FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

16. ročník festivalu Respect na ostrově Štvanice

16. ročník festivalu Respect na ostrově Štvanice
13. 05. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Šestnáctý ročník Respect festivalu, pravidelné přehlídky world-music s nejdelší historií u nás, se uskuteční v sobotu 15. a neděli 16. června na pražském ostrově Štvanici.  Tradičně nabídne vystoupení souborů z různých koutů světa, které sklízejí ovace na zahraničních festivalech a v České republice vystoupí poprvé.
„Také v letošním roce se držíme filozofie Respect festivalu, v rámci níž chceme našim návštěvníkům především rozšiřovat hudební obzory a nabídnout jim vystoupení interpretů, kteří patří v zahraničí k hvězdám world-music, ale u nás o nich mnoho lidí neví,“ říká ředitel Respect festivalu Borek Holeček.
 
Funkce headlinera se na letošním ročníku festivalu ujme Mory Kante, velikán africké hudby, který spustil hudební lavinu dnes zvanou world music.


 
Mezi neméně zajímavé soubory bude patří skupina Terakaft, jejíž styl je označován jako pouštní rock. Kapela personálně propojená se slavnými Tinariwen nabídne jedinečné spojení ostrého kytarového rocku s tradicí minimalistických zpěvů pouštních kočovníků ze Sahary.



Dalším již potvrzeným interpretem a zástupcem černého kontinentu je King Ayisoba, stoupající hvězda žánru zvaného hiplife. Jde o dominantní styl součsasné Ghany, fúzi rapu a tanečního highlife s přísadou reggae. Hudba King Ayisoby vytvořená mistrným ovládáním tradiční dvoustrunné kytary kologo v kombinaci s elektronickými rytmy, hlubokým hlasem a palbou afrických bubnů představuje to nejsyrovější a nejvíce autentické, co z Afriky v současné době proniká do okolního světa.

Ani letos nepřijdou na Respect festivalu zkrátka fanoušci flamenca. Po loňském úspěchu zpěváka Duquendeho se tentokrát představí Jaco Abel, hráč na elektrickou kytaru navazující na odkaz flamencových klasiků, který si již získal respekt i těch nejpřísnějších kritiků. Budoucnost španělského flamenca představí společně s nejnovějším objevem žánru, zpěvákem Salaoem a dalšími zkušenými flamencovými hudebníky.

Do světa orientálních perkusí zavede návštěvníky íránský hudebník Mohammad Reza Mortazavi, který posunul hru na bicí za hranici lidských možností. Dokáže zahrát, co bylo donedávna považováno za nemožné. Íránský bubínek tonbak připomínající velkých kalich zní v jeho rukou jako symfonická sekce bicích nástrojů.
 
Festival vhodný pro celou rodinu
Také v letošním roce bude festival rozšířen o speciální program pro nejmenší. „V posledních několika letech se snažíme na festival přivést i rodiny s malými dětmi, a to formou výhodného rodinného vstupného stejně jako bohatého programu pro nejmenší, který se snažíme každý rok rozšiřovat. V loňském roce jsme zaznamenali výrazný nárůst dětských návštěvníků, což ještě přispělo k příjemné rodinné atmosféře ve festivalovém areálu ostrova Štvanice. V současné době jednáme s několika předními českými umělci a těšíme se, že festival letos obohatí vybranou ukázkou své tvorby a přispějí tak k multižánrovému rozsahu akce,“ říká Borek Holeček.

Nejen děti si letos jistě užijí vystoupení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami. Program pro děti bude zahrnovat také výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Součástí festivalu bude již tradičně doplňkový program, ať už půjde o vegetariánské občerstvení, kavárnu, čajovnu, vinárnu, stánek s grilováním masa či prezentace nevládních neziskových organizací. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena loni hojně využívaná sleva na vstupném 100 Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.
 
Program dvoudenního Respect festivalu opět počítá s vystoupením desítky souborů včetně zástupců domácí scény, průběžně aktualizovaný program stejně jako informace o zvýhodněném vstupném je možné najít na stránkách www.respectfestival.cz

Dodal: Jakub Sláma, Rachot
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 15. 6. 2013 až Neděle 16. 6. 2013
Jednodenní 450 Kč / 550 Kč Dvoudenní 550 Kč / 650 Kč
Vystupují:
Mohamad Reza Mortazavi , King Ayisoba , Hasna El Becharia , Zea, Salao & Jaco Abel - Flamenco eléctrico , MLM, Terakaft , Mory Kante , Yasmine Hamdan, Söndörgő, Ivan Gutiérrez & Madera , Michaell Delia a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |