Red Hot Chilli Peppers po 6 letech zpět

Red Hot Chilli Peppers po 6 letech zpět

22. 08. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (3)
Snad nejznámější čili Papričky na světě, pro každého ovšem jinak pálivé, se vrací do Prahy. Tentokrát zahrají svým věrným 27. srpna pod širým nebem, na stadionu Synot Tip ve Slavii a o tom, že se máme i přes průměrné poslední album I´m With You na co těšit, není vůbec pochyb.
RHCHP totiž i po 30 letech dost divoké, excentrické, drogama protkané a vůbec prostě rockové existence, pořád baví. Jasně, poslední deska I´m With You (2011) trpí absencí geniálního kytaristy Fruscianteho, ale rukopis RHCHP zůstává i nadále víc než čitelný. A pak, je tu přece Anthony Kiedis a Flea.



Naděje, že by se snad Fruciante po dvou rozchodech, z nichž ten první z roku 1992 přišel dost nevhodně uprostřed turné, vrátil jsou prakticky i teoreticky nulové. Přínos jeho hudební geniality je neodiskutovatelný – spolu s „pátým členem kapely“, producentem Rubinem, se velkou měrou podílel na úspěchu desek Mother´s Milk a Blood Sugar Sex Magic, a jeho comeback se výrazně podepsal i na megaplacce Californication (1999), kterou si RHCHP nabili kredit na dlouhá léta dopředu.

Fruscianteho poslední good-bye bylo podle Kiedise a bubeníka Chada Smithe impulsem ke znovuzrození kapely – nepovedlo se to na sto procent, ale trucovat kvůli tomu snad nebude nikdo. Navíc, Josh Klinghoffer sice není Frusciante, ale pro ty nejzarytější zbožňovače by bebínko mohla zalepit spřízněnost obou kytaristů (a taky skutečnost, že si možná právě kvůli genialitě Fruscianteho naordinoval Flea kurzy hudební teorie). Ale zpátky ke kytarám: oba je spojuje prastará kapela Thelonious Monster, ale taky projekt Ataxia a dalších pár desek, na kterých spolu dělali.

Navíc, RHCHP jsou možná kapelou, která během své existence vystřídala nejvíc kytaristů. Jeden z nich, Dave Navaro z Jane´s Addiction, který se ke kapele připojil po odchodu Fruscianteho (a nahradil nevyhovujícího Tobiase), vydržel celých 7 let – byl vykopnut kvůli rozepřím a drogám, ale za tu dobu stačil kapele vtisknout specifický zvuk, nejlépe rozeznatelný na desce One Hot Minute. Ve stejné době byl na milost vzat Frusciante, který se zrovna vrátil z očistce – bez zubů, na kontě jeden vypálený barák, zlomený nos a kdo ví, co ještě. Všechno ostatní je historie.

red hot chilli peppers

Ano, Papričky pořád pálí. Jen už prostě nejsou v regálu vedle slzného plynu a jako předskokani jim hrají Charlie Straight – vsadím se ale, že to vadí fakt jen těm nejhorším škarohlídům...

Red Hot Chilli Peppers, 27. srpna 2012, Synot Tip Aréna, Praha

www.livenation.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: RED HOT CHILI PEPPERS

Pondělí 27. 8. 2012
Vstup: 1490 - 2490 Kč
Vystupují:
RED HOT CHILI PEPPERS, A.A.A.K., CHARLIE STRAIGHT
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
autor
31. 08. 2012 | 07:49:05
+0 | -0

report

jo, vecne dilema fanousek vs. redaktor...idealni rovnovaha nedosazitelna. jinak koncert remeslne ok, lidsky moc slaby

dave
30. 08. 2012 | 09:45:25
+0 | -0
dost slaby report,jdu jako fanousek,ne?Zase tak spatne to byt nemohlo

Moderátor
06. 12. 2011 | 11:20:36
+0 | -0

Red Hot Chili Peppers v PRaze - srpen 2012

http://www.poslouchej.net/16932-Red-Hot-Chili-Peppers-prijedou-v-srpnu-do-P rahy.html#diskuze
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika