Rozhovor s Jonasem Stenbergem

Rozhovor s Jonasem Stenbergem

09. 10. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Headlinerem party Balance v klubu Yes bude švédský dj a producent Jonas Stenberg. Tento sympatický seveřan proslulý svým pulzujícím soundem a v minulosti se zapsal do povědomí clubberů hity Enhancer, Trademark či Memories.
Ahoj Jonasi, díky moc, že sis udělal čas na rozhovor pro party Balance! Jak se v poslední době máš a co je u Tebe nového?
V poslední době jsem byl zaneprázdněný prací, osobním životem a samozřejmě taky nějakou tou hudbou! Rýsuje se nám nová spolupráce s Artentem Divinim a jedna s Evol Waves. Brzy bych měl dokončit své nové skladby... ehm... alespoň do Vánoc..



Pojďme trošku do minulosti: Některé lidi by zajímalo, kudy vedly Tvé první krůčky do světa hudby, mohl bys nám říct, jak tenhle příběh začal?

Nejdříve jsem hrál zhruba 6 let v různých orchestrech a menších skupinách na bicí a potom na klarinet, to bylo ještě předtím než jsem přičichnul k elektronické hudbě. Zvlášť vzpomínám na roky 97-98, kdy vtrhly do krámů a zaplnily rádia singly švédské dvojky Antiloop „In My Mind“ a „Believe“ (Antiloop – švédské EDM duo; jeden ze členů byl později známější trancový producent David West – pozn. autora) Dva členové kapely v naší hudební třídě na střední přetvářeli před začátkem vyučování různé melodie na piano a taky jsme měli rádi remix Ferryho Corstena na skladbu Williama Orbita „Barber's Adagio”.Tyhle tracky mě určitě k tranceu přivedly! Pamatuju si taky, jak jsme v těch dobách poslouchali Darude a Roberta Milese... Svůj podíl mělo i to, že jsem byl jeden z prvních fanoušků Scooter, jejich stará alba mně dala vodítko, jak mají být trance / elektronická hudba postaveny, jak vrstvit zvuky před breakdownem ve skladbách a tak. Skládat jsem začal v programu Fasttracker 2, kde sis musel manuálně otipovat a zkontrolovat každou jednu notu a zvuk, který jsi použil; to byl pro mě dobrý začátek.. Hmmm, tohle bylo v roce 2000 haha, čas fakt letí – připadá mi to skoro jako loni.

Docela dlouhou dobu, nějakých pár měsíců, o Tobě nebylo moc slyšet; co se stalo, potřeboval jsi pauzu od toho hudebního cirkusu?
Hádám, že to bylo déle než pár měsíců.. Zničehonic u mě loni nastal moment, kdy se mi mé hudební zaměření zdálo nejasné a už jsem v sobě neměl ten zvláštní drive, když jsem skládal - myslím, že jsem potřeboval novou výzvu ve studiu. Tohle ve mně vyústilo ve snahu experimentovat se styly a zvuky, které zní jinak než trance a během té doby se zrodil nejméně jeden projekt, kterému se chci paralelně věnovat vedle klasického soundu Jonase Stenberga, takže mějte oči na šťopkách! Dalším důvodem bylo pravděpodobně to, co jsi zmínil - ten hudební cirkus najednou přestal být tak zábavný, začal být víc stresující, chvíli jsem ho vnímal skoro jako JOB a to zkrátka nešlo, protože pro mě byla hudba vždy zábavným koníčkem. Pauza byla určitě tím správným krokem, jelikož teď jsem docela dychtivý na to nasednout znovu na toho „cirkusového koně“ pro rok 2012 s novou energií, inspirací a vzrušujícími výzvami!

V poslední době jsi o sobě dal vědět díky remixu klasiky dua Ernesto & Bastian nazvané „Who's The Starter” ve verzi pro rok 2012; jak tahle spolupráce vznikla a jak těžké pro Tebe bylo udělat rework tohoto tracku?
Se žádostí o remix se na mě obrátil Bastian. Byl jsem poctěn, byť řeknu upřímně, že si originál z minulosti nevybavuju. Cítil jsem ale, že té skladbě mám co dát, a tak jsem to zkusil. Bylo to těžší než jsem čekal a zabralo to řadu měsíců, než jsem dokončil takovou 2012 verzi, se kterou bych byl spokojený, doufám, že se lidem bude rovněž líbit?!



Nezaznamenali jsme u Tebe žádnou extra snahu ohledně hlasování do žebříčku Dj Mag Top 100, žádné spamování ani žebrání o hlasy.. Co na tohle hlasování říkáš a domníváš se, že skutečně odráží aktuální dění na scéně?
Mysli si o mně, že jsem ignorant nebo lenoch, ale jestli pro mě chtějí lidi hlasovat, jsem si jistý, že to udělají bez toho, aniž bych jim to musel připomínat. Tohle hlasování je a vždycky bylo takové politické „hřiště“ – můžeš to srovnat se současnou prezidentskou kampaní v USA, jestli chceš. Jedinci s nejlepšími marketingovými dovednostmi (a s největším kapitálem) vyšplhají nahoru. Samozřejmě to musí být v pozadí hudby, která se lidem také líbí, ale v podstatě je to soutěž popularity a Severní Amerika má teď velký vliv a rychle se tam rozvíjí trh, odtud plynou ta četná turné a promotion, které tam top umělci dělají. Myslím si, že v poslednich letech se stal opak toho, co jsi zmiňoval – taneční eventy odráží jaký nejaktuálnější výsledek hlasování by byl. Problém je v tom, že promotéři platí djs až poté, co se umístí v hlasování, a vzniká tak velká díra mezi top jmény a zbytkem; mám tím na mysli to, že si klub nemůže dovolit zaplatit djs, co je mimo žebříček tak, aby měli aspoň na kus žvance.. Jsem šťastný, že mám časově flexibilní práci na poloviční úvazek, kterou můžu zkombinovat s cestováním za muzikou, takhle to zhruba vidím.



Zmínil jsi svou práci, co vlastně děláš mimo hudbu?
Pracuju jako obchodní zástupce pro malou biotechnologickou společnost tady v Uppsale (město, kde Jonas žije – pozn. autora). Jsem zodpovědný za hledání nových univerzitních výzkumníků a společností, které by mohly využívat přístroj, který rozvíjíme a prodáváme, představit jim technologie a přimět je, aby si to vyzkoušeli. Ten přístroj se využívá zejména při výzkumu rakoviny, ale našimi zákazníky jsou také buněční biologové a biochemici. Nabaluje se na to hodně cestování a během uplynulých dvou – tří let jsem častokrát kombinoval práci s vystoupeními, například v Londýně, v Glasgow nebo schůzka s naším distributorem v Soulu. Vyžaduje to hodně plánování, ale doposud to šklo skloubit.

Co Tvůj volný čas, co baví Jonase Stenberga?
Řekl bych, že to „starý dobrý“ – vyrazit si někam s přáteli, vypít si pár drinků a jít si taky zapařit, plus strávit tolik času co to jen jde se svoji půvabnou přítelkyní. Jsem taky nadšený cestovatel, rád objevuju nová místa a trávím čas v přírodě, čas od času si jdu i zarybařit. Abych se cítil fit, zůstávám rovněž v přírodě – multisport (kánoe, MTB, běh / orientační běh) je něco, co jsem trénoval a soutěží se zúčastňoval tak 1-2x do roka společně s mým kámošem. Později jsem na to trochu zanevřel, ale potřebuju se dostat zpátky do formy!

V České republice vystoupíš podruhé, a to na party Balance, a Tvůj set bude něčím zvláštní – mohl bys nám ho trochu přiblížit?
Jo, bylo to fakt fajn, když jsem tady byl poprvé v březnu a doufám (a jsem si jistý), že to zopákneme i tentokrát! Svůj set začnu nějakými svými novými a staršími kousky stejně jako přidám nějaké mash-upy a bootlegy. Pak se postupem času překlenu k mým oblíbeným trancovým klasikám – skrze své vlastní remixy některých old school věcí, které rovněž zahraju v průběhu setu. Fakt se těším na to, až si zahraju své oblíbené skladby z minulosti, jelikož jsem je nikdy předtím nehrál, takže jsem v téhle oblasti tak trochu panna. Těším se na to, co se bude dít na parketu!

Díky moc za rozhovor a těšíme se na Tebe!
Bylo mi potěšením – a díky VÁM, že jste mě přivezli! Vím naprosto jistě, že si užijem spoustu zábavy, už se nemůžu party BALANCE dočkat!

www.yesclub.cz

Dodal: David Hodák, Yes Club PR Management
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BALANCE WITH JONAS STENBERG!

Sobota 13. 10. 2012
Vstup: 100 Kč
Vystupují:
JONAS STENBERG (SWE) TIGI iB DUO LUCAS AGE N-RICO FILIP MARAK
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika