Lámačka s dnb matadorem djem DIE

Lámačka s dnb matadorem djem DIE

10. 05. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Třetí pátek v měsíci patří v Roxy už tradičně klubové noci Bush a nejinak tomu bude i v květnu, konkrétně 18. 5., kdy dorazí d\"n\"b matador dj DIE, kterého na pódiu doplní britský MC Retna. Hodně zajímavý bude ale i zbytek line upu, jenž vedle rezidenta Ghonzalese tentokrát čítá také jednoho z nejúspěšnějších domácích dnb producentů a djů, který vydává mimo jiné na labelu Metalheadz a můžete ho znát pod nickem Rido.
DJ DIE patří na d´n´b scéně mezi skutečné legendy. Vášnivý skateboardista, člen projektů Reprazent, Breakbeat Era a Kamanchi se narodil v anglickém Devonu, odkud se v roce 1985 přestěhoval do Bristolu. Jeho vášeň pro house a hardcore, stejně jako všechen ten tehdejší bristolský boom okolo projektu Wild Bunch nemalou měrou přispěli k DIEově seznámení s producentem Jodym Wisternoffem.

Ač tato spolupráce netrvala příliš dlouho a Jody se dal brzy dohromady s Nickem Warrenem, s nímž založil legendární Way Out West, i tak měl Die dost času osahat si základy produkce, vydat společně s Jodym pod jménem Sub-Love několik EPs a odehrát řadu DJ shows.



Po ukončení spolupráce s Jodym se DIE věnoval závodně skateboardingu prakticky až do té doby, než se na začátku 90-tých let dal dohromady s dvojkou Krust a Suv, s nimiž vydal v roce 1992 společné EP Agility.

Pak už šlo všechno ráz na ráz. DIE se seznámil s Roni Sizem a stal se členem kultovní bristolské Full Cycle Crew, z níž se zrodil label Full Cycle Recordings, kde Dieovi vyšly takové pecky jako Music Box, Live & Direct nebo Clear Skyz. V roce 1996 pak dala Full Cycle Crew (Krust, DIE, Suv, Onnale a MC Dynamite) pod vedením Roniho Size dohromady projekt Reprazent, který o rok později debutoval na labelu Talkin" Loud Records skvělým albem New Forms, za nějž pánové získali tentýž rok prestižní Mercury Prize.

I přes poměrně velké vytížení v projektu Reprazent se DIE věnoval i sólové kariéře a remixování pro taková jména jako DJ Shadow, Towa Tei nebo DJ Cam. Ani to mu ale zřejmě nestačilo a v roce 1999 založil DIE společně s Ronim Sizem a zpěvačkou Leonie Laws další projekt Breakbeat Era, který si eponymním debutem vysloužil podobně pozitivní ohlas a zájem jako Reprazent.

Na vlně úspěchu se nesl i začátek nového tisícieltí, kdy vyšla opět skvěle přijatá druhá deska Reprazent In The Mode (2000) a Die začal spolupracovat se jmény jako Rahzel, Method Man či frontmanem Rage Against The Machine Zachem de la Rochou. V roce 2003 přibyl do jeho už tak víc než slušného portfolia projekt Kamanchi, který dal DIE dohromady společně s Krust a tentýž rok debutoval na Full Cycle Recordings albem I Kamanchi. Dalším a víceméně posledním hodně výrazným zářezem v rámci Full Cycle Crew pak byla DIEova kolaborace s DJem Clipzem, s nímž nahrál v průběhu let 2005 - 2007 takové pecky jako Black Doves nebo Good Old Days.

Po všech úspěších v rámci Full Cycle Crew se DIE v roce 2007 rozhodl, že nastal čas jet pro změnu zas jednou jen sám na sebe a založil si vlastní label ClearSkyz Recordings, kde se realizuje krom vlastní produkce také prostřednictvím artworků (ve spolupráci s pařížkým streetartistem jménem Versus) a kolaborací s celou řadou zajímavých jmen. Patří mezi ně jak jeho staří známí Clipz či Leonie Laws, tak nadějní mladí producenti jako Break či Interface.

Ať už máte rádi d"n"b oldschool nebo modernu, je nasnadě že na květnové party Bush si rozhodně přijdete na své. Zvlášť když k tomu přispěje svou říznou dikcí britský MC Retna, který dorazí vyloženě na přání DJ DIE.

Krom téhle dvojky se můžete i těšit i na hodně zajímavý domácí line up, jemuž vévodí DJ, producent a držitel cen Drumandbass Award pro nejlepšího tuzemského producenta za rok 2010 a 2011 Rido. Ten má za sebou celou řadu úspěšných releasů na zahraničních labelech jako Metalheadz, Citrus Recordings, Defcom Records, Fokuz Recordings, Intersection Recordings nebo .shadybrain Records a znát ho můžete i díky jeho cross-žánrovým kolaboracím se Support Lesbiens, Gabrielou Demeterovou nebo Janou Berg.



www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BUSH

Pátek 18. 5. 2012
Vstup: do 23:00 100 czk + poplatky, poté 200 czk
Vystupují:
Die (UK)
 feat. MC Retna (UK), Ghonzales Guest DJs: Stantha, Rido, Yannick & Box
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
BUSH, 18.5. Roxy
2 x 2 vstupy
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika