké tracky, které vyjdou ze syntetizátoru.

V pátek bychom měli zažít tvé první vystoupení v Čechách, nicméně měl jsi někdy šanci navštívit naší zemi? Je nějaká věc, která se ti vybaví, když se řekne Česká republika?

Bohužel jsem ještě nikdy Čechy nenavštívil a toto bude moje první návštěva. Velmi se těším, že zažiju zdejší noční život a potkám nové lidi.



Máš nějaké speciální hudební vzdělání nebo ses veškerou hudební produkci učil sám? A prozradíš nám, jak to vše začalo?
Může to znít legračně, ale žádné hudební vzdělání nemám. Moji přátelé mi říkají, že mám talent od přírody a vždy mě tímto přívlastkem rozesmějí. Každopádně jsem začal, když mi bylo 14 let a byl jsem hodně ovlivněn technem, které bylo rozšířené po celé Evropě, takže jsem se začal poohlížet po jiné cestě, jak se dostat do povědomí klubů a dalších DJs v Itálii. Učil jsem se jak mixovat a jak produkovat. Později jsem potkal muže jménem Andrea Prezioso, pod jehož dohledem jsem v roce 1997 vydal první track. A jak roky ubíhaly, vyzkoušel jsem různé styly a spolupracoval s mnoha dalšími umělci. A to je výsledek toho, kde se nacházím dnes. A když se to tak vezme, nenazývejte mě umělcem :-)

Který track z tvé produkce máš nejraději?
To je velmi těžká otázka. Myslím, že ji ale nedokážu odpovědět, protože do každého tracku, který jsem složil, jsem vložil mnoho lásky a speciálně pokud se jedná o spolupráci s jinými umělci je pro mě těžké se rozhodnout, který track mám nejraději. Ale velmi mám rád “Into My Soul” se zpěvačkou Carmen Sherry.



Teď spíše taková otázka na odlehčení. Poznávají tě třeba lidé na ulici jako celebritu a chtějí se s tebou vyfotit?
Haha. Nejsem zas tak rozpoznatelný jako Obama, ale lidé, kteří se zajímají o undergroundovou scénu, mě občas poznají. Cítil bych se ale docela divně, kdyby mě někdo žádal o autogram. Často se ale stane, že se semnou někdo chce vyfotit a to nemůžu odmítnout. Popravdě se stále cítím jako obyčejný kluk a to je možná tajemství toho, proč jsem tak dlouho v hudebním průmyslu. To co teď září, může zítra zhasnout.

Povíš nám něco o svých rodičích? Jsou také hudebníci? A jak vůbec mají rádi tvou hudbu?
Moji rodiče a vůbec celá moje rodina jsou úžasní lidé a mám s nimi spíše kamarádský vztah. Nejsou to žádní hudebníci ani nejsou hudebně vzdělaní, jsou to normální lidé s normálním zaměstnáním. Nedovedu si ale představit život bez nich a jejich neustálé podpory, kterou mi dávali po celu dobu mojí hudební kariéry.

Se svojí hudbou cestuješ po celém světě. Můžeš nám říci nějaké místo, kde se ti nejlépe hrálo? A jaká země je podle tebe zaslíbená deep house music?
Měl jsem štěstí, že mě má práce dala mnoho možností objevit různé kultury a různé země ve velmi krátkém čase. Během 3 let jsem navštívil klem dvaceti zemí. To je docela dobré číslo a moje bonusová letecká karta si také nestěžuje. Nedokážu říci jednu konkrétní zemi, ale určitě bych si chtěl znovu zahrát v Brazílii, miluju tamní lidi. Také v Egyptě se mi hrálo moc dobře a v neposlední řadě Ibiza.

Ano, na Ibize si hrál minulý rok. Všichni víme, že to je místo kde chce být každý DJ. Můžeš nám říci tvou zkušenost?
Ano, minulý rok byl na Ibize úžasný. Cítím se poctěn tím, že jsem tam mohl hrát. Španělé opravdu vědí, jak si párty užít. Samozřejmě vliv na to má i teplé počasí a krásná příroda, to vše vás dostane do skvělé nálady. Doufám, že budu mít znovu tuto možnost, protože dle mého názoru je Ibiza takovou evropskou Miami.

Blíží se nám léto a spolu s ním i velké festivaly. Plánuješ navštívit nějaké z nich?
Tento rok jsem se rozhodl soustředit vice na práci ve studiu a na spolupráci s jinými umělci, než na hledání nových vystoupení a festivalů. Ale nikdy se ničemu nebráním. Na konci srpna budu vystupovat v Německu na jednom festivalu a jsem si jist, že to bude opět skvělá zkušenost. Obvykle ale upřednostňuji hraní na menších místech a klubech, protože mi přijde, že si to lidé více užívají a já mám větší šanci cítit s každým takovou přátelskou atmosféru. Oni zase můžou být blíže DJi.

Existuje ještě nějaký klub, party nebo festival, na který jdeš a prostě si jen užíváš jako normální návštěvník, který platí vstup a jen paří až do rána? Nebo jsi zaneprázdněn DJingem a produkováním natolik, že ti na něco takového nezbývá čas?
Přál bych si mít nějaký čas na to, abych mohl chodit na party a jenom relaxovat a užívat si, ale bohužel žádný čas nemám. Chystám hodně nové produkce a také pracuji na tom, abych nastartoval nové vydavatelství, které se bude jmenovat Crazy Puppets Music a bude se soustředit na Funky house, Soulful house a Nu Disco producenty. Už se nemůžu dočkat, až label spustíme, protože já a moji partneři do toho dáváme hodně energie a lásky, abychom dosáhli našeho cíle.

Připravuješ si něco speciálního pro tvoje sety? Připravíš si něco speciálního i na svoje vystoupení v Praze?
Každé vystoupení je jiné. Nikdy nemám přesnou představu, co budu ten daný večer hrát. Obvykle se nepřipravuji už týden před akcí, jen si vypálím nějaká nová CD a uspořádám CD na párty. Lidé a publikum je to nejdůležitější, co mě na party zajímá a vždy se snažím sledovat jejich náladu. A co se týče mého vstoupení v Praze, tak určitě budu mít připraveno několik demo tracků z mého vydavatelství Neurotraxx, které bych chtěl na lidech vyzkoušet.

Když už jsme u toho, jakou techniku používáš při svých vystoupeních? A byl by si třeba schopný hrát z gramofonů. Ptám se, protože většina DJs v této moderní době by to již nezvládla.
Většina lidí, co mě zná, ví, že jsem totálně ze staré školy. Takže má odpověď je ANO, miluji hrát z vinylů a snažím se je stále držet při životě, protože to je to, co pro mě znamená „být DJ“. Nedávno jsem byl na party, kde se hrálo pouze z vinylů a bylo to famózní.

Aki, děkujeme ti za rozhovor a budeme se těšit na tvé vystoupení 6. dubna v YES klubu v Praze.

Facebook event


Dodal: Martin Půlpán
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AKI BERGEN FIRST TIME IN PRAGUE

Pátek 6. 4. 2012
Vstup: 100 Kč
Vystupují:
Aki Bergen (IT), Don Marquez, Sonja, Segment
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika