Kalendář koncertů 1/2013

Kalendář koncertů 1/2013

06. 01. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
V lednu z původně plánovaných dvou, jen jedna chill lahůdka (skvělí Amíci Yppah nepřijedou): The Orb, legendy ostrovních tanečních večírků, se opět po nějaké době představí v Praze – tentokrát v Lucerně. V KáČtyřce vystoupí zasněná Mushy, na Sedmičce pak o poznání jinačejší Cancer Bats z Kanady. Každému podle jeho/jejího gusta.

10. 1. Mushy + Black Tar Jesus
Poslední deska téhle italské buchty působí příjemně zasněně, zamlženě, ale taky trošku futuristicky a vůbec sci-fi. Prostě tak, jak se na rok 2013 sluší a patří. Samozřejmostí jsou tuny synťákových práskanců a vůbec myriáda zvukových vychytávek a samozřejmě hlas vycházející odněkud z hudebního zásvětí. Breathless (2012) je starší ségra Faded Heart z roku 2010 – kdo nemá ještě tohodle holčičáckého synthpopového snění dost, šup do K4. Jako support vystoupí Black Tar Jesus.


22. 1. Please the Trees + ELPIDA
Please the Trees nejenže nedávno vydali skvělou deseku A Forest Affair, dlouhodobě taky muzicírují se skupinou lidí, o kterých toho v kulturní oblasti moc neuslyšíte: lidé pokročilejšího věku, senioři, babky a dědečkové, prostě ti, co se postarali o to, že tu jsme. Křest první společné desky sdružení seniorů ELPIDA a Please The Trees proběhne v Paláci Akropolis a jak naznačuje první společný klip, bude se jednat o speciální večírek!

23. 1. The Orb (Lucerna Music Bar)
Vypráví se, že kolem Pattersonova bytu se neustále vznáší hašišová mlha a že co do počtu kyselinových tripů ho snad předběhl jen Timothy Leary. No, nevím. Jedno je ale jisté: The Orb se nesmazatelně zapsali do hudební historie jako ztělesnění posledních 40 let ostrovní hudby. Londýnská čtvrť Battersea, super-plodný mix národností, drogy a tanec. Na počátku byla pozvánka od Paula Oakenfolda do chill-out roomu londýnského klubu Heaven, no a pak už se sled událostí nedal zastavit: ambient house byl na světě, stejně jako přelomová deska Adventures Beyond the Ultraworld a legendární singly „Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From the Centre of Ultraworld“ a Little Fluffy Clouds (melodie pochází ze skladby jiné legendy Stevea Reicha, píseň mimo jiné vynesla Orb soudní spor s protagonistou nasamplovaného rozhovoru Ricky Lee Jonesem).

Mezi další, tentokrát daleko úspěšnější desky patřily U.F.Orb, Orbus Terrarum nebo Orblivion. Vyloženým propadákem se stalo snad jen Pomm Fritz, které kritici přirovnávali k posledními Pattersonovu výkřiku před odchodem do zapomnění. Nestalo se a buďme za to rádi. V nulté dekádě čekala dávno profláknutý band změna labelu, která našla výraz také na názvu desky (Okie Dokie It´s the Orb on Kompakt, 2005), ale také pozměněný line-up. Do řad věrných se vrátil Youth (ex Killing Joke) a přibyl Tim Bran z Dreadzone. Následovala vynikající deska The Dream a dobré, ovšem jen průměrně, album Metallic Spheres, na kterém si na kytaru zabrnkal David Gilmour z Pink Floyd. Poslední deska s názvem The Observer in the Star House vznikla v Berlíně za přispění Lee Scratch Perryho.

The Orb se v Praze na večeru „Conference“ v Lucerna Music Baru představí v sestavě Patterson + P. Le Gonidec + VJ M. Coles.



 12. 1. Lapalux, Karaoke Tundra (MeetFactory) / 14. 1. Cancer Bats (Strahov007) / 14. 1. Hauschka (Akropolis) / 18. 1. Psí vojáci (Akropolis) / 29. 1. Vibrators (LMB) / 29. 1. Hidden Orchestra + Floex (Akropolis) / 30. 1. Živé květy + Bratři Orffové (Akropolis) / 30. 1. Asking Alexandria (Roxy) / Saade: Guide To Happy Living (Brno, Praha, Plzeň)

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika