Mráz přichází od Frosta

Mráz přichází od Frosta

17. 10. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Jen u málokoho byl hudební vývoj za necelých 6 let tak dobře čitelný jako u Bena Frosta, který vystoupí 22. 10. v MeetFactory. Jeho desky Music For Sad Children a Steelwound, vykazují ještě silné prvky ambientu. Jak hluboko ale Frosta proměnil jeho exit na Island už názorně dokládají vynikající By The Throat a Theory Of Machines.
Pouť a misi, kterou Frost na Islandu vede, by se daly popsat na několika stránkách. V souvislosti s tímhle prťavým státem nepřestane udivovat, jak velkou inspirační sílou země o 350 000 obyvatelích disponuje. Frost po svém příjezdu spoluzaložil label Bedroom Community, podílel se či pracoval na několika OST – mezi těmi nejvýznamnějšími hlavně soundtrack pro remake Tarkovského Solaris (společně s legendou ambientu Brianem Eno a Danielem Bjarnasonem). A v neposlední řadě spolupracoval s Björk.



Ale zpět k deskám. Je v nich všechno. Kdo miluje Roberta Henkeho a jeho Signal To Noise, najde se tam (Killshot).

Kdo ujíždí na Fuck Buttons a jejich neuvěřitelné Street Horrrsing, neztratí se. Merzbow a Aphex Twin? No problem, sir.

Fanoušci Susumu Yokoty? Žádný strach – ten tam je taky, stejně jako Biosphere.

Na obou deskách se totiž dá najít celá paleta zvuků. Skladba O God Protect Me (By The Throat) má v pozadí výdechy člověka napojeného na respirátor a monitor srdečního tepu, Karpathians z téže desky je zase prošpikovaná vrčením rozzuřených vlků. Ben Frost si libuje v extrémních životních polohách a tentýž pocit přenáší do své hudby. Je ale pravda, že ani jednu z desek si zřejmě při svých pravidelných deseti kilometrech nepustíte. Chce to třepotající se víčka, tmu a soustředění.

Vedle syrových a surových zvuků nezapomíná Frost ani na své producentské povinnosti: pro nahrávání By The Throat si pozval islandský smyčcový kvartet Amiina, který mimo jiné doprovází další slavné ostrovany Sigur Rós. Amiina a také skladatel klasické hudby Nico Muhly se starají o přívětivější tvář desky.

Z reportů Frostových koncertů, které jsem měl příležitost si přečíst vyplývá jedno a totéž: zážitek je to veskrze fyzický než hudební, s průniky vytržení. Transcendence, která bolí.



Ben Frost vystoupí 22. 10. v MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: BEN FROST

Pondělí 22. 10. 2012
Vstup: předprodej 500 Kč, na místě 600 Kč
Vystupují:
Ben Frost, Secret Chiefs 3, Liturgy
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika