IAMX představili v Roxy novou desku

IAMX představili v Roxy novou desku

07. 04. 2013  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Pustit si IAMX je jako jít na party, když fyzicky na ní být nemůžete. Jejich skladby vám nabídnou vše co od pořádné party čekáte. Nájezd, euforii, točení se zmateně dokola, zatímco se drink lije do všech stran, i statické ráno s pohledem upřeným do nikam a kocovinu, někdy i tu morální. Dalších pár skladeb momentálně IAMX přidali na svém novém albu The Unified Field, díky kterému opět přistáli v Praze.
Z Roxy jsem zamířil rovnou na Bukanýra, půlnoc byla na dosah, show minulostí,  pocity smíšené a dojmy z koncertu se za mnou táhly jako stín. Postupně se rozpouštěly v dalším a dalším pivu a s odstupem dvou dnů  vykrystalizovaly do jakés takés podoby, kterou vám teď naservíruju, podobně jako Chris Corner servíroval nám novinky z aktuální desky. IAMX jsou jednou z těch kapel, co nemusíte smažit furt dokola, a přesto si jejich show nenecháte nikdy ujít. Vsadím boty, co by mohly vyprávět, kudy všudy prošly, že většina přítomných viděla IAMX minimálně podruhý. Což u kapel, který nevyprodávaj haly, není samozřejmý. Každej, kdo viděl jednou Chrise Cornera live, se ale nemůže vůbec divit. Tenhle chlápek vás buď nasere anebo mu padnete k nohám. Pod tunou make-upu, extravagantních póz a výstředních oblečků, najdete koncentrovanou dávku talentu, která má navrch k dispozici úchvatný hlas.
 
            Nová, pátá deska The Unified Field, čerstvá jako pečivo z farmářskýho trhu (vyšla 22.3.) tak trochu vybočila ze zaběhnutých „X“ kolejí. Apriori za ní nestál pouze Chris sám, zvuk se lehce posunul do neznámých vod a snad poprvé rozdělila fanoušky. Část tvrdí, že touhle deskou se vrátili ke své prvotině Kiss & Swallow, část, že s ní zamířili někam úplně jinam, kde jim to prej zdaleka tolik nesluší. Faktem je že titulní singl vypuštěný ke konci loňského roku opravdu jinak zní. Song The Unified Field, na koncertě zazněl cca uprostřed, postavený na, v dobrém slova smyslu, sladkém zpěvu Chrise a výrazné klavírní melodii je  zároveň nejsilnějším songem z nového alba (spolu s I Come With Knives), což dokázaly i ovace v sále. Ostatním kouskům z nové desky, se takových zdaleka nedostávalo. Jedním z nich byla úvodní Animal Impulses. Skladba doplněná v pozadí běžícími zvuky jako z nablýskaného kolovrátku, co ho někdo zapomněl ve vylidněném lunaparku, kde za každým rohem čekáte panenku Chucky, světla vytváří bizarní stíny, kolotoč má ulámaný figurky, na obří balónek v podobě klauna se promítá dekadentní projekce plná sexuálních motivů, zatímco na scéně se objevuje kabaret IAMX s Chrisem, co po chvíli zabíjí zbytky živého svým pohledem a hlasem, aby následně všechny za pomoci svých balad (ó President – zazněl v přídavku) odnesl všechny do ráje.

iamx
 
            Trocha alegorie z odstavce nad námi dokresluje jak koncert působil. Jako vždy vizuální pastva pro oči a dost možná i další smysly, sexy Janine Gezang tentokrát s ještě více sexy dvojnicí s klávesy na opačném pólu stage, u který vás muselo napadnout jestli opravdu hraje nebo pouze tančí, černo bílou projekcí a zfanatizovanými prvními dvěma řadami. Stále stejný a stále fungující scénář s lehce obměněnými kulisami v podobě skladeb z nové desky, pevně stojící na pilířích z dob minulých (Kiss & Swallow, Spit it Out, The Alternative, President a Nightlife). Nic co by příliš vybočovalo ze zajetých kolejí, nic co by z nich sjelo, tak abychom museli o Chrisově partě prohlašovat že jim ten z kolejí sjetý vlak ujel. Jedinou nevýhodu IAMX mají v tom, že právě v Roxy si 14.12.2008 nastavili laťku tak vysoko, že překonat jí je jako pokoušet se udělat desku, se kterou by se zavděčili úplně všem. Tehdy nechal Chris v Roxy velký kus svého já, tak velký, že tolik nám ze sebe po té už nikdy nedal, a to ani uplynulý čtvrtek 4.4. Nakonec to ale nevadilo. Tahle chemie totiž stále funguje. A o ní to, připusťme si, u IAMX je především. Pokud sem nebude Chris jezdit příliš často, což svého času hrozilo a bude svému talentu dávat stále volný průběh, bude to fungovat ještě dlouho. Za vrchol považuju titulní song The Unified Field a celý přídavek s neskutečnou Nightlife, kterou si můžete zopáknout v našem videu, a pak dojemný President, který svými emocemi musel přikovat snad i barmany.



Setlist:
Animal Impulses
Sorrow
Kiss + Swallow
Kingdom Of Welcome Addiction
Spit It Out
Tear Garden
My Secret Friend
The Unified Field
Cold Red Light
Walk With the Noise
Music People
The Alternative   
 ------------------------
I Come With Knives
President
Nightlife
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

IAMX - ANIMAL IMPULSES TOUR 2013

Čtvrtek 4. 4. 2013
Vstup: 600 Kč
Vystupují:
IAMX (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika