Coonk rozhovor part 3: Pete White

Coonk rozhovor part 3: Pete White

06. 11. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Speciální akce Coonk spojená s narozeninovou oslavou se koná v brněnském Perpetuu už tento pátek. Jako třetího jsme pozvali k rozhovoru Petra Bělohlávka, vystupujícího pod jménem Pete White, který se nám pořádně rozpovídal.
Ahoj Petře, představ se nám ve zkratce pro ty, co tě ještě nemají nastudovaného.
Zdravím tě také Tome! Pokud ve zkratce, tak bych sebe popsal jako mladého člověka v „nejlepších“ letech, kterého zanedlouho bude čekat podobná oslava, jako je ta tvoje. Vzhledem k tomu, že jsem před dvěma lety ukončil studium na VŠ a vrhnul jsem se na podnikatelskou dráhu, mám teď nelehký úkol s budováním vlastní firmy v oblasti IT, což zabere nemálo času a energie. Když nepracuji, snažím se trávit co nejvíce času s mou přítelkyní. A abych se pomalu přesunul k tématu, tak jednou z mnoha společných věcí, která nás spojuje, je hudba v kombinaci s cestováním. Proto rádi navštěvujeme zajímavá místa a velmi často se to snažíme skloubit právě s nějakou lákavou hudební akcí.

Řekni nám něco o svém hudebním vývoji, kdy jsi vůbec začal a jaká cesta vedla k tomu, co v současnosti prezentuješ?

Za dob studií na střední škole jsem potkal Marka (HempSound) a Štěpána (Saimon S), kteří se stali mými velmi dobrými kamarády a jsou jimi až dodnes. Protože jsme byli na společné hudební vlně a pravidelně se objevovali na místních techno mejdanech, tak jsme si velmi často pohrávali s myšlenkou, co kdybychom to zkusili i jinak, než jen z pozice návštěvníka. Slovo dalo slovo, na Internetu jsme našli základní informace, co všechno je k tomu potřeba a v létě 2004 jsme si vezli domů gramce s mixem a pár deskami. Začátky nebyly žádnou procházkou. Moc dobře si vybavuji první přechody a bádání, jak vlastně ty dvě „prokletý“ desky dát dohromady. A tady právě začíná ta cesta, na kterou se ptáš.

Při prvním rozkoukání v průběhu roku 2005 se můj hudební vkus točil převážně kolem techna s deskami od producentů jako Marko Nastić, Valentino Kanzyani, Alexander Kowalski, Cari Lekebusch apod. Během následujícího roku jsem se přes techno dostal k syrovějšímu electru a lá Anthony Rother a jeho labelu Datapunk. V této době nastal asi můj nejzásadnější zlom ve vnímání elektronické hudby ‒ s kluky jsme potkali Davida (Dave Navarro), se kterým jsme se spřátelili. David vlastnil vinyl shop, do kterého dovážel desky z rodného Německa a hlavně je člověkem, který má velký hudební přehled. A právě díky jemu a jeho obchodu jsem začal objevovat nový zvuk ‒ tech-house a z části minimal. Takže v DJ bagu se začaly objevovat nové kousky od producentů jako Robag Wruhme, Stephan Bodzin, Dominik Eulberg, Oliver Huntemann, Marc Romboy apod. Dodnes je mám a nadále si je budu schraňovat! To už moc nechybělo k tomu, abych objevil label Cadenza a jeho hlavního protagonistu Luciana. Jeho hudba mi přirostla natolik k srdci, že jsem v roce 2008 nahrál set pouze z jeho tracků (http://www.mixcloud.com/petewhite/pete-white-who-is-luciano/). Věděl jsem, že tohle je to, co jsem hledal. Začal jsem se hodně pohybovat kolem tohoto žánru, který prohlubuji až do dnešní doby díky návštěvám především zahraničních mejdanů s bandou skvělých lidí, kteří jsou na podobné hudební vlně a také posloucháním inspirujících setů či tracků.

Jak bys popsal slovy hudební styl, který zastupuješ a co tě na tom naplňuje? Jaké další žánry vyhledáváš?
Jednoduše řečeno hudební styl kolem deep a tech house zvuku zaměřený na výraznější basovou linii s barvitějším podtextem. Naplňuje mě na tom především to, že je to hudba, u které se člověk hodí do pohody, zapomene na všední starosti a může si sám zvolit, jestli si mejdan užije na parketu nebo jen tak posedí a poklábosí s přáteli, kteří se při popíjení dobré kávy/vína/drinku pohupují v sedačkách a poklepávají nohou do rytmu.

Co se týče dalších žánrů, nemám vyhraněný styl, beru to, co mi padne do noty. Abych byl ale konkrétní, především mě baví zajímavé indie kapely/seskupení, mezi které patří Animal Collective, Caribou, Peter Bjorn and John, nedám dopustit na CocoRosie, na posledním festivalu Balaton Sound jsem si velmi oblíbil GusGus a v posledních dnech si už po několikáté pouštím výborné debutové album Alexe Clarea na doporučení od velmi dobrého kamaráda Vaanta, který se mimo jiné také točí kolem hudby a pro mě patří mezi ty, co opravdu uznávám.

V jaké oblasti by ses chtěl ještě zdokonalovat?
Zdokonalování se v čemkoliv je náročný proces především na čas a energii. Vzhledem k tomu, že se teď hlavně soustředím na podnikání a vztah, příliš času mi na ostatní věci nezbývá. Nicméně v krátkodobějším horizontu bych chtěl přejít na hraní přes notebook ve spojení s time code řešením a nějakou mašinkou.

Co se ti líbí a co tě naopak štve na české scéně? Zajímá mě jak hudební stránka, tak chování promotérů či clubberů.
Kdybych bral kompletně českou hudební scénu napříč všemi žánry, tak to nemůžu posoudit, na to jsem malý pán. Nicméně když se zaměřím na naši elektronickou scénu kolem rovných beatů, tak bohužel musím konstatovat, že příliš nadšený nejsem. V porovnání se zahraničím jsme o pár let pozadu. Přetrvá pořád u nás nadvláda diskoték a mainstreamu v podobě „srdíčkových“ akcí typu Guetta, Tiësto, apod. K tomu všemu pár větších akcí nasekalo Česku nepříliš slavnou pověst, takže se sem taky někomu jen tak nechce. Mým postojem k celému tomuto dění je fakt, že hlavní příčinou je mentalita naší země. Jsme národem, který je v obecnějším měříku uzavřenější a nepříliš přístupný novým věcem. Není se taky čemu divit, když byla naše země 40 let pod dohledem rudého smyšlení a to se prostě musí projevit ve všech směrech. Ještě si holt musíme nějaký pátek počkat, aby na jména, která jsou naprostou samozřejmostí v Německu, Španělsku, Itálii, apod. začali chodit clubbeři i u nás.

Na druhou stranu určitě vidím za poslední roky posun směrem kupředu. Naštěstí se najdou i ti, kteří mají chuť a sílu situaci měnit! Když budu opět konkrétní, líbí se mi např. jaké jména si zvou Roman Rai s Fatty M na jejich pražký mejdan Flow, brněnská Elektra pod taktovkou Flye má za ta léta na kontě také docela dost zajímavých zahraničních jmen, 100% mejdany MUAH!, které má pod palcem Click Joe, v Perpetuu si deep/tech house laťku udržuje Deivis, zajímavé akce jsou na pražském Bukanýru a určitě se najdou i další podobně zapálení organizátoři/promotéři/hudební fajnšmekři, o kterých jsem se nezmínil a díky kterým mají pro rozvoj naší klubové scény podobné mejdany velký smysl!

Jaké jsou tvoje aktuální TOP3 tracky?
V poslední době se můj zvuk točí kolem následujících tracků, na které nedám dopustit:
• Tiger Stripes ‒ I Found U (Kellerkind rmx)
• Andrea Oliva & Gel Abril ‒ Scene (Shlomi Aber rmx)
• Hatikvah ‒ Modern Times (Andre Stubbs, Chopstick & Johnjon rmx)

A producenti?
Soul Clap, Manuel Tur, Ekkohaus, Catz 'n Dogz, Adriatique, Shlomi Aber, Pele, DJ Koze

Krátké video z Deivisovi akce Coonk v brněnském Perpetuu z října minulého roku 2011, které nejvíce vystihuje to, co v současné době rád hraji:



A DJs?

Když zavzpomínám na poslední akce, tak jsem si maximálně užil pány: Richie Hawtin, Luciano, Loco Dice, Sven Väth, Maceo Plex, Guy Gerber, Carl Craig, Radio Slave, Dapayk… No a z DJs, jejichž sety neopustí má úložná zařízení: nedám dopustit na mé oblíbené duo Soul Clap, samozřejmostí jsou Wolf+Lamb, nespočetněkrát mi hrál Aera z německého Doumen Records, maďarský Holic, na kterého se mimochodem těším na narozeninovém mejdanu a v červencovém Essential mixu se mi moc líbil set Solomuna. Z českých DJs velmi rád poslouchám sety Vika, který má velmi vytříbený vkus. To je za poslední dobu to NEJ, co mně padlo do noty.

Tvoje nej párty vůbec, jednak na které jsi hrál a za druhé, které ses zúčastnil jako návštěvník?
NEJ mejdan nebude jen jeden. Velmi rád vzpomínám na studentská léta v Pardubicích a na klub Žlutý pes, kde jsem pořádal s kluky Markem a Štěpánem vlastní mejdan BUS STOP SOUND, kam jsme si zvali ty, kteří byli a dodnes stále jsou na podobné hudební vlně ‒ Insect Elektrika, Click Joe, Kellys, Oli_N, Clara Bailar, Toomuch, Subsist, Ala, Sonja… Nesmím také zapomenout na skvělé saxofonové dobarvení v Koudyho podání s hlasovým doprovodem hudebních matadorů MC Vaanta a jazzového Elvise.

Jako účastník určitě nezapomenu na loňskou párty El Row v Barceloně v klubu ROW14, kde hrál Loco Dice. Atmosféra byla nepopsatelná. Moc bych si přál, kdybych něco podobného mohl zažít někdy i u nás.

pete white
Tomika, Loco Dice, moje maličkost @ ROW14, Barcelona, 28. 8. 2011

9. listopadu vystoupíš spolu s dalšími dvanácti DJi na speciální edici Coonk v brněnském Perpetuu, kde podle očekávání má proběhnout velkolepá oslava mých 30. narozenin. Co Tě jako první napadne, když se řekne Tomika, a jaká je Tvoje první vzpomínka na mě?
Temperamentní Maďar s dominantní povahou, vysokým pracovním nasazením a tuhým party kořínkem. Taková nenáročná osobnost! Ještě dodám tvoji oblíbenou frázi používanou především v zahraničí nebo při jízdách v taxíku, která doplňuje to, co jsem ještě neřekl: „Jsem Maďar původně ze Slovenska, studoval jsem v Brně a aktuálně žiji v Praze.“  Jsi také velmi dobrým kamarádem, se kterým jsem zažil kopec srandy, kvalitních akcí, dovolených, ale taky i nějakou tu krizovku, která ovšem pevná přátelství jen posílí. Ale ty to víš.

No a první vzpomínka? Padli jsme si od samého začátku do noty. Dokonce si pamatuji i na naše první společné téma, kterým byl Luciano a DJs/producenti kolem Cadenzy.

V čem si myslíš, že se bude tato párty Coonk lišit od těch standardních? Jaký bude tvůj podíl na akci jiný, než jindy?

Tak především to bude párty na počest tvých narozenin a kdo už o tobě slyšel, tak ví, že to žádná béčková akce nebude. Navíc všechny kluky v line upu znám a vím, že jsme se sešli v silné sestavě. Bude to mejdan na vysoké úrovni jak po hudební, tak i organizační stránce! Můj podíl na akci bude stejný jako na každé jiné ‒ podat co nejlepší výkon a rozhýbat ve spolupráci s Archiem lýtka co nejvíce zúčastněným. No a pak si ji vychutnat i jako návštěvník v kruhu přátel. Plán je tedy jasný!

Co víš o Maďarech – CrossNineTroll a Dandy –, kteří vystoupí spolu s tebou na hlavní stage?
S polovičkou projektu CrossNineTroll, přesněji Snillocem, jsem měl tu čest hrát cca před 3,5 roky. Tehdy Snilloc vystupoval pod pseudonymem Collins ještě společně s Behnamem a moc dobře si vzpomínám, že v té době měli kluci velmi slušný hudební záběr. Mimochodem, nedávno jsem se dozvěděl, že Snilloc vznikl z pozpátku složených písmen původní přezdívky Collins ‒ to je jen takový malý dodatek. Od té doby se ale situace změnila ‒ Collins & Behnam se rozešli a každý si šel vlastní cestou. A podle mě to Snillocovi velmi prospělo ‒ dostal nový vítr do plachet, jeho produkce se změnila pro mě k daleko lepšímu, k tomu se dal dohromady s Nigelem Snorterem a výsledek je více než uspokojivý, skoro jako z pohádky. Tracky Snilloca a projektu CrossNineTroll hrají přední světoví tech house DJs po celém světě a to je to NEJ, čeho může producent dosáhnout. Klukům moc fandím a přeji jim, ať jsou ještě více hrány jejich tracky na mejdanech a hlavně, ať oni sami patří mezi ty, kdo vlastní tracky na velkých akcích hrají!

Dandyho jsem poprvé slyšel live na Balaton Soundu v roce 2009 a pamatuji si na slušně zaplněný tančící party stan pro cca 10.000 lidí a na příjemně barvitý set. Od té doby jsme ho zde slyšeli každý ročník až do letošního. Minulý rok ho pozvali Shala s Deivisem na jejich mejdan MIDI v Perpetuu a tady jsem nestačil zírat, jaká je Dandy hračička. Celý jeho set byl jednak velmi hudebně pestrý, vyvážený, ale to, co předvedl s mixem a vyhráváním si s přehrávači, to jsem doposud na vlastní oči neviděl. Je prostě dobrej a těším se na něho!

Co bys na závěr dodal ty, na co jsem se nezeptal, ale rád bys to sdělil?
Otázek a odpovědí bylo dosti. Koho zajímá dění kolem mé osoby co se týče hudby, tak www.facebook.com/petewhitecz a jinak 9. 11. v Perpertuu na značkách ‒ bude to velký mejdan!

Děkuji za tvůj čas, budeme se těšit!
Taky díky! Ahoj v pátek, těším se!

Aktuální set od Pete White:


 

Pete White – Who is Luciano by Pete White on Mixcloud

 

Další informace o akci:
https://www.facebook.com/events/517356391609479

Dodal: Tomáš Méheš
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

COONK SPECIAL

Pátek 9. 11. 2012
Vystupují:
CrossNineTroll Dandy Devis, Shala, EliO, Pete White, Luke Nova, Archie Holic Christian Cardwell Kellys , Guga & EliO
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika