Rozhovor s Edem Rushem

Rozhovor s Edem Rushem

26. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Do jistě nejvýznamnější party pátečního veřera (28.4.), Reflection, zbývá už velmi málo času a pořádátele z D Smack U nám ještě stihli zaslat rozhovor s Edem Rushem, na kterém nám bylo velmi symptacké, že se nejedná o klasický PR rozhovor. Přejeme příjemné počtení.
Pamatuješ si kdy jsi byl poprvé v Praze?
No jasně. Když mi bylo čtrnáct, jeli jsme s kamarádem lyžovat. Neměli jsme moc peněz, tak jsme cestovali autobusem a v Praze se zdrželi několik hodin. Je to nádherné město, moc rád se tam vracím.

Dlouho jste nic nevydali... Co vaše práce ve studiu?
Byli jsme teď stále na cestách. Minulý rok jsme projeli Severní a Jižní Ameriku, Austrálii a Nový Zéland, Asii... S tímhle se studio skloubit nedá. Po každém turné potřebuješ na týden vysadit a takhle to je stále dokola. Po čase to začne být velmi frustrující. Další důvod proč jsme teď nic nevydávali je, že jsme se učili používat ve studiu jinou techniku. Dokončili jsme track, porovnali ho s něčím současným a zjistili, že má úplně jinou dynamiku. Třeba tracky od Pendulum mají úplně úžasný mixdown. Za použití analogů takového zvuku jen těžko dosáhneš, výšky a středy zní úplně jinak. Takže se teď v podstatě učíme pracovat na počítačích. Stojí to spoustu času, protože je to něco úplně jiného, než co jsme doteď dělali.

ed rush

Proč ale měnit něco, co dodnes kopíruje tolik drum´n´bass heads?
Nemluvím o stylu, jen o způsobu práce. Všichni ti producenti jako Noisia zněj virusovsky, mají stejný vibe, ale dělají to všechno na počítači a zvukově jsou úplný “killeři“! Bojovali jsme s analogama. Začínají být staré a nevytáhneš z nich to, co potřebuješ na to, aby jsi dneska zvukově nezaostával. Teď tedy objevujeme novou cestu. Při tom ale stále produkujeme v podstatě to samé, hrajeme podobné tracky. Jediné, co se mění, je náš mixdown.

A co si myslíte o zmíněném kopírování vašeho zvuku? Znamená to, že jste už před lety vymysleli jednu z nejdokonalejších forem drum´n´bassu, nebo že producenti, kteří přišli po vás, nejsou dostatečně nápadití a šikovní?
Je příjemné vědět, že jsi vymyslel zvuk, který lidi mají rádi natolik, že ho musí imitovat. Ale rozhodně si nemyslím, že by to napodobování bylo zapříčiněné nedostatkem kreativity. Stačí se podívat kolik odnoží a zvuků drum´n´bassu se dones vymyslelo – hardcore-sound, tech-sound, ragga, funk, dub, house... všechny styly už v drum´n´bassu zazněly a popravdě řečeno, nemyslím si, že by se dalo přijít s něčím převratně novým. Možná by to šlo ještě zjednodušit, postavit track na čtyřech pěti zvucích. Ale nic originálního ve velkém slova smyslu už dneska nevymyslíš. Pracujeme teď s Opticalem na novém albu, čtyři skladby už máme hotové a musím říct, že jsme se hodně posunuli. Je poznat, že jsme to my, ale od starého Virusu to má hodně daleko. Jsme teď do toho strašně zažraní...

ed rush

Proč vaše šuplíkové album „Virus Vaults“ vyšlo jen na cédéčku?
Super otázka, protože mám k vinylům stále hodně silný vztah a říkal jsem si, že aspoň čtyři tracky by jako EP na vinylech vyjít mohly. Ale zároveň jsme ovlivnění tím, že lidi už si nekupují vinyly stejně jako dřív a všechno stahují z internetu. Rozhodli jsme se tedy počkat na reakce a přání, které z těch tracků by si lidi rádi pořídili na vinylech a podle toho se pak zařídíme. Alba na deskách jsou drahá, jak pro nás, tak pro kupující. Na to, aby si to člověk rád pořídil, se mu musí líbit všech deset tracků, kvůli dvěma do toho peníze vrážet nebude. Ale chápu, proč se na to ptáš. Já i Optical jsme „oldschooleři“, postavili jsme naše kariéry na hraní z vinylů a dubplatů, ale dnešní doba si žádá cédéčka. Rádi bychom samozřejmě uspokojili každého, takže sbíráme tipy na to EPčko a věříme, že na něj brzy přijde.

Už máte představu, co by mohlo na vinylech vyjít?
Ještě ne. Je to hodně těžké rozhodování i díky tomu, v jakém jsou některé tracky na „Virus Vaults“ stavu. Spoustu z nich jsme nemohli kvůli zvukové kvalitě zařadit ani na nemixované CD. Nahrávali jsme je z dubplatů a jedině v mixu se daly jejich nedostatky zakrýt. Spoustu originálů nemůžeme najít, tak na to jdeme aspoň takhle. Ale třeba se ještě jednoho dne někde objeví.

ed rush

Jaké máte plány se svou značkou Virus?
Jak jsem říkal, makáme s Opticalem na albu, které by mělo vyjít na konci tohohle roku. Před tím ale vydáme ještě pár singlů – od State of Mind, Noisia a pár projektů, které jsou strašně nadupané a ještě nikdo o nich neslyšel. Rádi takové talenty podporujeme.


STAGE 1
21.00 – 00.00 Miss Nine
00.00 – 06.00 DUBFFIRE (speciální set)

STAGE 2
21.00 – 22.30 Stanzim
22.30 – 00.00 Filip TBC
00.00 – 02.00 ED RUSH & OPTICAL
02.00 – 04.00 Koogi
04.00 – 06.00 Ghonzales feat. MC Lindee

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika