Ala: Inspiraci hledám sám v sobě

Ala: Inspiraci hledám sám v sobě

24. 04. 2012  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (0)
Ala je na taneční scéně aktivní už pěknou řádku let. Po dlouholetém působení v projektu Klika s djem Subsistem a spoluprací s Radioactive Tunes se nyní věnuje sólové kariéře. V březnu mu vyšlo debutové EP na labelu MANDMS Music. O produkci, djingu a Alešových plánech do budoucna jsme si povídali v následujícím rozhovoru.
Ahoj Alo, poslední dobou nikde moc nevystupuješ, čím to je?
V Čechách to pro mě už nějakou dobu postrádá smysl. Říkat důvody je asi myslím zbytečné, ale určitě tím nechci říct, že je to všude špatné. Je spousta klubů, kam jezdím moc rád, je tam dobrá atmosféra a dobře se tam hraje. Například Cross v Praze, nebo nedávno se mi velmi dobře hrálo na Bukanýru. Tu atmosféru tam možná ale dělají hodně cizinci.

Ono všude kde jsou cizinci je dobrá atmosféra.
Jo jo s tím naprosto souhlasím. Dobře se ale také hraje na Moravě, kde hrajeme často s Carlem Kingem. Pak mě samozřejmě hodně baví takové soukromější akce s kámošema, kde se sejde pár lidí, zahrajeme, popijeme a atmosféra je stokrát lepší, než na nějaké mega párty. Nicméně největší smysl má pro mě momentálně studio a produkce.

Co na to říkají doma, když trávíš veškerý volný čas u počítače a produkce?
Ja u toho sedím, jen když je přítelkyně v práci, takže v pohodě. A sousedy momentálně nemám, takže mi v tom vůbec nic nebrání (smích).

Pojďme se vrátit k tvé produkci jako takové, 20. 3. 2012 ti na maďarském labelu MANDMS Music vyšlo EP Connected. Řekni mi trochu více o této spconnectedolupráci.
Celé to vzniklo u Martina z Insect Elektriky, s kterým se známe už strašně dlouho. Poslal jsem mu nějaké tracky a on navrhnul, že by se to dalo někde vydat. Doporučil mi label MANDMS, který se zaměřuje na nové a mladé talenty. Poslali jsme jim můj materiál a vyšlo to. Release vyšel 20. března. Teď pro ně ještě dělám track na jejich kompilaci, která má vyjít na konci května a přišly mi také nabídky na remixy od nějakých lidí, kteří už na labelu vydávají.

Mám také hotové další EP, které by mělo vyjít na jiné značce, ale vše je zatím v jednání.

Jak dlouho jsi na tomto EP pracoval?
Na Connected vyšel i track, který jsem dělal před dvěma lety, takže nemůžu přesně říct, kolik času to zabralo. Connected je vlastně takový výřez z toho, co jsem doposud udělal.

Kde jsi čerpal inspiraci?
Inspiraci asi nejvíc sám v sobě, vše vycházelo samo od sebe.

Máš nějaké vzory?
Mám spoustu oblíbených producentů, každý ale dělá něco jiného. Z každého se snažím vzít něco. Můj velmi oblíbený producent je Aphex Twin, toho bych si někdy přál slyšet na živo. Loni jsem ho bohužel o týden prošvihl na Ibize. Pak mě hodně baví producenti jako Deadbeat nebo Frivolous. Nesmím zapomenout také na klasiky jako Prodigy, Kraftwerk atd… Je toho ale opravdu spousta, nemám vyloženě nejoblíbenějšího producenta. Dá se říct, že poslouchám vše co mi přijde dobré.

V čem produkuješ?
Zatím pouze v Abletonu a k tomu mám pár kontrolerů. Časem chci ale určitě přejít na analog, ten zvuk je prostě nenahraditelný.

V čem ti Ableton vyhovuje?
Je jednoduchý, přehledný, intuitivní. Začínal jsem v Cubasu a když jsem přešel na Ableton, bylo to strašně jednoduché. A hlavně ho mám legálně koupený, tak není důvod cokoliv měnit (smích).

Z čeho vlastně hraješ?
Klasické dj sety nejraději z vinylu a pokud nejsou gramce, tak z Abletonu. Občas hraju live, ale ještě to není ono. Do budoucna bych chtěl hrát více live, potřebuje to ale ještě vypilovat.

Jak dlouho produkuješ? Pracuješ teď na novém materiálu? Máš v plánu jej vydat opět v Maďarsku, nebo míříš i někam jinam?

Aktivně produkuji asi 4 roky. Chtěl bych se dostat do Německa. Jak jsem zmínil, dělám teď na novém materiálu, který by měl vyjít jinde, sice ne zrovna v Německu, ale měl by to být další posun. Zatím ale není nic potvrzené, tak nebudu nic prozrazovat.

Co jiného kromě produkce děláš, máš čas i na jiné koníčky?

V zimě je to snowboarding, který mě baví asi už deset let. Pak samozřejmě výlety a cestování.

S tím souvisí má další otázka. Vloni v létě jsi byl na Ibize, jaké to tam bylo?
Tak v první řadě mě zaujalo jídlo, to bylo vynikající a pak atmosféra celého ostrova. Velice mě nadchla tamní příroda. Půjčili jsme si skútry a projeli skoro celý ostrov a ta krajina je tam opravdu nádherná. Všude hraje pohodová klubová hudba, prostě paráda. Co se týče klubů, byli jsme v Amnesii na Cocoon heroes. Sven Väth se mi tedy zrovna moc nelíbil, abych pravdu řekl. Ale moc se mi líbila druhá stage, která je ještě větší, než ta hlavní. Tam se hrálo tak na 119 BPM, takže přesně pro nás. Moc se mi taky líbilo v klubu Es Paradis. A největší zážitek byl jednoznačně západ slunce v Cafe del Mar. Cenil jsem si i toho, že tam téměř všichni hráli z vinylů, to se dnes jen tak nevidí.

ala

Nějaké plány na letošní léto? (Festivaly, parties, dovolená)?
Poklidná dovolená u moře. A pojedeme se určitě podívat na Prodigy a Orbital do Hradce.

Díky za rozhovor!

Connected lze zakoupit na Beatportu či iTunes:
http://www.beatport.com/release/connected-ep/883877
http://itunes.apple.com/us/album/connected-ep/id510398793
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika