Fanfare Ciocarlia opět dobyli Prahu

Fanfare Ciocarlia opět dobyli Prahu

23. 04. 2012  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (0)
V pondělí 16. 4. vtrhli do pražské Akropole rumunští Fanfare Ciocărlia a strhujícím způsobem předvedli, co je to romská duše balkánu. Zřejmě není třeba tuto kapelu nějak zdlouhavě představovat. V Čechách je tahle banda nadměrně populární a jejich koncerty bývají natřískané a sály praskají ve švech.
Pro pořádek ale přece jenom uvedu, že jde o romskou kapelu operující v žánru Balkan Brass music, která se v polovině devadesátých let svezla na vlně zájmu vzedmutém fenomenálním snímkem srbského režiséra Emira Kusturici – Underground. V následujích letech pak bez problémů posbírali nemálo cen (BBC Awards For World Music 2006)a proslavili se pod mazanou marketingovou nálepkou „nejrychlejší balkánská dechovka na světě“.

Že to ale není jenom nálepka, jsme se mohli ten večer přesvědčit na vlastní oči. Pomalý, rozehřívací nástup muzikantů v dlouhých černých pláštích a kloboucích měl trvat asi dvě minuty a pak se rozpoutala pravá dechová vřava, která víceméně pokračovala celý zbytek večera. Zakulacení pánové ze zapadlé rumunské vesnice brzy odhodili černé pláště, protože by se vnich dozajista museli brzy uvařit. Hráli tak rychle a s takovou intenzitou, že z většiny brzo lil pot.

Ze svého obsáhlého repertoáru zahrnujícího vlastní tvorbu i převzaté lidové a pop-kulturní šlágry, zatroubili snad všechny známé hity jako Mesecina, Born to Be Wild, I'm Your Gummy Bear, Asfalt Tango, James Bond Theme nebo bezkonkurenčně nejslavnější Kalashnikov. A to všechno s takovou energií a přímo mistrovskou virtuozitou, že by se za ni nemusel stydět ani Louis Armstrong. Muzikanti si předávali sóla, zakončovaná ovacemi nadšeného publika a když se do toho následně opět opřeli všichni dohromady, bylo to jako pumpování energie pod velkým přetlakem. Kdo měl nohy, tancoval nebo se o to aspoň pokoušel.



Ke konci už kotel před podiem doslova vřel a tak nebylo divu, že tři přídavky byly naprostá nutnost, protože jinak by Akropole spadla.

Co bylo ale naprosto unikátní bylo to, že po rozsvícení světel v sále (které obvykle znamená definitivní tečku), ale dav nebyl k utišení, hudebníci vypochodovali z bočních dveří a střihli si, obklopeni skandujícím davem, další píseň. Bez zesilovačů a mikrofonů, jen se svými nástroji, mezi lidmi.

V tu chvíli byl každý z nás balkánec. Nešlo prostě jinak.
Po koncertu byli všichni nabití takovou energií, že řada z návštěvníků nadšeně využila možnost pobýt v divadelním baru na afterparty s balkánskou diskotékou a pokračovat v radostném křepčení. Čehož jsem se i já s radostí zúčastnil.

Mozart kdysi o pražanech řekl, že mu rozumějí. Myslím si, že Fanfare Ciocărlia můžou bez rozpaků tvrdit to samé.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: FANFARE CIOCARLIA

Pondělí 16. 4. 2012
Vstup: 450 Kč / 500 Kč
Vystupují:
Fanfare Ciocarlia
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika