Americká indie scéna ovládne MeetFactory

Americká indie scéna ovládne MeetFactory

24. 10. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hned tři indie formace se v listopadu chystají do MeetFactory. Svou loňskou desku do Prahy přiveze newyorská čtveřice The Pains of Being Pure at Heart, o několik dní později pak letošní album představí kalifornská senzace Why?. Sérii pak uzavřou baltimorští Beach House.
The Pains of Being Pure at Heart vznikli v roce 2007, kdy si na svém vlastním labelu vydali stejnojmenné EP. První elpíčko, opět pod stejným názvem, pak formace vydala o dva roky později a ihned si získala přízeň kritiků. Prestižní hudební časopis NME vystihl album jako „čistý indie-pop, který vám přiroste k srdci“, server Pitchfork pak debutu přiřadil 19. místo ve svém seznamu padesáti nejlepších alb roku 2009. Nejen odborníky, ale i širokou veřejnost si kapela získala především díky zastřenému soundu, odkazujícímu na pozdní 80. léta.

S druhou plnohodnotnou deskou Belong přišla formace na jaře roku 2011. „Na prvním LP jsme se snažili skládat chytré texty vycházející z našich zkušeností, někdy možná až moc vyumělkované. Teď je naše lyrika spíš bezprostřední, ale zaujme a vyvolá ve vás hned emoce,“ komentoval album frontman kapely Kip Berman. I tento počin vyvolal u publika vlnu nadšení a otevřel kapele dveře pro celosvětové turné včetně zemí Asie. Nyní se The Pains of Being Pure at Heart konečně představí i pražským fanouškům a to hned 4. listopadu. Předskakovat jim budou londýnští noise-popoví benjamínci Dead Wolf Club.



Pod pseudonymem Why? vystupoval od poloviny devadesátých let prominent kalifornské scény Yoni Wolf, v roce 2004 pak spolu se svým bratrem Josiahem a kytaristou Dougem McDiarmidem založil kapelu stejného jména. Žánr této formace lze jen těžko škatulkovat, nejblíže má však k alternativnímu rocku a indie hip-hopu. Na kultovním labelu Anticon, jehož je Yoni spoluzakladatelem, vyšel Why? v roce 2005 debut Elephant Eyelash, přelomová pak byla zejména Alopecia z roku 2008. Právě tato deska dobyla srdce indie fanoušků neotřelým soundem i sarkastickými texty: „I když jsem tě neviděl roky, na tvůj pohřeb bych přiletěl odkudkoli,“ zpívá v jedné z písní Yoni svým typicky laxním hlasem.

V roce 2009 vydala formace u vydavatelství Citysland album Eskimo Snow, v letošním říjnu pak vyšla dlouho očekávaná deska Mumps, Etc. Právě s tou zavítají Why? 12. listopadu už podruhé do MeetFactory, jako předskokanka vystoupí zpěvačka Sarah Winters.



Formace Beach House má svůj původ v roce 2004, kdy se potkal kytarista Alex Scally se zpěvačkou Victorií Legrand a vytvořili "domácí" projekt. V jejich hudbě se od počátku prolínají kytary a klávesy s enigmatickým Victoriiným vokálem, díky kterému bývá přirovnávána k legendární německé zpěvačce Nico.

V roce 2006 se jejich stejnojmenný debut na labelu Carpark (zastupující například Dana Deacona nebo Toro y Moi) stal senzací serveru Pitchfork, který desku opět zařadil mezi nejlepší alba roku. Od té doby v pravidelném intervalu dvou let vydávají Beach House novou, pokaždé skvěle přijatou desku. V roce 2008 to byla Devotion, před dvěma lety pak Teen Dream, aktuální je Bloom.

Poslední dvě alba vydala formace již u respektovaného vydavatelství Sub Pop a definitivně tak stvrdila status nových hvězd nezávislé americké scény. Po krátkém koncertním turné propagující desku Bloom se Beach House v listopadu opět vrací na rozsáhlejší šňůru po Evropě. Během ní se 12. listopadu poprvé představí i v MeetFactory, předskokanem bude britský producent Holy Other. Podle již odehraných vystoupení půjde bezpochyby o jeden z vrcholů podzimní koncertní sezony.



www.meetfactory.cz

Dodal: Václava Parkanová, PR MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: THE PAINS OF BEING PURE AT HEART

Neděle 4. 11. 2012
Vstup: 290 Kč / 390 Kč
Vystupují:
The Pains of Being Pure at Heart (PIAS, US) Dead Wolf Club (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika