Dr. Ring Ding se vrací do ČR

Dr. Ring Ding se vrací do ČR

06. 03. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dr. Ring Ding ´patří mezi průkopníky nejen na poli evropského reggae a dancehallu, ale je velmi populární i na scéně rock steady a ska, u kterého i začínal. V ČR vystoupí již příští týden 12. 3. v Lucerna Music Baru.
Už v roce 1987 hrál na trombon a zpíval v kultovním ska bandu El Bosso & di Ping Pongs a v ´92 založil vlastní kapelu Dr. Ring Ding & Senior Allstars, jejichž debutové album Dandimite bylo zcela zásadním počinem, kterým v Německu odpálili obrovský zájem o jamajské ska. “Doktor” poté nejen expandoval do dalších žánrů, jako jsou dancehall, jazz, šanson nebo crossover (vzpomeňte na hit "Ring Of Fire" od H-Blockx), ale i spolupracoval a komponoval s mnoha dalšími legendami, jako jsou The Skatalites, Lee Perry, Derrick Morgan, Judge Dread, Laurel Aitken, The Pioneers, Rico Rodriguez nebo Dennis Alcapone! 10 let poté, co the Senior allstars zanikli a Dr. Ring Ding se pustil na solovou dráhu, je ale na čase oprášit staré dobré kořeny. Je tu nová kapela Ska-Vaganza a nové album “Piping Hot”, které 12. března za asistence The Chancers premiérově představí i v Praze…



Představíš nám na úvod svou novou kapelu?
The Dr. Ring Ding Ska-Vaganza je projekt, který začal před rokem. Lidi se tehdy pořád ptali na ska koncerty a ska nahrávky Dr. Ring Dinga. V rámci ska toho mám za sebou hodně, hrál jsem s Kingston Kitchen, El Bosso a taky projektem jménem “The Rock Steady Revue”. Přesto byla ve vzduchu cítit potřeba “Doktora ze stare školy” a tak jsem se začal ptát přátel muzikantů, jako jsou the Freedom Street band v Barceloně nebo Mathias z The Busters, co si o tom myslí, a všem se ten nápad líbil. Během následujících měsíců jsme začali nahrávat na různých místech a do konce 2012 bylo hotové celé album.  

Tvá nová deska Piping Hot je čistokrevné ska, cítíš také potřebu vrátit se ke kořenům?
S touto novou kapelu mám pocit, že navazuji na desku Dandimite, kterou jsme nahráli jako Dr. Ring Ding & the Senior Allstars v roce 1995. Držíme se ještě více u tradičního ska s jazzovými vlivy a vůbec necítíme potřebu to míchat s dalšími moderními elementy.

Pokračuješ zároveň i s dalšími projekty?
Ano, jsem hodně zaneprázdněný ve všech hudebních oblastech. Je v tom i dost moderního reggae a dancehallu. Hraju se soundystémy po celém světě a stále pracuji i s doprovodnýma kapelama. Brzy vyjde několik dalších desek. Na jedné z nich jsem dělal s Sharp Axe band, kteří jsou více na vlně roots reggae, to další produkovali Dreadsquad z Polska, takže je celé v digitálním 80s dancehallu.

Zajímaš se také o současný reggae a dancehall z Jamajky?
Ano i ne. Hodně z toho, co dnes slyším mně už tolik nezajímá, protože mám pocit, že většina dancehallových umělců má jiný přístup k muzice než předchozí generace. Peníze pomátly jejich hlavy i srdce a už v tom necítím lásku pro muziku. Přesto je pořád pár lidí, kteří mně dost baví. Stejně tak mně i baví současná jamajská produkce, pokud neztrácí groove. Pusťte mi ale pány, jako jsou Cutty Ranks, Admiral Bailey a podobní chlápci ze staré školy, a budu skákat nadšením.

Co jsou tvé oblíbené desky v těchto dnech?
Je jich příliš mnoho! Baví mně tolik různých hudebních žánrů… Ale jestli si mám vybrat alespoň pár ze světa ska, taky bych si asi vybral alba od Mr. T-Bone, The Void Union, Open Season, Hepcat, Gramophone Allstars… Není to jednoduchý vybrat jen jednu desku!

Jak by jsi popsal evropskou ska a reggae scénu dnes a deset let zpátky?
To je těžké říct, každá země má jiné způsoby. Moderní dancehallová scéna v Německu se zdá být obrovská, ve Francii zase vládne roots reggae. Ve Španělsku a specielně v Katalánsku je dnes obrovská ska scéna. Jsem moc rád, že vidím ska opět hrát v tom všem důležitější roli. Po Evropě se objevilo hodně nových festivalů, a je tu nová generace mladých lidí, kteří si to zamilovali.

Asi víš, že ska a punk jsou důležitou součástí undergroundové scény nejen v Německu, ale i v Čechách. Co myslíš, že je za tím, hudba revoluce?
Hudba sama o sobě nemá “politické” poselství, to je hlavně to, co s ní uděláš ty. Zkrátka a dobře ska a reggae jsou hudba pro zábavu jako jakákoliv jiná hudba. Ale souhlasím – ska, reggae a punk v 70. letech byly důležitým prostředkem pro poselství mladé generace. Tato hudba vytvořila soundtrack pro novou subkulturní generaci. To je také důvod, proč pomáhá mladé generaci i dnes. Je to skvělá příležitost, jak si užít a zároveň vyjádřit své názory.
 
V dnešní době je velmi těžké prodávat desky a shánět koncerty, ale máme stale relativně svobodný internet. Jak se ti líbí tyto aktuální trendy?
Internet pomáhá navázat kontakty a vytvářet sítě, což je dobrá věc. Ale i tady platí, co jsem říkal před chvilkou o nových festivalech. Věřím, že když lidé pochopí, že ručně dělaná hudba je něco speciálního, naučí se to také podporovat. Je důležité vědět, že každá forma umění je odsouzena k zániku, pokud umělec, který do tvorby věnuje svůj čas, peníze a energii, nedostane podporu. Možná, že internet může pomoci. Minimálně v tom, dát lidem vědět, kdy a kam můžou dorazit na koncert a podpořit tak svou scénu. Užívat si to, ale zároveň znamená nekrást (muziku) u hudebníků, které máte rádi. Jednoduché, ne?  

V Evropě je často taková zima, že karibskou atmosféru a temperament tu je občas fakt těžký najít. Jak to děláš ty, na zimu opouštíš kontinent?
Přál bych si, aby to bylo možné. Když jsem byl dítě, miloval jsem sníh, ale to se změnilo. Někdy mám štěstí a jedu koncertovat někam, kde je krásně a teplo. Ale když je zima, musíme šířit žár zevnitř, a právě proto teď hrajeme Piping Hot.
 
Co můžeme očekávat od vašeho pražského koncertu?
Představíme nové album, ze kterého určitě zahrajeme hodně písniček. Plus pár mých starších kousků a několik karibských klasik. Připravte se na velkou injekci tradičního ska přímo od Doktora!
 
Co dále plánuješ pro rok 2013?
Další koncerty, turné a desky, dobrý vibes a více lásky!

http://www.musicbar.cz

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
Dr. Ring Ding & Ska-Vaganza (DE/ESP) + The Chancers
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika