FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Poslední díl festivalu v Trutnově?

Poslední díl festivalu v Trutnově?
07. 08. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Trutnovský Woodstock bude letos jiný: s extrémně rozličnou dramaturgií, opakovanými koncerty, mší slouženou pomocným biskupem pražským a poprvé bez náčelníků. Bude stále ještě „Na Bojišti“ ale už i „Na staveništi“. Vize blížícího se konce nejstaršího festivalu, kterému je čtvrt století, se totiž zhmotňují a dostávají reálné obrysy.
Na začátku měsíce zrní a zrající trávy, deset dnů před otevřením festivalových bran areálu Na Bojišti nejstarší český open air festival v Trutnově vybubnovává další jména rozličné dramaturgie vystupujících kapel a zajímavých festivalových programů. Letošní pětadvacátý ročník Open Air Festivalu Trutnov se uskuteční ve dnech 16 - 19. 8. Dosáhl úctyhodného čtvrtstoletí (ročník by tedy mohl být věnován jemu samotnému) a od předchozích let se bude lišit v mnoha ohledech. Ještě pestřejší žánrovou rozličností, mimohudebními aktivitami, debatami, dvojitými koncerty, mší slouženou biskupem, otcem Václavem Malým, ale především tím, že se bohužel poprvé uskuteční bez dvou zásadních postav své historie - Náčelníka a Magora. Oba dva zemřeli na sklonku loňského roku a právě jim je letošní ročník festivalu zasvěcen In memoriam. Poprvé se také bude odehrávat nejen Na Bojišti, ale téměř „Na staveništi“. Na loukách, které místní radní vyčlenili k zastavění se totiž v blízkosti jedné ze scén začalo stavět. „Poblíž Undergroundového stanu se již bagry zakously do posvátné červené půdy a dosavadní přírodu přeměňují v komerční zónu. Každý se bude moci na vlastní oči přesvědčit, že naše nepěkné vize o blížícím se konci nebyly žádné chiméry, jak to označoval místní starosta, ale začínají se bohužel zhmotňovat a dostávat reálné rysy. Vzniknout zde mají sklady a překladiště balíků. Užitek to přinese především projekční kanceláři radního Vokatého,— který se podílel mj. na nechvalně známé hale Sazky, stavební firmě a potažmo investorovi. My budeme nuceni změnit oplocení a hledat nové stezky k teepee a stanům. Festival tak alespoň dostane spiklenečtějšího a indiánského ducha,“ říkají k tomu pořadatelé.

trutnov

Neobvyklý bude už úvod festivalu, první dva programové dny spolu s duchovními pastýři uctí památku náčelníka Václava Havla a Martina „Magora“ Jirouse. Ve čtvrtek festival neoficiálně otevře ekumenická bohoslužba, kterou bude sloužit tradiční „festivalový duchovní“, katolický kněz Ladislav Heryán, který pohřbíval i Martina Jirouse. Bohoslužbu bude sloužit společně s farářem slovenského původu z Československé církve husitské Jurajem Dovalou. O den později na začátek pátečního festivalového dne odslouží regulérní mši samotný biskup pražský, otec Václav Malý. „Páteční bohoslužba bude zcela mimořádná. Půjde o mši za náčelníka a Martina Magora s liturgií jak ji lidé znají z chrámů v regulérní délce včetně svatého přijímání. Vyzýváme proto všechny squaw a spolubojovníky, aby si pospíšili a včas došli ve svých farnostech ke zpovědi, aby se mohli Open Air mše zúčastnit se vším všudy,“ říká s úsměvem zakladatel festivalu Martin Věchet. Václav Malý byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a později i jejím mluvčím. Angažoval se ve Výboru nespravedlivě stíhaných a v roce 1979 byl půl roku bez soudu vězněn za údajné podvracení republiky. Osudy a občanské postoje Václava Malého přirozeně propojují s trutnovským festivalem, který vznikl v osmdesátých letech na undergroundových základech po vlnách represí.

trutnov

Páteční mše naváže na úvodní vystoupení pražského souboru The Tap Tap, kteří odehrají koncert proti konci světa. Zdravotně postižení umělci z Jedličkova ústavu v Praze před drsný trutnovský kotel přijedou vůbec poprvé. „Musíme kvůli nim vytvořit speciální bezbariérové nájezdy. The Tap Tap je kapela, která naprosto přirozeně splyne s duchem festivalu a vpluje do jeho rozbouřených vod. Stejně jako John Cale patří The Tap Tap k těm, kteří zde měli vystoupit už dávno,“ konstatuje Martin Věchet. Neobvyklý soubor The Tap Tap hraje už od roku 1998, jádro kapely tvořené postiženými muzikanti doplňují hostující profesionálové. Kapela absolvovala stovky vystoupení, na kontě má dvě alba i živé nahrávky speciálních koncertů ve Státní opeře Praha.

S neobvyklou podívanou před publikum předstoupí i některé zavedené soubory, které jsou již v Trutnově dobře známí. Mnozí okusí během festivalu dva koncerty, každý v jiném prostředí. Na festivalech, kde hrává mnoho kapel, přitom na podobné výstřelky nebývá čas. Set Garage s Tonym Ducháčkem uvidí návštěvníci ve dvou provedeních - na hlavním pódiu i v undergroundovém stanu. Avantgardní Američanka Jessie Evans, objev loňské hlavní hvězdy Iggyho Popa, se zase předvede v krátkém setu na hlavním pódiu a v regulérním koncertě na druhém pódiu následující den.

„Letošním specifikem bude i to, že program festivalu bude otvírat i uzavírat stejná kapela,“ prozradil Martin Věchet. Brněnským Čankišou bude patřit pódium po úvodní čtvrteční ekumenické bohoslužbě a za doprovodu řady bubeníků, mimo jiné i Pavla Fajta, přehlídku uzavřou po půlnoci z neděle na pondělí. Svou premiéru před trutnovským publikem zažije i KrchOff Band, v němž kultovní básník J. H. Krchovský za doprovodu spoluhráčů zpívá své temné básně. Zahraje si tu i kapela Bissext, která pamatuje samotný počátek festivalu. Jméno nepříliš známého souboru bylo oxeroxováno již na plakátu k prvnímu ročníku festivalu, který však v roce 1987 ještě před jeho zahájením rozehnala komunistická policie. „Bissext přijeli, na rozdíl od jiných kapel, které to ani nestihly a Zelího skupina zde jako jedna z mála byla fyzicky přítomna,“ zavzpomínal Martin Věchet.

trutnov

„Někdejší uplynulé staré časy elegance a noblesy připomenou Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, kteří před dvěma lety sklidili bouřlivý potlesk. Jejich koncert začal fanfárami pro Náčelníka, které byly vyslány směrem k jeho Hrádečku,“ říká Martin Věchet. Václava Havla, který tehdy právě natáčel svůj opožděný filmový režijní debut a současně jediný snímek svého života Odcházení, však drželo na Hrádečku vyčerpání z natáčení.

Václav Havel přitom na Bojiště přijet chtěl, přál si právě zde před tisícovkami svých příznivců převzít Kulturní cenu města Trutnova, jejíž udělení bývalému prezidentovi oznámila zdejší radnice. Vedení radnice však rockový festival, který šíří dobré jméno města po celé zemi, nepřipadal jako místo pro předání ceny dostatečně reprezentativní. „Radní prostě nechtěli. Nebylo by to tolik o nich a účelově přidělený metál plánovali předat při otevření kontroverzní stavby místního kulturáku. Festival označili za nedůstojný. Na Bojišti byl však připraven orchestr s pány ve smokinzích, kteří sklidili takový úspěch, že se následující zahraniční kapela musela hodně snažit, aby se jim alespoň vyrovnala. Ondřeji Havelkovi tehdy bylo líto, že Náčelníkovi k převzetí ceny nemohl zahrát, napravili jsme to potom alespoň na oslavě jeho pětasedmdesátin,“ říká s úsměvem Martin Věchet. „Letos budou fanfáry k Náčelníkovi i Magorovi přenášeny do nebe astrálními cestami. Jsme zvědavi, co si na nás letos vymyslí. Do toho všeho jsem se doslechl, že Ondřej Havelka navíc připravuje něco speciálního s hercem Břetislavem Rychlíkem.,“ dodal.

Trutnovský Woodstock, který je pětadvacet let pořádán pod krkonošskými horami, je znám svojí specifickou atmosférou a dramaturgickou rozličností, bořící zavedená klišé, hudební škatulky a mýty. To potvrzuje i letošní vystoupení populární zpěvačky Marty Kubišové s kapelou Petra Maláska, která vystoupí po tvrdých Hawk Eyes a před alternativními belgickými dEUS. „Trutnovský Woodstock je vzorným příkladem upřímně míněné plurality: často tu vedle sebe či po sobě vystupují tak různí muzikanti, že je nikde jinde vedle sebe neuvidíte,“ řekl o festivalu v roce 2007 jeho náčelník Václav Havel.

www.festivaltrutnov.cz/

Dodal: Iva Rejlová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 16. 8. 2012 až Neděle 19. 8. 2012
na dobírku 980 Kč, předprodej 1 080 Kč / na místě 1 200 Kč
Vystupují:
Korn, John Cale, Anti-Flag, The Flying Eyes, Adam Cohen, Muchachito Bombo Infierno, Hawk Eyes , Barrington Levy, Marta Kubišová. a Petr Malásek, The Plastic People of The Universe, Yellowcard, dEUS, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Vladimír Veith, Vladimír Merta, Ivan Hlas, Garage & Tony, L.A., The Fireballs, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Velvet Underground revival, Goodfellas, Hally Belly, Čankišou Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, Hakka Muggies, Baťa & Kalábůf něžný beat, N.V.Ú., Už jsme doma, Vladimír Mišík a ETC, Jaroslav Hutka a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |