Colours of Balkan Brass

Colours of Balkan Brass

05. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V úterý 9. května se rozeběhne v pražském klubu Roxy dvoudenní festival Colours of Balkan Brass, který nabídne divákům nejrůznější podoby balkánské dechovky.
Tento styl si od uvedení ve filmech jugoslávského režiséra Emira Kusturici získal po celém světě obrovskou oblibu a návštěvníci mohou očekávat atmosféru ne nepodobnou jeho filmům: divoké balkánské rytmy, romské melodie, turecké tance, prostě pravou balkánskou fiestu. Headlinery prvního dne je francouzsko-srbská kapela Slonovski Bal, headlinerem druhého dne pak král balkánské dechovky Boban Marković se svým synem Markem a jejich Orkestarem. Festival se díky jejich účasti či party DJ Shantela, nejlepšího evropského DJ, který spojuje elektronickou a balkánskou hudbu, stane první a největší tuzemskou přehlídkou svého druhu. V prodeji jsou v sítích Ticketpro a Ticketstream jak jednodenní vstupenky (9. 5.: 300,- Kč, 10. 5.: 400,- Kč), tak i zvýhodněné dvoudenní permanentky za 550,- Kč. Slonovski Bal i Boban i Marko Marković Orkestar zahrají minimálně hodinu a půl a proto oba večery začínají již v 19 hodin. Generálním partnerem festivalu je Česká spořitelna. Více informací: www.colours-music.cz.

Headlinerem prvního dne je oblíbená francouzsko-srbská kapela Slonovski Bal, před níž vystoupí vůbec poprvé v ČR belgičtí Va Fan Fahre s muzikanty z nejlepších tamních formací. Taneční afterparty v balkánském duchu obstará DJ Shantel, asi nejslavnější DJ, který spojuje balkánskou hudbu s elektronikou. DJ Shantel za svoji originální kompilaci „Bucovina Club Vol 2“, na které míchá vše od Gorana Bregoviće, Taraf de Haidouks, Fanfare Ciocarlia až po Bobana Markoviće, získal na konci února prestižní cenu BBC World Music Award 2006 a časopis Songlines ji zařadil mezi 10 nejlepších desek roku 2005.

Hlavní kapelou druhého dne je nejlepší srbská dechovka Boban i Marko Marković Orkestar, která nese nově vedle jména krále balkánské dechovky i jméno jeho syna. Pod novým názvem bude v ČR vystupovat vůbec poprvé. Podobně jako loni v Praze, Berlíně a Drážďanech vystoupí na jednom pódiu s Bobanem Markovićem romský raper Gipsy, tentokrát ale navíc s houslistou Vojtou Lavičkou, Petrem Surmajem, který hraje na kytaru a akordeon, a basistou Janem Surmajem. Gipsy zahraje jak samostatný set, tak i společně s Bobanem a Marko Markovićem. Po koncertu Bobana Markoviće nastoupí BalkanBeats Berlin DJs, kteří se svojí taneční party v balkánském duchu po koncertech Gogol Bordello a Gipsy.cz v Praze sklidili u diváků velký úspěch.

Balkánskou dechovku představil, především západnímu obecenstvu, režisér Emir Kusturica ve filmech „Underground“, „Dům k pověšení“, „Arizona Dream“ či „Černá kočka, bílý kocour“. Rychle si tento styl získal velkou popularitu a divácký ohlas. Do západní Evropy se rozjely kapely jako Boban Marković Orkestar, Fanfare Ciocarlia, Kocani Orkestar a další. Vycházejí CD u západních vydavatelství (např. Piranha či Asphalt Tango), vznikají soubory inspirované balkánskou dechovkou, DJové začínají hrát tuto hudbu na tanečních party. Festival Colours of Balkan Brass umožní divákům nahlédnout do různých podob tohoto hudebního fenoménu.


9. května – 19.00
Va Fan Fahre (Belgie), Slonovski Bal (Francie, Srbsko), DJ Shantel (Německo)
Jednodenní vstupenka: 300,- Kč.

10. května – 19.00
Gipsy.cz (ČR), Boban i Marko Marković Orkestar (Srbsko), BalkanBeats Berlin (Německo, ex. Yugo)

Jednodenní vstupenka: 400,- Kč. Dvoudenní zvýhodněná permanentka: 550,- Kč na oba dny.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika