Kalendář koncertů 2/2013

Kalendář koncertů 2/2013

30. 01. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Pro ty, kteří mají pocit, že pokud nevytáhnou paty z domu, nemá koncert cenu, je tu jedno překvápko: v Bratislavě „zahraje“ hvězda výročních žebříků Andy Stott. No a pro ty ostatní tu toho je víc než dost. Mimo tipů uvedených v přehledu třeba sametová legenda John Cale nebo irští snílci Two Door Cinema Club.
4. 2. Tweak Bird + J (Strahov007)
Dvojití ptáci, bratři Ashton a Caleb se poprvé se svou výbušně-halucinační hudební směsí představí taky v Praze. Na kontě mají dvě desky a jedno debutové EP a je potřeba říct, že zatím nezaznamenali ani jednu hlušinu. Obě dlouhohrající desky (Tweak Bird – 2010 a Undercover Crops – 2012) jdou do živého. Klasický stoner rocku říznutý tu a tam krautrockem, jazzem a indie. Maximálně tříminutové úderky s jednoduchými ingrediencemi: divoké bicí, bratrské dvojhlasy, záplava kytar a neuvěřitelně chytlavé nápěvy.
 
 
5. 2. Paul Banks (Roxy)
Hudební chameleón. I tak by se dal nazvat Paul Bank alias Julian Plenti alias Paul Bank. Jeho domovská kapela Interpol mu sice poskytla to, po čem jednou půlkou srdce touží každý zpěvák: globální uznání a zástupy fanoušků. Jenže to, po čem touží ta druhá mu neposkytla: nemuset dělat kompromisy a „udělat se pro sebe“. Julian Banks nečekal a už s první sólovkou, vzniklou v prvním intermezzu existence Interpol (Is…Skyscraper), ukázal, že se mu i na svých dvou sólo nohách daří. Aktuální placka s výstižným názvem Banks to jen potvrzuje: sice nevyhraněná, ale i tak poslouchatelná a poslouchaná záležitost, která nenadchne, ale s časem se pomalu zarývá hluboko pod kůži. Banks si na pomoc vzal spoustu hudebního šmuku a moc se nepáral s nějakou vnitřní konzistencí – a tím neříkám, že to odflák. Právě naopak. Docela mě zajímá, jak třeba takovou I´ll Sue You zahraje na živo.
 

 
11. 2. O.Children (Akropolis)
Tihle cápci se s tím nepářou. Pojmenovali se provokativně Bono Must Die, což pak změnili na O.Children (podle skladby Nicka Cavea & The Bad Seeds), ale nijak nepolevili v tom, co dělají. Ba naopak. Jejich eponymní debut z roku 2010 vypustil jasný signál: jsme tady a myslíme to vážně. Obzvlášť frontman Tobi O´Kandi, jehož baryton a inspirace někde hluboko v 80. letech (doplňte sami), tvoří páteř tvorby téhle skvělé formace z Ostrovů. Dva roky po debutu  přišli s ještě skvělejší deskou Apnea (lékařský termín pro poruchu spánku kvůli nedostatku kyslíku), která se zčásti inspirovala dočasným pobytem Tobiho, jenž opravdu jako potomek krále Artuše nepůsobí, ve vězení. Respektive, svůj apokalyptický odstín chytla v období, které třídennímu lochu následovalo: samota, deprese, drogy. Apnea jako terapie? Hudba jako spása.
 

 
18. 2. Dinosaur Jr. (Lucerna Music Bar)
Z hlediska hudební historie určitě jeden z nejpozoruhodnějších únorových koncertů. Dinosaur Jr. totiž s přestávkami hrají přes 20 let. Na pódia Lucerny je přinese vlna reunionů, které se v r. 2005 nevyhla ani tahle legendární banda. Link mezi postpunkem počátku 80. let a nastupující nirvanovskou špínou, v čele s dvěma výraznými (a konfliktními) hudebníky, J Mascisem a Lou Barlowem. Jejich poslední deska I Bet On Sky není nic, co byste od Dinosaur Jr. neslyšeli: devadesátkový feeling řízlý šedesátkovým písničkářstvím, víc Pavement než Pixies. Další hvězdný, „třídeskový“ reunion.


 
1.2. Music Infinity (bvdub+ Bruno Sanfilippo, Akropolis) / 4. 2. The Deer Tracks (Kavrána Potrvá) / 5.2. UJD (přeloženo na 6.5., Akropolis) / 5. 2. Born Gold (K4) / 9. 2. UK Subs (Rock Café, Praha) / 10. 2. This Town Needs Guns (007 Strahov) / 11.2. Slash (Velký Sál Lucerna) / 12.2. Royal Republic (Fléda, Brno) / 16. 2. Maps & Atlases (007 Strahov) /16. 2. Andy Stott (Bratislava) / 21. 2. Candy Says (Akropolis) / 26. 2. Two Door Cinema Club (LMB) / 28.2. Patrick Wolf (Akropolis) / 25. 2. GBH (Futurum, Praha) / 28.2. John Cale (Roxy)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika