Technical Itch v rozhovoru pro Bassinfection

Technical Itch v rozhovoru pro Bassinfection

02. 04. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Jedno z nejdéle se pohybujících jmen na Drum & Bassové scéně, dj a producent, s dvacetiletou praxí a zkušenostmi, člověk s jedním z nejoriginálnějších zvuků a s postupy, legenda, Marc Caro alias Technical Itch, byl vyzpovídán pro největší brněnskou mega party Bassinfection, která není ovšem jen o Drum & Bassu.
Ahoj Marcu, jsem moc rád, že jsi si udělal čas na krátký rozhovor k blížící se Bassinfection v Česku a na začátek se Tě zeptám - jaké je u vás počasí? U nás se jaro nějak nechce probudit.
Tady je to stejný. Stále je chladno, ale připadám si jako by byla pořád zima a ne jaro.
 
Při práci na tomto rozhovoru jsem si všiml zajímavé věci. Už je to 20 let, co jsi vydal svoji první desku. Vzpomeneš si, na jakém setupu jsi tenkrát tvořil?
Jo, mám v plánu udělat k tomu dvacetiletému výročí něco speciálního, asi tak za rok myslím. První regulérní krám který jsem používal byl Ensoniq ASR-10. Měl piano klávesnici i sampler a používali se na něm starý dobrý 3,5" palcový diskety.

tech itch
 
Tvé začátky se spojují s Decoderem a s deskami na labelech Back 2 Basic, Second Movement (z té doby si pamatuji track Raw, který jsem v té době hodně hrál). Než jsi se osamostatnil jako Technical Itch, dal jsi vzniknout velkému počtu aliasů jako Biostacis,T.I.C., Plasmic Life, Acro, Secret Methods atd a ve valné většině to bylo s Decoderem. Jak jste se poznali?
Tenkrát totiž Decoder bydlel v malém přímořském městečku, které se jmenuje Weston-super-Mare, blízko Bristolu a já ještě pořád bydlel v Birminghamu. Jezdit o letních prázdninách do Bristolu je dost britská tradice a tam jsme se potkali skrze společného známého.
 
»»» Soutěž o 4 volné vstupy na Bassinfection «««
 
Kdyby jsi to měl v krátkosti zrekapitulovat, jaký byl záměr jednotlivých labelů?
a) V roce 1994 jsi založil label Tech Itch. Vedle spousty vlastních desek se tam objevily i kolaborace s Dieselboyem, Trace, Dylan, MC Jakes a několik sólo releasů od Decoder, Ice Minus, Subwave, Limewax etc. Své druhé album na něm vydal Decoder, to je dodnes považováno za jedno ze zásadních alb vůbec.
 

No jo vidíš, „Circuit Breaker“ od Decodera byla první deska, která se dobře prodávala. Díky tomu jsme se dostali pod křídla Vinyl Distribution a to nám umožnilo dostat naše desky do mnohem víc shopů po celý zemi..začalo se nám s labelem dařit.
 
b) V roce 2001 jsi rozběhl svůj druhý label Penetration, kde se kromě tvých tracků objevilo spousta remixů od celé plejády spřízněných producentů a v roce 2004 jste spolu s Dylanem udělali Tech Freak.
 
Mno, Penetration jsme založili s Dylanem kvůli dvěma okolnostem, ta první a zásadní je, že on tenkrát dělal v jedný distribuční společnosti a ta druhá je, že jsem měl kopec dobrých věcí, takže druhý label byl fakt potřeba, jo, takto jednoduše se to stalo.

Tech Freak se tak nějak udál, protože jsme spolu začali s Dylanem dělat tenkrát čím dál víc dohromady, měli jsme stejný hudební vkus a tak se z nás stali blízký přátelé. Hlavně jsme ale Tech Freak založili jako platformu pro vydávání alb (oproti Penetration, kde jsme chtěli vydávat hlavně normální singly).


 
Jako DJ a později i jako producent jsi byl svědkem, kdy se z hardcore pomalu rodil jungle, pak drum & bass a stojíš tu jako DJ a producent i dnes. 22 let je hodně dlouhá doba, zážitků a zkušeností nespočet, a mě tak napadá, která z těchto etap tě bavila, nebo oslovila v životě nejvíce?
Pořád je to skvělý a vždycky mě to ranec bavilo, všechno, jinak bych to dodnes nedělal. Ale přál bych si moc, aby se vinyl furt prodával tak dobře jako dřív a vůbec, chybí mi žijící obchody s deskama a řezání dubplatů. Dubplaty se řezaly ve speciálních továrnách a hodně DJů se potkávalo každý pátek, když si nechávali řezat na dubplaty nové tracky a v mezičase spolu pár hodin  kecali, čadili, atd... Celé to tenkrát bylo takové víc společenské, potkávals víc DJů a producentů, vyměňoval sis tracky, dostával si nejaktuálnější promáče atd.. I když si dneska povídám na síti s jinýma DJema a producentama mnohem víc, než tenkrát naživo; teda kromě těch, co žijí poblíž.
 
Jedna dlouhá a významná etapa pro Tebe byla label Moving Shadow. Jednak Debutové a prozatím jediné album Diagnostics a pak double mix CD Killabites 2. Spolu s Dom & Roland jste patřili k tahounům temné stránky labelu a vydal jsi tam několik velkých EP a singlů - Cant You See, The Virus, The Dreamer, The Never After EP, The Rising EP, The Calling s Kemalem. Jaká byla cesta k Moving Shadow, přece jenom v té době byl label zaměřen na atmosferický drum & bass?
Staré zlaté časy s Noviny Shadow,.. hodně mi chybí. Byla tam perfektní nálada a byl to prostě nejlépe vedený a nejprofesionálnější dnb label.
 
Poslední tři roky jsem zaznamenal útlum jak Tvých labelů, tak i vlastních počinů. Věnuješ se něčemu jinému, nebo je to způsobeno nástupem nových trendů v drum & bassu?
Před pár lety jsem se totiž odstěhoval do LA, abych tam makal na nějakých projektech a užil si fajnový počasí, ale teď jsem zpátky v UK a plně se soustředím na svoje vlastní věci.
 
Nicméně mě třeba hodně zaujalo The Machine Mind EP a zpráva o novém vinylu. Znamená to, že se label Tech Itch vrací k vinylům a vyjde vstříc nám starším, kteří vinyly hrajeme a sbíráme? Nebo je to jen jednorázová záležitost a zůstaneš u digital releasů v této nelibé době? Co chystáš ty a label v blízké době za releasy?
Jo, label znovu jede a výhled je dobrý. Naše stránka www.techitch.com běží a poskytuje ke koupi digitální releasy hned jak jsou ready. Hodně si to užívám, tu možnost vydat cokoliv chci a kdy chci. Obecně jsou nejdřív naše releasy k dostání na naší stránce a až o pár týdnů později na všech ostatních běžných stránkách. Vedu tento online shop trochu jako starý obchod s deskama, v době, kdy hardcore fanoušci klidně cestovali do jiného města, jen aby získali nové releasy spojený s určitýma labelama dřív, než byly dostupné všude jinde. Mám tam i merchandise a taky občas nechám vytisknout pár hodně limitovanýchh vinylů. Když totiž vyřadíte distribuční článek a ty vinyly prodáváte přímo, tak se to pořád dá utáhnout bez červených čísel. A taky to vidím výhledově tak, že některý vinyly pošlu i do větších online obchodů, třeba první část z The Failed Evolution EP jde právě do produkce, takže ta se tam asi objeví.
 
Jak vnímáš současnou scénu a její trendy a technologie jak v oblasti DJingu, tak ve studiu. Mám dokonce pocit, že jsi zvukový inženýr? Stíháš to sledovat?
Mno, přijde mi, že je tady ranec lidí, kteří si prostě vezmou laptop a Reason, nebo nějaký jiný DAW (digital audio workstation) a okamžitě se prohlaší za producenty, přestože nemají nejmenší šajnu o tom, co dělají, obzvláště co se sonické kvality týče. Je tady příliš věcí (jakože vydaných tracků) slaboučkých, nebo digitálně sterilních v mixdownech (závěrečná část produkčního procesu, pozn.red.), takže nemají v sobě vůbec žádnou hloubku, prostor. Hodně současných tzv "producentů" nikdy nepracovalo s analogem a je to hrozně znát. To samé platí pro plno současných Djů, obzvláště od doby, kdy je v softwaru tlačítko, které vám zesynchronizuje tracky, takže nemusíte vůbec nic umět. Rovněž kompletně zmizela taková ta aura tajemna kolem producentů, vzhledem ke všem sociálním médiím (facebook atp). Má to svoje plus i mínus. Je teď tolik shitové muziky, tolik imbecilních klonů, kteří napodobují opravdový pionýry a často je to tak, že víš víc o životě toho "umělce" než kolik znáš jeho hudby! Na druhou stranu, sociální média a internet jsou skvělé pro získávání informací o umělcích, kteří tě zajímají.
 
Je někdo, kdo Tě svou produkcí v dnešní době oslovil?
Upřímně řečeno, ne. Hrávám už jen hudbu starých dobrých jmen.
 
Jak vypadají Tvé sety na party, co používáš ke hraní a co od Tebe můžou návštěvníci Bassinfection čekat?
Používám CD playery proto, že pořád raději tracky srovnávám a opravdu je míchám, než abych měl předpřipravený set, například v Abletonu Live, nebo podobně. Nikdy se mi nezamlouvala myšlenka, že bych hrál z notebooku. Rád bych dál hrál dubplaty a z vinylů, kdyby to v dnešní době bylo ještě možné, ale nechat si vyřezat dubplate je bohužel drahé a časově náročné a taky na spoustě akcí už ani gramce nemají, a nebo se o ně nestarají, pokud je mají. Co se mi opravdu líbí, je možnost zapojit si do playerů „flešku“, což je vychytávka na těch nových playerech. Převážně hraji vlastní produkci a z úzkého okruhu producentů, jenž mám pořád rád. Jsou to lidi jako B Key & Smyla, Verb, Dom & Hive, atd. Nejraději hraji novinky a exkluzivní věci. Nikde mě neuslyšíte hrát crossbreed, nebo laciné mainstreamové songy. Podle mě je to odpad. Naložím vám čistě bicí, temnou atmosféru, pořádnou sub basu - pořádný a ostrý drum and bass!
 
Moc děkuji za Tvůj čas a uvidíme se v Brně.
Těšíme se na to!


Autor: Soldik

http://techitch.com/

Dodal: Mirek Kučera alias Mercur, Bassinfection
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BASSINFECTION

Pátek 12. 4. 2013
Vstup: 240 Kč / 290 Kč
Vystupují:
TECHNICAL ITCH (UK) THE HARD WAY (LIMEWAX, BONG RA & THRASHER / NL) BILLAIN (BIH) ZERO METHOD (HU) ISEE (AT) VACZECH CASPER TECHNIMATIC (UK) KEOSZ & TRILO (SK/UK) SOLDIK SPOOL b2b MUSHKA ELPECHO b2b NTKZ MAD MEMBA MALALATA SOUND SYSTEM (SK) LENIN KREVIC (SK) FISHEAD DUBOISE MC BIG CAKES (UK) DJ KATO (Prago union - special dj set) JAZZCAUSE (SK) INNERSCOPE MIRROR NTKZ DON´ MAFIA (FR) PAPA EMYS RAMON RAMIREZ CODESHIFT (UK) BEDUAN
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

03. 04. 2013 | 19:54:58
+0 | -0
Díky Soldíkovi za super interview! ;)
hard x
03. 04. 2013 | 19:42:06
+0 | -0
yes yes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika