Arkus P. v rozhovoru

Arkus P. v rozhovoru

07. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Pořadatelé Apokalypsy nás v posledním měsíci doslova zavalují kvalitními rozhovory s headlinery červnové Apokalypsy. Zde máte možnost přečíst si rozhovor s Arkusem P.
Ahoj...jsi jedním z headlinerů české halové párty Apokalypsa, kde spolu s O.B.I.m budeš reprezentovat trochu drsnější odnož techna. Zajímá mě, jestli jsi už o této akci slyšel, respektive o českém publiku.
Ahoj.Ano, už jsem o této akci slyšel, spousta mých známých z crew už na Apokalypse hrála a tak se ke mně už dost informací dostalo. Popisovali mi hlavně skvělou atmosféru, kvalitní zvku a úžasný prostor, kde se Apokalypsa odehrává. Mám fakt velkou radost, že jsem se na tak vyhlášenou party dostal a ukážu co je to LIVE vystoupení!

Schranz / hard techno dostal poprvé ve větším měřítku prostor právě na Apokalypse a od té doby se stal její neodmyslitelnou součástí. Jak je to v Německu? Jedná se tam o rovnocenný styl, který je častý na všech větších parties?
Hardtechno (výraz schranz se u nás moc nepoužívá) je v Německu stále více oblíbené a považuje se za důležitou součást naší taneční scény. Tento styl je hodně populární zejména u mladých lidí, kteří třeba taneční hudbu teprve začínají poslouchat. Hodně hardtechno djů je také z Německa, vychází zde také spousta hardtechno desek, často se také pořádají akce, kde se tento styl hraje…

Na Apokalypse vystupuješ live, nikoliv jako dj. Jaké to má pro tebe výhody? Jsi jeden z mála live aktů v tomto stylu, myslíš si, že díky tomu máš větší možnost se prosadit?
Máš pravdu, že hardtechno live projektů moc není, a to je také jeden z hlavních důvodů, proč jsem začal hrát live. A moc rád bych se také takto prosadil. Zažil jsem hodně live projektů, kde djs hráli opravdu nudnou hudbu z pc, nebo notebooku a tvářili se důležitě, jen proto, že hrají live. Já chci dokázat, že hraní live může být neuvěřitelně rozmanité, pestré a lepší než dj set!

Jak vidíš budoucnost schranzu eventuelně hardtechna celkově, případně jak dlouho se ty sám budeš tomuto stylu věnovat?
Nemyslím, že bych hrál takto tvrdě už pořád… Beru to tak, že momentálně mě to nejvíce naplňuje, rád hraju hardtechno, dává mi to hodně energie. A kdo ví, co bude v budoucnu? Možná, že začnu třeba příští týden pracovat na minimal deskách….

Kde bereš inspiraci pro svou tvorbu? Je něco, co je pro tvé věci charakteristické, co tě dle tvého názoru naprosto odlišuje od ostatních?
Často používám syntetizátor, mám rád silnou basovou linku a hlasový efektor . Vždy se snažím, abych hraní něčím oživil, používám hodně efektů… Chci aby bylo každé moje vystoupení něčím ojedinělé a zvláštní.

Z mého laického pohledu je live vystoupení mnohem kreativnější než dj set. Zajímá mě, jestli svou produkci v průběhu vystoupení nějak výrazně měníš?
Hrát live je něco jako vytvářet novou skladbu. Když hraju klasický dj set, je to vždy hodně závislé na deskách, od těch se to celé odvíjí. Pokud ale vystupuji jako live act, ovlivňuje mě atmosféra v klubu, lidé a celé hraní je závislé na mně, na tom, jaký podám výkon. Je to velmi kreativní, a to mě na tom fascinuje. Když si pak poslechnu nahrávku mého live vystoupení vím, že už nikdy nemůžu zopakovat ty samé věci, které jsem použil. Hrát live je vždy ojedinělé.

Ovlivňuje tě nějak nálada lidí, atmosféra párty jako takové? Co vlastně potřebuješ k tomu, abys zahrál co nejlépe?
Pro mě je nejdůležitější, aby lidé vycítili, že mě hraní opravdu baví a že hraju pro ně. Mám rád kontakt s publikem a ten se u hraní live vytváří velmi dobře. Všichni mohou vidět, co právě dělám, jak pracuju s efektorem, můžou vytušit, co bude následovat...

Byl jsi vždy rozhodnutý vystupovat live? Nebo hraješ někdy i jako Dj?Více hrávám live. Jako live act mám totiž více možností k seberealizaci. Někdy hrávám také dj sety, ale jak už jsem řekl, hraní live mě naplňuje daleko více.

Existuje někdo, kdo tě v tvém dosavadním vývoji nějak ovlivnil?
Mohu říct, že mě ovlivnili všichni moji přátelé. Jsou pro mne to nejdůležitější – Sven Wittekind, Sven Schiller aka Dj Kaoz, Tobias Lüke aka O.B.I. a samozřejmě Robert Natus. Často společně děláme nové tracky, hodně se ovlivňujeme. Myslím, že bez něj by „hardcore salsa“ neměla takový úspěch, jaký má.

Zpět k Apokalypse...headlinerem tohoto dílu je Dave Clarke. Setkal jsi se už s tímto umělcem a pokud ano, jaký je tvůj názor na něj?
Nikdy jsem se s ním osobně nesetkal, ale jsem moc rád, že budu mít díky Apokalypse tuto možnost. Hodně tohoto dje uznávám a respektuji ho.

Jak vnímáš tyto ikony taneční scény, které vše utvářely a nadále vše významným způsobem ovlivňují? Obdivuješ je? Nebo zastáváš názor, že by už měli uvolnit místo vám, mladým.
Samozřejmě, že je uznávám a obdivuji. Jsou to právě oni, kdo vytvářeli základ taneční scény. Myslím, že bez těchto lidí by dost věcí dnes nebyly tam, kde jsou. A pro novou generaci je tady přece spousta prostoru a možností k tomu, aby mohli také prorazit.

Máš na Apokalypsu připraveno něco speciálního?
Určitě, vždy jsem připraven něčím překvapit. Ale nebudu prozrazovat nic bližšího, to by pak už nebylo překvapení.

Na závěr mě zajímá, jak bys nalákal lidi na své vystoupení. Ale dám ti možnost na to použít pouze tři slova.
Fast, Hard, Loud!!!

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

18. 05. 2006 | 11:18:38
+0 | -0
Arkus P a jeho live acty su naprosto dominantne.

Jeho dj sety su nic moc.

Jervin
08. 05. 2006 | 17:43:02
+0 | -0
...snad když bude ted hrat v ČR dostoji svému stylu hraní a předvede jak vypadá pestré techničko...abych nelitoval že sem do toho Brna jel...:)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika