Lucca: Každý dj se nějak vyvíjí

Lucca: Každý dj se nějak vyvíjí

23. 04. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (952)
Lucca nedávno poskytla telefonický rozhovor, jehož doslovný přepis vám dnes přinášíme. Řeč přišla na prostředí české taneční scény, nový track Japan sugar, kanál MTV a samozřejmě také na rodinu.
Ahoj Lucko, jak se ti daří skloubit Djing a mateřství? Čekala jsi, že to bude horší nebo naopak lepší?
Já jsem žádnou představu neměla, protože je to moje první dítě. Každopádně jsem věděla, že chci pokračovat hraní a sama jsem nevěděla jak to vůbec půjde skloubit. Měla jsem ale velkou oporu v mém příteli, který se mnou cestoval i například na hraní do Lucemburska a staral se o malýho Míšu, když mu byly čtyři měsíce. Tím že jsem začala hrát celkem brzy po porodu, musím uznat, že bez něj bych to nezvládla. Prostě začátky byly hodně krušný a těch probdělých nocí, které pak člověk dospával po hodinách přes den bylo hodně, ale teď už je Míša větší, takže je to lepší.

Máte v plánu pěstovat v něm hudebního ducha?
Michal (pozn. přítel) nedávno koupil domů profesionální klávesy, které samozřejmě naplno ovládá, takže Míšovi celkem často hraje a ten u toho hopsá a tancuje a sám si k těm klávesám taky občas sedne a zkouší mačkat různý tlačítka... samozřejmě zatím je to pro něj jen taková hračka, takže není moc poznat, jestli má hudební talent nebo ne. Určitě ho chci ale časem dát třeba na klavír a uvidíme, jestli ho to bude bavit. Stejně tak mu občas zapnu notebook s Traktorem (pozn. software pro DJe) a on si tam zkouší, co který tlačítko udělá. Ukáži mu plno věcí – sporty, hudbu a jiné činnosti, aby měl přehled. Pak ho ale nechám, ať si sám vybere, co ho bude zajímat a bavit.

lucca

Jak bys reagovala na to, kdyby za tebou třeba v 15 letech došel a řekl, že chce být taky DJem...?
Já bych mu v tom určitě nebránila, stejně tak jako rodiče nebránili mně. Pokud by ho to bavilo, tak bych byla ráda, že je do něčeho nadšenej a že na něčem maká. Samozřejmě je výhoda, že bych mu o tom mohla hodně říct, takže bych byla ráda, kdybych mu mohla nějaké svoje zkušenosti a rady předat.

Co máš na české taneční scéně ráda?

Určitě je to publikum! Asi proto, že právě české publikum mě zná nejvíc... a taky proto, že české publikum to umí úplně skvěle rozjet.

Hodně českých fanoušků taneční scény jezdí (z mnoha důvodů) na akce do zahraničí a tím se mi vybavuje třeba známá fotka z Loveparade, kde jsi hrála a podporovala tě poměrně velká skupina právě českých fandů. To stejné bylo před pár lety v Maďarsku.

Cítíš tuto podporu pořád? A proč myslíš, že čím dál tím víc lidí jezdí na party do zahraničí?
Jo, ta podpora byla skvělá. Na Love Parade měli fanoušci trička s českými vlajkami a polští fanoušci velkou polskou vlajku s nápisem DJ Lucca. To bylo fakt úžasný! I v Maďarsku, na festivalech Sziget nebo Balaton Sound jsem měla skvělý domácí zázemí. Myslím, že lidi rádi pro změnu jednou, dvakrát do roka vyrazí na party do zahraničí. Maďarsko nebo Německo, kde jsou velké festivaly se skvělým line upem nejsou od nás tak daleko. Některé akce u nás mají vysokou úroveň srovnatelnou se zahraničím. Je ale těžké se vyrovnat festivalům v zemích jako třeba Maďarsko nebo Německo, kde žije mnohokrát více lidí a tudíž I sponzoři se shánějí lépe a mohou si dovolit větší investice do line upu, světel a dalších věcí

Díky tomu, že hraješ celkem často v zahraničí, máš celkem dobrou možnost srovnání... jak je to tedy nyní na západě s taneční hudbou? Přešla už ta krize, o které se začalo mluvit před mnoha lety v Británii nebo ani žádná nebyla?

Myslím, že celá scéna hodně zkomerčněla a nyní jde především o marketing. Také akcí celkově ubylo. Zůstali jen ti nejsilnější, kteří to fakt chtějí dělat a dělají to dobře. V minulosti existovalo plno pofidérních a nesolidních akcí, kdy promotéři neplatili honoráře djům ani nikomu jinému. Také určitě ubylo sponzorů, protože v době kdy byla ta scéna na vrcholu to bylo pro sponzory ohromně zajímavé prostředí. Každopádně akce tu pořád jsou, i když ta scéna už není tak na vrcholu jak bývala.

Důležitý ale je neříkat si, že je to tady na nic, nežít minulostí ale naopak začít makat. Myslím, že podobné je to i například v Německu mají nejvíc hraní ti DJové, kteří na sobě pracují, mají nějakou produkci a kteří se snaží. A ti kteří se nikam neposouvají to hraní prostě nemají...

Co bys naopak vytkla české taneční scéně?
Jak jsem říkala, festivaly a některé velké akce mají skvělou úroveň, srovnatelnou se západní Evropou a světem. Někdy i vyšší. Spíše to, že tady neexistuje téměř žádná undergroundová techno scéna, jako třeba ve Španělsku nebo Německu. Hodně začínajících djů jde komerční cestou. Ale to není výtka. Spíše jen realita.

Teď se posuneme k tvé produkci… nyní využíváš při hraní software Traktor a kontrolér X1 z dílny Native Instruments, která patří mezi leadery v tomto oboru. Plánuješ v budoucnu nějak více propojit své hraní s prvky z vlastní produkce? Začít používat třeba Ableton a další MIDI kontroléry?
Jak říkáš, tahle firma pořád chrlí nějaké novinky, takže co bude nové, tak to zkusím.. Po 4 letech hraní z CD playerů jsem měla potřebu vyzkoušet něco nového. Nejspíše i nadále půjdu cestou hraní z počítače. I když nedávno jsem hrála z Pioneer CDJ-2000, přišla jen s flaškou, kde jsem měla tracky seřazené ve speciálním programu, podobně jako je to v Traktoru. To mně taky bavilo, a navíc je to praktické, zvlášť při cestě letadlem. Místo kufru s počítačem a dalšími přístroji, si dám do kapsy jen flašku.

Třeba takový Carl Cox, který vždycky propagoval nové technologie a několik let hrál z Traktoru, si třeba taky minulý rok v srpnu střihnul několik setů jen z flašky zapojené do „dvoutisícovek“. Ono ale v závěru záleží především na tom, co a jak člověk hraje a ne z čeho hraje. Jestli to jsou dvě desky nebo několik kontrolérů.

Nedávno jsi vydala track Japan sugar, který je po Body dance opět takovým odklonem od toho „techno soundu“, kterým jsi se dřív prezentovala na každé halovce…

Každý DJ a producent se nějak vyvíjí… já jsem ten track skládala, když jsem byla ve čtvrtém měsíci těhotenství a tak jsem měla více času na svoji vlastní tvorbu a trochu experimentování, protože už jsem nehrála. Napadlo mně, že Michal (můj partner) jako klávesák umí používat programy, které se používají ke skládání elektronické hudby. O několik měsíců později pak vznikla naše první skladba s názvem Japan Sugar, která je stylově odlišná od toho, co normálně hraji na parties. Společně s mým návratem k djingu jsem chtěla vydat videoklip a k této skladbě se skvěle hodil. Nejdříve jsem díky Lukášovi Skalníkovi ze studia Eallin oslovili dva japonské výtvarníky, ale jejich představy se příliš lišily od našich. Nakonec jsme vybrali českého výtvarníka a režiséra Lukáše Glasera a naše volba byla zřejmě správná. Máme skvělé ohlasy i ze zahraničí, klip vysílá mtv a dvě hudební verze jsou k dostání na beatportu.



Proč zrovna Sugar?
Nemá to nějaký hlubší význam, prostě se mi to k tomu líbilo. Původně to mělo být Japan Boogie, ale to by znělo jako takový klišé.

Japan Sugar se hraje i na české platformě legendárního kanálu MTV. Jaký máš vztah k tomuto kanálu, který jak v zahraničí tak u nás ovlivňoval a dodnes ovlivňuje milióny adolescentů?

Na MTV jsem vždycky koukala – hlavně na PartyZone, která se vysílala kolem půlnoci. Koukali jsme na to u jedné kamarádky, která MTV měla. Pamatuji si především klipy Svena Vätha, Paul van Dyka, Marushy nebo Westbama. Zírali jsme na to s otevřenou pusou a fakt to těžce žraliJ.

Celkově je známo, že inklinuješ k různým uměleckým odvětvím, proto by mě zajímalo jestli ještě nějak pokračuje spolupráce s tvojí sestrou, která je tanečnice a choreografka.

Naše profese jsou dost dobré na to je propojit, tak jsme se sestrou vymysleli celovečerní multimediální projekt s názvem „LL Project“. Jde o synchronizaci tance její taneční skupiny IF a hostů, světelných designů, filmové projekce a hudby kterou jsem vytvořila já.Ten první jsme dělali v roce 2006, další pokračování bylo o rok později v divadle Laterna Magika. A minulý rok v březnu proběhlo druhé pokračování - LL Project 2 s názvem "Les Figurines". Tanec zahrnuje prvky breakdance, jazzu, baletu a dalších stylů.

Chvilku nám trvalo, vymyslet to tak, aby to do sebe všechno zapadlo. Hudbu vybíráme tak, že já dávám sestře poslechnout spoustu skladeb a on mě řekne , co se jí líbí, na co se bude dobře tancovat a vymýšlet choreografie. Qaša si pak ještě řekne, kdy má přechod, akcent nebo gradace, aby to pak sedělo k choreografii. To pak musím přesně dodržet, jinak by tanečníkům nevyšly kroky. Je to jiné, než když hraji sama na party. Tam je to improvizace a spontánní reakce.Pro mně to byla výzva a něco jiného než dělám normálně a to mě baví. Doufám, že se z toho stane něco pravidelného a budeme to realizovat i v jiných městech než jen v Praze.

Prolínají se nějak tvé mateřské pudy i do struktury labelu Sound of Acapulco? Mám namysli například podporování nových talentů, apod.
Jasně, na Sound Of Acapulcu vydávám tracky talentovaných producentů a djů – nejvíc jsou to aktuálně Slovinci a Italové, jejichž sound se mi opravdu líbí. Ačkoli zatím ještě nejsou moc známí, tak věřím, že jednou se o nich bude hodně vědět. Patří mezi ně třeba Tomy DeClerque, Massi Paoli, Jon Rundell nebo Subfractal

Jaká jsou první tři slova, která tě napadnou, když se řekne Brno?

Rodné město, Apokalypsa a památky (pozn. konkrétně Kapucínská kaple), hehe. Jinak Brno samozřejmě miluju, ale už bych se zpátky nepřestěhovala. V Praze mám hodně kamarádů, sestru a samozřejmě rodinu. Navíc jsem zde opět začala hrát ping-pong J

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CITADELA

Pátek 29. 6. 2012
Vstup: do 8. 6. 699 Kč pak 799 Kč, VIP do 15. 6. 999 Kč, VIP DELUXE 2499,- /pouze 50 ks/
Vystupují:
Paul Van Dyk, Lucca, Burian & Burian LivePA, Misa Salacova, Beatnut, Elio, Steen & The Keeper, Scorn, Spiriakos, Nois, Upgrade, Cmeen
Další informace
952 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Mira
09. 04. 2014 | 12:04:59
+0 | -0

Zdravice

Tak to je fakt dobrej fór:-))))))
Skvělej line-up a neskutečná video-pozvánka!
Přesvědčilo mě to a teda jedu...

Marman
09. 04. 2014 | 08:55:25
+0 | -0

Zdravice

Zdravice jak kráva :-))))))))))))

facebook
31. 01. 2014 | 11:37:40
+0 | -0
Jako sorry, jeste vcera vecer tu bylo vlakno ktere tu dneska neni ... tak jestli ma promoter tak obrovske ego ze ma problem s nazorem vetsiny - at se na to rovnou vysere protoze z nej nic pozitivniho nekouka ... ostatne to jak tady vystupuji to je taky vrchol drzosti a arogance.
To ze vetsine lidi je to jedno jen vykresluje v jake spolecnosti v soucasnosti zijem.

Kdepak maj to vlakno s line upem Citadely 2015?
To je tak chudacky sralo ze si z nich nekdo dela prdel? A co vlastne realne delaj pro zlepseni podminek na ceske scene? Nic? Tak jim presne takovyhle reakce patri a ja sam budu iniciovat dalsi a dalsi podobne reakce dokud jim nedojde ze takhle proste ne.

Bud delam akci pro lidi nebo pro sebe a vlastni penezenku - a pokud neco nedelam pro lidi, pro ktere je takovy produkt primarnwe urceny - tak at se na to rovnou vyserou. Protoze tohle je prace jednak na hovno a druhak naprosto dokonala ukazka neschopnosti prijmout jakykoliv jiny nez vlastni nazor. Viz ten pocet smazanych vlaken zde.

A pokud jim tak vadi ta vlna kritky, no tak at neco zmeni... proboha, vzdyt tady snad ti kreteni cekaj chvalu za to hovno co predvadi, za tu aroganci s jakou tady vystupuji?

Za to si zaslouzi maximalne po tlame a lopatou na plocho pres drzku aby se konecne probrali do reality.
https://www.facebook.com/
30. 01. 2014 | 06:42:09
+0 | -0
Lidi to ze jste burani kteri si nechaj vymyt mozky oficialnim proudem inforaci a je vam jedno ze betsina z toho ani nakonec nebude pravda - tim jen dokazujete jak vlastne ubohy a zaburaneny jste i v soucasny dobe, kdy neni problem si jakoukoliv informaci kdekoliv dohledat ... spis mi prijde ze ti, kteri jeste nic nezazili se tu snazi vnucovat svuj nazor na nejaky mainstreamovy sracky ostatnim.

Co vas tahne na jmeno ktere je tu kazdej rok? Vase neschopnost zajit si na nej driv? Nebo vase neschopnost si zajet na poradnbou akci do zahranici aby jste konecne videli jak se delaj party, jak organizacni tym komunikuje s navstevnikama a dalsi ... pokud schvalujete to co se deje kolem soucasne Citadely nejste vy sami nic vic nez obycejny cesti vesnicky burani, kteri nejsou schopni pouzit vlastni mozek a pouzit vlastni usudek.

A to co vas sere nejvic je to ze vetsina lidi ma jinej nazor bez vy kteri jste nikdy nebyli na kaci mimo uzemi CR a chcete moralizovat ... vy jste teprve ti kteri jsou nejkomictejsi.

Nezapomente ze vetsina z nich je tam kde je ne diky kvalite sve produkce, hrani nebo jinym vecem s tim spojenym, ale predevsim diky PR .... ale to by nejdriv ty vase zakrnele mozecky musely byt schopny uznat i jiny nez vlastni nazor - coz drtiva vetsina cechu nikdy ani nedokazala.
Pro ne je jakakoliv i dobre mirena vytka jako kritika ktera se musi umlcovat - vsude kde je kritika, neni spolneno to co bylo naslibovano a jen debil to muze neustale a slepe podporovat.
roboton
28. 01. 2014 | 07:04:07
+0 | -0
vostuda a jeste mazou prispevky lidi na jejich fb page..ja uz dostal ban :D je mi blbe z tehle promoteru....

techno
28. 01. 2014 | 11:11:26
+0 | -0
Svojšice to jistí!
M
28. 01. 2014 | 07:47:31
+0 | -0
ajaja tady je možné všechno....

Melounek
28. 01. 2014 | 02:20:21
+0 | -0
lístky věnuji, chce se mi samotnému blejt!! tel: +420 725 91 91 91

Pepe
27. 01. 2014 | 09:30:08
+0 | -0

9.misto na Beatportu

Tak ja osobne znam cloveka z CR co byl chvili i prvni. A pritom sedi doma na zadku a nehraje nikde po svete... Skoda...

Dan
27. 01. 2014 | 05:52:44
+0 | -0

Mekki Martin :)

Proboha tak to je ještě větší průser než PVD - stačí mít bohatého fotra a zahrajete si kdekoliv! A Dalin nám asi v Brně vybuduje další bezduchý Magnetic, původní Citadelu tohle pohřbí už úplně, bravo! peníze jsou peníze :-(

lesba
25. 01. 2014 | 08:15:38
+0 | -0
Přesně tak. Salačová lesba potřebuje prachy! A tak jí vydělá diskotéka.
Lukáš
24. 01. 2014 | 08:54:34
+0 | -0
techno party se mění v disco trance aka prague

Libor
27. 12. 2013 | 08:17:19
+0 | -0
Mohli by konecne dojed lidi ze staje Minus v cele s Richiem Hawtinem.... mimo to proc nejsou zadne dj sety z Carla Coxe, sice prostor nic moc ale hudebni zazitek byl mimoradny....


Octopus
03. 12. 2013 | 03:59:57
+0 | -0

Pre organizátorov

Prosím Vás, doneste Jamesa Zabielu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to je děs
02. 12. 2013 | 11:19:17
+0 | -0
Tak oni ještě nedaj jména a už jsou lístky v předprodeji, takže vlastně ty lidi si kupujou zajíce v pytli, ty jo, tomu říkám podnikání!

.....
27. 10. 2013 | 07:08:15
+0 | -0
To by se mohla Apokalypsa vyprodat!!

Moderátor
21. 10. 2013 | 05:17:45
+0 | -0
měli jsme tam jen 2 fotografy
rajda
18. 10. 2013 | 12:36:03
+0 | -0
prosim dalsi fotoreporty???
fuj
14. 10. 2013 | 02:56:58
+0 | -0
Odporný prostor Ronda..
Frantisek Vintr
14. 10. 2013 | 02:14:05
+0 | -0

Hleda se Zena

Prosim o pomoc najiti jedne slecny ..... A kdyby ses nahodou ozvala sama budu rad... Ps... Dekuju predem.... Budte tak hodni a kdo zna at da echo....
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4793133006572&set=a.12476025305 26.27601.1843323001&type=1&theater
Carl Cox Brno video
12. 10. 2013 | 08:01:57
+0 | -0
http://www.youtube.com/watch?v=Z1JiYNzyciw
Jiri
11. 10. 2013 | 11:34:53
+0 | -0

VIP za nakupni cenu 990,-

PRODANO! Jiz prosim nevolejte...

Tomáš
11. 10. 2013 | 11:27:33
+0 | -0

Prodám jeden lupen standard.

Prodám jeden lupen standard.cena 650,-Bohužel nemůžu na akci jít..osobní předání u arény.
Tel.739676688

Jan
11. 10. 2013 | 11:21:41
+0 | -0

Vip listek

shanim vip listek na dnes cena dohodou 732123460


Jiri
10. 10. 2013 | 12:12:41
+0 | -0

VIP za nakupni cenu 990,-

ver.bee@centrum.cz ci 724647293

Jiri
10. 10. 2013 | 12:06:48
+0 | -0

VIP za nakupni cenu 990,-

Prodam VIP listek za puvodni cenu 990,- Pri rychlem jednani sleva. Nemohu vyrazit :(

Jürgen
10. 10. 2013 | 08:59:24
+0 | -0

Lístek

Prodám lupen za 700,- Rakovník
Jurgen.swensson@gmail.com

Michael
09. 10. 2013 | 03:24:25
+0 | -0
Prodám lístek na Coxe, cena 590 Kč, spěchá. Tel. 722 673 594
Smazzak
08. 10. 2013 | 11:48:44
+0 | -0

Časový line-up

Zdraec všem,nevíte někdo náhodou přesný časový line-up? Sháním ho snad všude a nikde se nedá najít:-(

Mirdo je buh
08. 10. 2013 | 11:10:26
+0 | -0
Mirdo kolik ti je? 18?? Trpíš homofobií? Máš DEPRESE? Že nerozumíš tomu co je scéna?? Scéna není prašivé Roxy a Radost!!Již vůbec ne Trance a Trans..Magnetic a podobný.nesmysl!!!Scéna je třeba Nature one,Time-warp,TRESOR,...atd.....kde se paří na Techno v tisíci hlavém davu...a né na gay klubové úrovni...tak lup prášek na hlavu a přemýšlej co je scéna..v globálu...Praha je sockov!!!!
Zobrazit další komentáře   >>
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika