Steve Morell & Monica Pokorná - Lady Pheres

Steve Morell & Monica Pokorná - Lady Pheres

28. 10. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Steve Morell stojí v čele berlínského labelu Pale Music, který se od roku 2003 podílí na rýsování hlavních kontur tamější hudební scény. Vedle rozsáhlé spolupráce s berlínskou scénou (za všechny jmenujme členy kultovních Einstürzende Neubauten), se však Morell dlouhodobě věnuje také Praze. A právě ze spojení s Prahou, resp. Monikou Pokornou, vznikla jeho poslední deska Lady Pheres.
Na to, aby si člověk uvědomil, kolik toho má Steve s Prahou společného, stačí projet katalog hudebního vydavatelství Pale Music nebo zajít na některý z pražských koncertů The Prostitutes, Kill The Dandies a nejnověji také LUNO. Steve se svým uznáním k nezávislé pražské scéně a jménům jako Scrape Sound, D Smack U nebo Recyklit nijak netají. V praxi to znamená mnohé: zmiňované kapely se v minulých letech objevily na kompilaci k reprezentativní berlínské party „Fuck Off Berlin Insane“ a Steve desky svých oblíbených kapel vydává také na svém labelu. Poslední v řadě pražských sestav, které se dostaly do Morellova hledáčku je kapela LUNO – ta nedávno u Pale vydala jak eponymní debut, tak také EP Litato. Totéž čeká jejich novou desku, která vyjde 20. listopadu a pokřtěna bude 4. prosince v Roxy.

Není proto divu, že pro svůj poslední hudební počin se Morell spojil s již zmiňovanou Monikou Pokornou, známou dříve jako burlesque Monica Le Fleur z Prahy, v současnosti pro své "výlety" do divadelní a experimentální tvorby v evropských centrech kultury (Vídeň, Madrid, Berlín). Jejich společný projekt s názvem Lady Pheres je součástí Morellova projektu “The Life And Death Of Jimmy Pheres And His Rise From The Underworld”. Ke spolupráci si harcovník alernativní berlínské scény neváhal protentokrát pozvat Andrew Unruha z Einstürzende Neubauten, Valerie Renay (Noblesse Oblige) a další. EP Lady Pheres, jak napovídá také romanticistní motiv coveru desky, není žádným experimentálním kakofonickým výletem do duše berlínského, potažmo pražského undergroundu.



Celkovou náladu desky totiž svou éterickou náturou mladé divy ovlivňuje Monika – úvodní Lady Pheres a It´s Been So Long jsou vyloženě kabaretní záležitosti postavené na emotivním a emocemi nabitém projevu Pokorné a Morella. Partnerské rozmluvy v doprovodu úsporných zvuků piána, xylofonu a akustické kytary působí jednou jako procítěný dekadentní výlet, podruhé jako partnerská hádka (hlavně říznější Holding On se zvuky elektrické kytary) nebo náhodně zachycená ranní konverzace milenců (padesátisekundová Confusion působí mezi průměrně pětiminutovými tracky ovšem poněkud hluše).

Osobně dávám přednost právě špinavější lásce na Holding On a dokážu si představit ještě daleko syrovější a punkovější podloží, které by mohlo na světlo vytáhnout všechny spodní proudy obou hudebníků. Navíc, angličtina Pokorné, která se na působivých milostných dopisech Lady Pheres a It´s Been So Long vyjímá lehce neautenticky, by si asi v divočejších podmínkách své místo našla také daleko pohodlněji. Samostatnou kapitolu EP tvoří remixy vyvažující svou vzdušností hutné emotivní originály.

Lady Pheres je jako lupa: zvětšuje emoce, které všichni prožíváme a pomáhá nám je tak docenit ve všech jejich podobách.



pale-music.com/
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika