Kultovní Pixies z Bostonu v Paláci Akropolis

Kultovní Pixies z Bostonu v Paláci Akropolis

11. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jedna z nejuznávanějších nezávislých rockových kapel historie, bostonští PIXIES vystoupí 13. července v Paláci Akropolis! V článku naleznete příběh této kultovní kapely.
Alternativní skupina Pixies se dala dohromady v americkém Bostonu v létě 1986. Zprvu byla tvořena dvěmi členy, zpěvákem a kytaristou Charlesem Thompsonem a jeho tehdejším spolubydlícím, kytaristou Joeym Santiagoem. Prostřednictvím otištěného inzerátu se k nim připojila zpívající baskytaristka Kim Deal (byla součástí folkového ansáblu The Breeders v níž hrála její sestra, dvojče Kelly) a bubeník David Lovering. Charles Thompson si po vzoru Iggyho Popa změnil jméno na Black Francis, basistka a vokalistka Kim Deal byla na prvních dvou albech uváděná jako Mrs. John Murphey. (Zřejmě to bylo dáno tím, že byla provdána za Johna Murphyho. Po jejich rozvodu roce 1988 přestala používat jemu podobné jméno.) Kvartet se od léta 1986 sehrával v garáži Loveringova otce. Názvem kapely bylo zvoleno slovíčko Pixies, označující malé létající a kouzlící víly, které jsou vedle dobra obdařeny i jistou dávkou zákeřnosti.

pixies

Pixies natočili 4 alba. Poslední řádné, tedy čtvrté album "Trompe Le Monde" bylo natáčeno v losangelských Master Control studiích. Na desce, kterou rozkládající se skupině vypomáhal nahrát hostující klávesista Eric Drew Feldman (ex - Captain Beefheart, Pere Ubu) nebyla již podruhé zařazena žádná kompozice baskytaristky Kim Deal a proti dřívějšku ubylo i jejího zpěvu. Do tvrdší atmosféry celého alba se údajně projevila přítomnost Ozzyho Osbournea, točícího v sousedním studiu. Kapela vyjela na své poslední americké turné, během kterého nažhavovala na jaře 1992 publikum pro irské U2 na jejich "Zoo TV tour". Poslední evropskou šňůru Pixies odstartovali v Německu jako `předjezci` Davida Bowieho. Po štacích v Irsku koncertovali sami, jako hlavní hvězdy večera ve Velké Británii, kde na vystoupení v londýnské Brixton Academy basistka Kim Deal oznámila, že se jedná o jejich poslední show. Finálním koncertem se však nakonec stalo červnové vystoupení v Crystal Palace Bowl, kde se na Pixies přišlo podívat kolem 20 tisíc Britů.

Na počátku roku 1993 se Black Francis během rozhovoru pro BBC Radio 5 zmínil o tom, že se skupina Pixies rozpadla. Nic netušícím zbývajícím třem členům kapely pak na sklonku téhož dne odfaxoval oznámení o oficiálním rozpuštění Pixies.

Pixies se vrátili v reuniové sestavě na koncertní pódia. 13. dubna 2004 kapela vyjela po dvanácti letech od svého rozpadu na světové turné zahrnující jak Spojené státy tak i Evropu. Kromě starých pecek Pixies představovali i materiál z připravovaného nového alba. Pixies vydali patnáct nových koncertních desek, které byly natočeny během reunionového severoamerického turné. Jednalo se však spíše o vyhledávanou raritku než o masovou záležitost. Náklad byl limitován. Z každého vystoupení byla k mání jen tisícovka kusů cédéček, výjimku tvořil pouze Coachella Festival z 1. května 2004, z něhož bylo naplánováno dvakrát tolik výlisků.

Bostonské kapele Pixies, která během své éry proslula nadčasovým kytarovým zvukem, byla labelem 4AD na jaře 2004 vydána DVD kompilace, jež obsahuje osm klipů, koncert z roku 1988 z londýnského klubu "Town and Country Club" a dokument `Gouge`, jenž přinesl rozhovory s takovými osobnostmi světové scény jako jsou Thom Yorke, David Bowie a Bono. Na dívídíčku nechybí přibližně půlhodinový pohled do zákulisí, na turné a do studia. 3. května vyšlo třiadvacetitrackové výběrové CD "Best of Pixies, Wave of Mutilation".

Předprodej v Paláci Akropolis za 856,- Kč a v síti Ticketpro za 950,- Kč.

www.pixiesmusic.com

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika