Céu aneb brazilské koření v Paláci Akropolis

Céu aneb brazilské koření v Paláci Akropolis

09. 04. 2012  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (1)
O Brazílii se toho v ČR mnoho neví. Obecně zde panuje představa, že malí brazilci se rodí s kopačákem u nohy a malé brazilky v karnevalových tangách a místo brekotu se porodnicí rozléhá šumění samby.
Možná to tak je, nikdy jsem tam nebyl. Nicméně dva, tři brazilce jsem už v životě potkal a když jsem je vzal na technopárty, cosi podobného tanci jsem z nich vydoloval až po pěti panácích pravého českého rumu. To je ta věčná válka s vžitými stereotypy. Svoje portfolio brazilských zážitků jsem tedy rozhodl rozšítit o koncert momentálně ve světě nejznámější brazilské skladatelky a zpěvačky Céu, který se měl strhnout v úterý 3.4. v pražské Akropolis.

Céu se narodila v rodině uznávaného skladatele a muzikologa, takže k hudbě přirozeně lnula již od dětství. V patnácti se rozhodla pro kariéru hudebnice a zpěvačky. V patnácti se pro totéž rozhodl kdekdo, ale ona šla nekompromisně za svým cílem a kromě muzikologie se naučila i na nějaký ten nástroj. To nemůže být nikdy na škodu, zvlášť když chcete páchat crossover a fůzovat hudební vlivy samby, hip-hopu, rhytm'n'bluess, elektrojazzu a dalších kořenících směsí. Aby to dávalo smysl a nedopadlo to, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, musí nad vším panovat osobnost muzikanta par excellence. A tou Céu nepochybně je, jak dokázala několika nominacemi na nejrůznějších Grammy.

Nejrůznější fůze a crossovery byly, jsou a budou hnacím motorem hudebního progressu vůbec a na jejích albech to celkem vydařeně funguje, takže jsem byl dost zvědavý, jak to bude vypadat naživo.

Koncert sice začal s mírným zpožděním, ale tak už to bývá, když před kapelou nevaří nějací předskokani. Počítá se s tím, že publikum se nažhaví samo od sebe a začne netrpělivě hvízdat a těšit se. Na rande taky chodíte včas, jenom když chcete všechno zkazit hned na začátku. Na holčičích serverech se tvrdí něco jiného, ale to je jenom taková hra, my kluci tomu přece nebudeme věřit.

Musím ale uznat, že když se na pódiu zjevila Céu v upnutých, zlatě šupinatých šatech, uvědomil jsem si, že mít rande s ní, bivakoval bych na místě schůzky 24 hodin předem. Šířila kolem sebe takové fluidum, že mužská část publika tleskala už jenom vzhledu. Myslete si o mě, že jsem sexista nebo machista, ale jen slepý homosexuál by se nedal takovým zjevem strhnout.

Doprovodná kapela byla pak cosi jako křoví. I když v jednu chvíli (zhruba v polovině koncertu)byli opuštěni zpěvačkou, která si šla do zákulisí přepudrovat nos (či co)a předvedli docela slušný jam. Nutno ale dodat, že jediný kdo z nich vypadal, že si to opravdu užívá, byl charismatický DJ a vysmátý bubeník rozmístění po stranách pódia. Basák a kytarista se téměř celou dobu tvářili jako kdyby hráli se školní kapelou na maturáku.

Možná to lehce souviselo s tím, že se nedařilo publikum nějak více rozhýbat. Přece jenom v jejich rodné zemi bude pohyb pod podiem mnohem intenzivnější a „rozpařenější.“ Tady to chvílemi vypadalo jako na prohlídce slavné čínské hliněné armády. Až na pár odvážnějších žen (pravděpodobně studentky latinsko-amerických tanců)vlnících se do rytmu - samá nehybná socha. Jako kdybych chvílemi ve tvářích hudebníků i samotné Céu zachytil jisté zklamání z průběhu koncertu.

Nicméně přestože publikum během písní působilo spíše ospale, v přestávkách dokázalo vždy vydatně aplaudovat, takže se tváře účinkujících vždy rozjasnily a diváci se na konci dočkali hned několika přídavků a vřelých díků.

Rozmražování českého publika, navíc zaskočeného náhlým návratem zimy, prostě někdy trvá trochu déle.

Po hudební stránce je tahle fůze všech možných vlivů, majících podle slov Céu své kořeny hlavně v Africe, určitě velice zajímavá, osvěžující a svižná. Pokud si pustíte jakékoli její album, zjistíte to sami.

http://grooveshark.com/#!/artist/C+U/450128
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: CÉU

Úterý 3. 4. 2012
Vstup: 360 kč / 400 Kč
Vystupují:
CéU
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
petr
10. 04. 2012 | 16:00:15
+0 | -0

bééééé

brazilskou čutanou čutají v Brazílii opálení Brazilci
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika