Chris Sadler: Na Climax se vždy těším nejvíc

Chris Sadler: Na Climax se vždy těším nejvíc

21. 11. 2012  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (0)
Již tuto sobotu 24. 11. oslaví rezidentní noc Chrise Sadlera Climax už své 14. narozeniny. Kromě Chrise se můžeme těšit na zahraniční duo Prok & Fitch z britského Brightonu. O Climaxu, djingu, Aleši Brichtovi a mnohém dalším jsme si s Chrisem povídali v následujícím rozhovoru.
Ahoj Chrisi, jak se připravuješ na večírek, který bude zřejmě nejnáročnějším pro Tvé bradavky?
Ty se tomu směješ, ale to není žádná sranda. Problém je v tom, že když hraju tak vždycky tancuju. A když tancuju tak se i potím. Zanedlouho už mám úplně mokrý triko a ten vlhký textil při každém pohybu dře na bradavky, občas až do krve a to bolí jak čert. Ovšem velikost strupu na bradavkách funguje jako jakýsi barometr úspěšnosti mejdanu – čím rozjetější mejdan, tím větší strupy. A jelikož Climax je pro mě vždycky jedna z nejlepších akcí měsíce, odnesou to moje bradavky. Na Climax se tedy připravuju tím, že si poctivě olepím své choulostivé partie náplastmi.

sadler

Podle čeho sis vybíral hosty pro letošní výroční Climax a kdo další byl ještě v jednání?
Hosty vybírám podle celkem jednoduchých kriterií – jestli se mi líbí jak hrají a jestli já sám hraji jejich produkci na Climaxu, tak mají velkou šanci, že je oslovíme jako potenciálního hosta. Tak to bylo i v minulosti u Antoine Clamarana, Olava Basoskiho, Hoxton Whores, Crazibiza, Abela Ramose, Hatirase atd. Letos přišel v úvahu ještě můj oblíbenec, Ital Alex Kenji, ale jsem nadšený, že nám na konec vyšli Prok a Fitch. Sice spolu dělají muziku od 2007, ale Ben Prok a James Fitch jsem poprvé objevil v roce 2009 v remixu pro americkou legendu Todda Terryho. Ta věc se stala na několik měsíců nejhranějším trackem v mých setech a dodnes to občas rád zahraji. O rok později mi poskytli DJ set pro můj pořad na Dance Radiu a ten se setkal s výborným ohlasem. Poslední dobou jsou kluci ve skvělé formě a vydávají jednu pecku za druhou – další remix pro Todda Terryho nebo pro Salome De Bahia, tracky na labelu Rogere Sancheze Stealth, Toolroom Marka Knighta, na vlastním labelu Floorplay, udělali i předělávku klasiky “Rocker” od Alter Ego – všechno okamžitě putovalo do mého DJského kufru. Je to přesně ten druh housu, který se mi líbí a který zafunguje nejlíp na parketě – hutný, masitý a s velkým drivem. Jelikož jejich hudba je klíčová v mých setech na Climaxu, dává dokonalý smysl, že headlineři 14. narozek Climaxu by měli být právě Prok & Fitch.

prox fitch

Jaká byla jejich reakce, když zjistili, že jsou hosty 14. ročníku této party?
Stejně jako loni s Crazibizou, Prok a Fitch sami projevili velký zájem hrát v Roxy. Je to klub, který je nejenom legendární v Čechách, ale dobře známý a respektovaný i ve světě. Co jsem slyšel, kluci měli na stejný den ještě lákavou nabídku na vystoupení v USA, ale dali přednost právě 14. výročí Climaxu.

Když pomineme návštěvníky z řad turistů, dokážeš si tipnout poměr těch, kteří přišli na chuť Climaxu až v poslední době s těmi, kteří jsou už léta tvoji hudební „štamgasti“? Bude mít Climax novou generaci, nebo skončí s námi?
Popravdě spousta lidí ze staré gardy se vytratila. Mají rodiny, jiné priority a chodí maximálně do hospod na pár drinků. Jenom já jsem stále ten Peter Pan – skoro 40, bez dětí a stále žijící svůj disko-příběh. Ale mám obrovské štěstí, že Climax měl vždycky svou silnou základnu fanoušků. Ti už jsou sice převážně z nové generace, ale vidím každý měsíc ty stejné tváře, byť už mladší. Jsou ale stejně zapálení a nadšení jako kdysi.

Připravujete s Vjem Martinem nějakou speciální projekci? Třeba sestřihy z prvních Climaxů? Dochovaly se záběry z němého filmu, či černobílé fotografie?
Jednou za čas se někde na internetu objeví nějaký starý fotky z bývalých mejdanů, ale jelikož na nich vždycky vypadám jako nějaký mladý smrad, jsem rád, že se těch fotek dochovalo tak málo (teda kromě těch na mém hard drive, ale to jen tak neukážu). Ovšem jsem i tak pro sebe udělal pořádnou ostudu. Možná to znáš – vezeš si domů přítelkyni / přítele a mamka tě ztrapňuje tím, že vytáhne tu otřesnou fotku, kde jsou ti 3 roky a koupáš se nahatý v dětském bazénku. No, tak pár let zpátky mě VJ Martin poprosil, abych mu poskytl pár mých dětských fotek, že z toho udělá video, který se bude promítat na Climaxu. Takže teď ty trapný dětský fotky nevidí jenom moje přítelkyně, ale stovky dalších lidí v klubu.

Každopádně právě dneska jdeme s Martinem do studia TV Óčka natočit nějaký záběry speciálně na 14. výročí Climaxu. Ještě přesně nevím, co má v plánu, ale jak ho znám, tak určitě vymyslí nějaký nový a originální způsob jak ze mě udělat šaška.

sadler vj martin

Jelikož je o Tobě známo, že máš smysl pro humor, dočkáme se nějakého půlnočního překvápka? Vystoupení s Alešem Brichtou, či remix některé jeho skladby?
Půlnoční překvapení ti neřeknu, jinak to nebude překvapení.

Ale s Alešem jsme opravdu mluvili o nějaké budoucí spolupráci. Já jsem bývalý rocker a nevidím nic špatného na míchání různých hudebních stylů. Proto jsem složil taneční verzi skladby „Enter Sandman“ od Metallicy a jakmile Aleš nebude mít koncert a já zrovna budu mít Climax, rádi bychom to jako zpestření prezentovali v Roxy s živými vokály právě od Aleše Brichty. Věřím, že na tenhle nápad bude hodně rozdílných názorů, ale přinejmenším to bude zajímavé a já stejně rád rozviřuju stojaté vody.

Jinak pro Dymytry – kapela jeho bývalého kytaristy – jsem už remix dělal a jelikož Aleš teď rozjede nový projekt, určitě bych se nebránil nabídce udělat i pro něj nějaký remix. Od té doby co znám Aleše, začal i trochu respektovat hudbu co dělám, tak snad to není tak nereálné.

Práce na jednom místě po mnoho let začíná být stereotypní a způsobuje tzv. vyhoření, u Tebe se ale zdá, že jsi víc a víc zapálený. Baví Tě to pořád bez rozdílu hostů, výročí apod?
Koho by to nebavilo? Mít nejdéle fungující klubovku v jednom z nejlepších klubů v Čechách, ne-li v Evropě. Ze všech hraní co mám každý měsíc – a není jích zrovna málo – se na Climax vždycky těším nejvíc. Je to pro mě stále nejdůležitější vystoupení a při výběru nových tracků do setu si většinou představuju, jak to bude znít právě v Roxy. Na Climaxu mám naprostou hudební svobodu – můžu hrát co se mi líbí, nemusím se podbízet. Climaxovský publikum mi dává prostor na to, abych vyvíjel svůj set a pomalu gradoval atmosféru v klubu, zpětnou vazbou je jejich energie. Vědí do čeho jdou a proto se mnoho z nich pravidelně vrací. Pro DJe je to svatý grál, obzvlášť v době, když se DJ pomalu stává jukeboxem, když lidi neslyší „to jejich“ hned, dávají to hlasitě najevo, když pojem DJ set, jako příběh, je skoro už zapomenutý.

Které stereotypy naopak nemáš rád?
Žádné. To je taky jeden z důvodu proč dělám tuhle práci – nedokážu si představit, že bych měl každý den chodit od rána do večera do práce, přijít domu, dát si večeři, jointa, trochu relax, jít spát a druhý den znova. Místo toho vstávám a mám na výběr: pokud mám zrovna múzu, můžu skládat hudbu, jinak můžu shánět nové tracky do setů, starat se o booking nebo PR nebo dokonce o domácnost. O víkendu hraní, každý pátek a sobota takřka někde jinde; cestování autem, vlakem nebo letecky. Ještě k tomu můj pořad na Dance Radiu a jeho přípravy, výroba reklamních spotů a jinglů, překladatelská práce atd. Dokonce nedávno jsem udělal nějakou hudbou pro Českou televizi. Já se opravdu nenudím.

I na Silvestra tradičně zahraješ v Roxy?
Na Silvestr jsem hrál v Roxy snad od dob Ježíše Krista, tak jsem si říkal, že to nebude od věci přivítat Nový rok výjimečně někde jinde. Měl jsem těch nabídek na Silvestr více, ale na konec jsem kývnul na hraní ve velkém sále v Akropoli, kde budu na line-upu ještě s Honzou Čechtickým a Charlie One z Ohm Square. Má to totiž obrovskou výhodu - Akropolis je asi 2 minuty pěšky od mého bydliště, tak snad budu moct trefit domů i s trojkou v žíle.

www.roxy.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CLIMAX 14TH ANNIVERSARY

Sobota 24. 11. 2012
Vstup: 200 Kč
Vystupují:
Prok & Fitch (Brighton/UK), Chris Sadler, Tom Vagabondo, Mr. Roquentin
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika