Beastie Bass: Nejde nám o kalkul

Beastie Bass: Nejde nám o kalkul

15. 10. 2012  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (1)
Dvě české djanes Elite a Adlet před několika měsíci založily společný projekt s názvem Beastie Bass. Mají za sebou již několik úspěšných vystoupení v ČR a zanedlouho je čeká první hraní v Německu. Nejen o tom jsme si povídaly v následujícím rozhovoru.
Ahoj holky, kdysi by se mohlo zdát, že byste a naší taneční scéně mohly být rivalkami, teď jste daly do kupy společný projekt, jak se jmenuje, proč se tak jmenuje a jaké má splňovat účely?
E: Hledaly jsme jméno, které napoví o jaký sound jde a tak trochu, že jsme ženské. Nápadů bylo hned několik, jako třeba „AdElite“, dokonalé spojeni Adlet & Elite, nicméně rozhodly jsme se pro „Beastie Bass“.

Kdy vy dvě jste se vůbec poznaly a jaký jste jedna na druhou měly názor soukromý a profesionální?
E: Poprvé jsme se potkaly někdy před 7-8 lety v Mecce, ale byl to jen sušší pozdrav při střídání se. Také si vzpomínám, že jsem Adlet jednou nabízela booking během jejího hraní, ale místo abych počkala až dohraje, vzala jsem si to hned osobně a tak trochu se urazila. Bavíme se někdy od minulého roku a stále poznáváme. Adél je skvělá ženská a pořád mě něčím dostává, máme toho hodně společného, a to jak osobně, tak profesně. Výsledkem je naše spolupráce, která vznikla naprosto spontánně, a proto je to pro mě zárukou kvality.

A: Poprvé jsme se potkaly v Mecce někdy v roce 2005, ale tam jsme se jen pozdravily. Až loni, po spoustě akcí, na kterých jsme se potkávaly, jsme se sešly konečně i za DJ pultem. Esterka mi byla sympatická hned, a po tom, co jsme si spolu daly první set, jsem věděla, že když se takhle skvěle shodnem v hudbě, budeme se kamarádit i v soukromém životě.

elite adlet

Jak se liší, to co hrajete spolu od toho, co hrajete každá sama za sebe?
E: Je to velký rozdíl, dá se říct skoro až protiklad toho, co hrajeme každá sama. Splést si akci a zahrát například. v Mecce nebo Studiu to, co bychom hrály v Chapaeu, nebo Crossu na electro noci, asi by nás vypískali.

A: Co se týče mě, liší se to naprosto. Jsem známá spíše díky housu, dlouho jsem hrála jen vocal house. Později jsem přibrala techno, ale i to lidi celkem zkousli. U našeho společného electro projektu dost často koukám na vyvalené a nevěřícné oči lidí na parketu…

Elite je na naší taneční scéně známá už spoustu let, o Tobě Adlet toho není tolik známo. Jak ses dostala k djingu, odkud pocházíš, cos studovala za školu a možná nevkusná otázka, prozradíš nám svůj věk?
A: Je mi třicet, málokdo mi to ale tipne. Pocházím z Karviné, ale jelikož jsem v Praze 11 let, už se považuju spíše za Pražačku. Studovala jsem Obchodní a bankovní akademii (ne, že bych to někdy využila). Hraju už 9 let, začátky moc nepočítám, ale co jsem v pražské Celnici byla na konkursu na DJ a začala tam pravidelně hrát, už se hraní sypalo samo. Když jsem se před 4,5 lety dostala jako rezidentka do Studia54, měla jsem o spoustu skvělých vystoupení postaráno. Taky díky mému vytříbenému mixování, samozřejmě.

Kde jste svůj projekt představily a s jakým ohlasem?

E: Oficiálně v Chapeau Rouge na Bounce!Bounce! Ale naše úplně „poprvé“ bylo na Fetis party v Toustru, kde jsme původně mely hrát house. Zkusily jsme electro, zjistily jaké má ta druhá tracky a jestli nám budou sedět. Nakonec z toho byl jeden z nejlepších “vs.„ v pravém slova smyslu a my mely jasno. Do té doby jsme o tom jen mluvily.
Ohlasy jsou výborné, už od prvního hraní a stejně tak i nabídky na hraní. V prosinci máme první zahraniční vystoupení, v Německu.

elite adlet

A: Projekt jsme představily poprvé pořádně na Bounce!Bounce! v Chapeau Rouge, kde jsme naplnily spodní patro až po strop a ohlas byl velký. Vzápětí jsme dostaly několik dalších nabídek nejen v ČR, ale i v zahraničí.

Máte rezidentní noc v nějakém klubu, kdy vás můžou vaši fanoušci stávající i budoucí slyšet?
A: O rezidentní noci se jedná s několika pražskými kluby, nebudeme předbíhat.

Jsou tací, kteří budou považovat váš projekt pouze za kalkul, jaká by pro ně byla odpověď?
A: Ti, na kterých nám záleží ví, že o kalkul nejde. Stejně tak naši fanoušci musí vidět, že nás to spolu velmi baví a že si ten odskok od našich „normálních“ vystoupení užíváme spolu s nimi. Ostatní ať si říkají co chtějí.
E: Žádná. Nám jde o hudbu a cokoliv s ní spojenené děláme tak, aby to bavilo nejen nás, ale i ty, který m se to líbí.

Sólově je něco, na čem teď některá z vás pracuje a můžete to konkretizovat?
A: Já už se pár týdnů snažím najít čas na nahrání nového setu (možná spíše několika), ale zatím mi to moc nevychází.
E: Sólově na Beastie. Protože Adletka má přes týden jěště zaměstnání. O náš booking a promo se starám převážně já.

Jak vypadá váš pracovní djský týden? O víkendu hrajete, kdy skládáte, kdy relaxujete a jakým způsobem?
A: Vzhledem k tomu, že neskládám vlastní věci (chyba - vím), můžu čas v týdnu věnovat hledání nových tracků a jejich naposlouchávání. Víkendy jsou převážně o parties. Letos jsem zatím měla pouze jeden volný a pořádně jsem si to užila, to musím přiznat. Relaxuju převážně u knížek, filmů a sledování seriálů. A spím.

beastie bass

Ester, tys řekla, že tě hraní nikdy nebavilo jako dnes, že je to prostředím a lidmi, ve kterém nyní jsi, můžeš zkonkretizovat o co a koho se jedná a čím tě tak ovlivnili?
E: Přesněji, že jsem si nikdy hraní neužívala jako teď. Ne, že až do teď jsem hrála něco, co mě nebaví, naopak. Je to částečně proto, že mám za sebou odehraných deset let. A je to také dobou. Už se téměř nedá mluvit o vyhraněnosti, stylu a škatulkováí. Přirozený vývoj letitých producentů a jejich počinů bourá veškeré předsudky a hranice. Ač ve vnímání jich, jak pro nás za pultem, tak pro lidi před ním. Ještě před pár lety bylo nemyslitelné, že houseový dj začně slaďáky a skončí tvrdým elektrem, nebo že v drumovém setu uslyšíte „přihřátý“luxuxní vokál Netsky – Brookers Brothers – Beuatiful. Já osobně vždycky posuzovala výběr tracků na dobrý a špatný, ač se jednalo o jakýkoliv styl. Pitvat se v tom, co je moc a kde už končí nebo začíná underground mi ve výsledku přišlo /během hraní/ jako nepodstatné. Hrávala jsem techno, trance, momentálně i většinu druhu houseu a dokonce i tvrdší eletectro a dub step. Nemám ráda stereotyp a díky otevřenosti všem hudebním stylům (teď i podpořenou praxí a vyhraností) se těším na každé hraní a užívám si ho čím dál tím víc.

Byly jste letos na dovolené?

A: Byla jsem v Rumunsku na horách a u moře.
E: Dovolenou většinou spojuji s nějakým zahraničním hraním, jako minulý rok na Zakyntos. Letos to nevyšlo, ale o to víc bylo hraní v Čechách.

Díky za rozhovor!
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
lol
23. 10. 2012 | 15:23:11
+1 | -0

lol

lol
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika