Hanne Hukkelberg v Akropolis

Hanne Hukkelberg v Akropolis

02. 05. 2012  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (0)
Tak jako kdysi bylo Norsko líhní nesmiřitelných válečníků, stalo se koncem 20. století líhní neotřelých hudebních talentů. Když pomineme specifické odrůdy norského blackmetalu, které mě zajímají asi jako fiskální problematika Nového Foundlandu, máme zde obrovský potenciál u nás známých i neznámých kapel. Röyksopp zastupují to první. Hanne Hukkelberg, která ve středu vystoupila v Akropolis, zastupuje to druhé.
Večer byl koncipován v rámci série Planet Connection jako širší obeznámení s Norskem. Byly zde tedy navíc ještě přednáška a film, ale jelikož jsme hudební server, zaměříme se výhradně na hudební složku večera.

Vzhledem k aktivitám předcházejícím hudební produkci, bylo hlediště netradičně zaplněno židlemi. Už to samo o sobě dávalo najevo, že nepůjde o žádný rozjuchaný večírek, ale meditativní ponor do experimentálních hudebních vod. Hudba Hanne je pomalá, plná zvuků a ruchů a přece fundamentálně opřená o klasický doprovod elektrických kytar a pomineme-li samply, jednoduchou rytmiku.

Jako kdyby se chtěla Hanne opřít o severské stereotypy, vystoupila na podium s jakousi atrapou sobího paroží na hlavě (na soby v Norsku narazíte na každému rohu, okupují všechny svetry a dostali se i na trička, kalhotky a ponožky). Tím ale také veškeré pokusy o jevištní stylizaci končily. Hanne a její doprovodná kapela, složená ze sympatické bubenice postávající a poskakující u tympanovitých bubnů a blonďatého,nordického kytaristy volili civilní šat i projev, který se nejlépe hodil ke křehké intimitě písní. Tomu také odpovídalo střízlivé osvětlení a choreografie scény bez projekcí a a jiných efektů.

Vystoupení zahájila Hanne veselou skladbou o smutných věcech: A Cheater’s Armoury z druhého alba Rykestrasse 68. Následoval letmý průřez všemi dosavadními alby, počínaje Little Thing z roku 2004 a letošním Featherbrain konče.

Mohli jsme tedy slyšet kousky jako Midnight Sun Dream (3 album Blood Frome A Stone)což je hypnotická skladba nesená houpavým harmoniem, jemně doprovázená klouzavými glissandy kytary a s vokálem, který nad vším krouží, klesá a opět stoupá, aby nakonec skončil někde mimo dohled a doslech.

Aby jste si uděli představu o křehké lyrice textů:

You and me and everyone,
walking in the midnight sun,
We don’t need to dress in clothes,
Já, ty a my všichni kdo kráčíme v půlnočním slunci, nepotřebujeme žádné šaty.

Podobně křehká lyrika se táhne v podstatě všemi texty, jako v následující Conversion (debut Little Things).

Hodně jsem se těšil na Salt Of The Earth, což je skladba obsahující dva vokály jdoucí proti sobě a svádějící spolu boj. A Hanne opravdu nezklamala.

Bylo fascinující pozorovat, jak live “sází” oba vokály a během zpěvu se proměňuje z jedné osobnosti do druhé.

Jako přídavek nám odsypala píseň North Wind, poctu severu, větrům a drsnému podnebí, které odedávna formuje to, čemu se říká severský duch.

North wind, north wind
Come when the coat’s on fire
North wind, north wind
Come when the sun chokes us...

A v jejím projevu byl cítit ten odvěký boj obnažené lidské duše s drsnou přírodou. Boj který odkrývá to podstatné, co je v nás ukryto a co někdy vypluje na povrch teprve tehdy, kdy nám divoký vítr ošlehá tvář a odvane zbytečnosti, umělé civilizační nánosy a zbytnělý smutek.
Jednou jsem byl v Norsku a díval se na ledovec, který vydával temný zvuk, slyšitelný jen při trpělivém soustředění a přivření víček.

S Hanne jsem měl pocit, že před ním znovu stojím a užívám si to.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION

Středa 25. 4. 2012
Vstup: 280 Kč / 350 Kč
Vystupují:
HANNE HUKKELBERG /NOR
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika