FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Legendární John Cale dorazí do Trutnova

Legendární John Cale dorazí do Trutnova
07. 06. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Český Woodstock vybubnovává: Do Podkrkonoší dorazí John Cale, ikona sametového podzemí a zakladatel The Velvet Underground - oblíbené kapely náčelníka Václava Havla i Martina Magora Jirouse.
Open Air Festival Trutnov, přezdívaný Český Woodstock se uskuteční tradičně v měsíci zrní a dozrávající trávy 16. – 19. 8. 2012 „Na Bojišti“ v Trutnově. Kultovní festival nyní doplňuje svou hudební mozaiku o skutečnou ikonu undergroundu – přijede John Cale z legendárních Velvet Underground. „I když s největší pravděpodobností nikdy neulovil bizona, neseděl u poradního ohně a modlí se k jiným bohům než Manitouovi, bude mít bezpochyby v podhorském ležení trutnovského kmene vyhrazeno místo z nejčestnějších,“ glosoval Caleovu účast hudební publicista Ondřej Bezr.



Proč John Cale...?

„John Cale je přesně ten umělec a hudebník pro Trutnov. Kdo jiný by měl na letošním festivalu, který je bohužel věnován In Memoriam náčelníku Václavovi a guruovi undergroundu Martinu Magorovi, vystoupit, když ne právě John Cale z jejich milované kapely Velvet Underground? Navíc na festivalu s undergroundovými kořeny v roce jeho pětadvacátého výročí existence. Jen mi je neuvěřitelně líto, že tady fyzicky s námi náčelník ani Magor již nebudou. Měli jsme Johna pozvat už dávno. Vše rychle běží a pomíjí. Nemělo a nemá cenu nic odkládat,“ říká k tomu zakladatel a duchovní otec festivalu Martin Věchet alias Geronimo.

Právě Velvet Underground založení ve Warholově Factory v roce 1965 Johnem Calem a Lou Reedem inspirovali tuzemskou kapelu Plastic People i celé „sametové podzemí“ v Čechách, na Moravě i Slovensku. O něm mimo jiné napsal v roce 1975 Ivan Jirous, přezdívaný Magor, svoji stěžejní a klíčovou „Zprávu o třetím českém hudebním obrození“. Legendární undergroundová kapela Plastic People měla svého času dokonce v repertoáru i skladby Velvetů. Hrál s nimi tehdy v totalitním Československu dočasně žijící Kanaďan Paul Wilson. „To spojilo Plastiky a zdejší underground s jejich americkými vzory a dodávalo jim to na autentičnosti,“ vzpomíná na období undergroundu, kdy kapela nemohla veřejně hrát, spoluzakladatel trutnovského festivalu a undergroundová legenda František „Čuňas“ Stárek. „Když se podíváte na zamyšleného Johna Calea s violou a málomluvného Jiřího Kabeše z Plastiků, podobnost kmenových bratrů je nepřehlédnutelná,“ doplňuje jej s úsměvem Martin Věchet. Paul Wilson byl později vyhoštěn a uvěznění Plastic People se stalo impulzem pro vznik Charty 77. Jak řekl Václav Havel v dubnu 1990: „Hudba Velvet Underground měla svůj velmi specifický vliv právě v naší zemi, právě v našem prostředí. To by bylo dlouhé povídání....“

www.festivaltrutnov.cz/

Dodal: Iva Rejlová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 16. 8. 2012 až Neděle 19. 8. 2012
na dobírku 980 Kč, předprodej 1 080 Kč / na místě 1 200 Kč
Vystupují:
Korn, John Cale, Anti-Flag, The Flying Eyes, Adam Cohen, Muchachito Bombo Infierno, Hawk Eyes , Barrington Levy, Marta Kubišová. a Petr Malásek, The Plastic People of The Universe, Yellowcard, dEUS, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Vladimír Veith, Vladimír Merta, Ivan Hlas, Garage & Tony, L.A., The Fireballs, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Velvet Underground revival, Goodfellas, Hally Belly, Čankišou Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, Hakka Muggies, Baťa & Kalábůf něžný beat, N.V.Ú., Už jsme doma, Vladimír Mišík a ETC, Jaroslav Hutka a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |