FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Winnetou se vrací na trutnovský Woodstock

Winnetou se vrací na trutnovský Woodstock
18. 07. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (35)
(Promotion) Téměř přesně za měsíc, 15. - 18. srpna, vypukne pod nejvyššími českými horami kultovní festival, legendární Open Air Trutnov, zasvěcenými přezdívaný jako Český Woodstock či Fotr všech fesťáků. Do podhorského ležení se po pěti letech vrací Winnetou. A nebude sám. Přiváží s sebou svou sestru Nšo-či.
Počátek festivalu se datuje až do roků komunistické totality 1984 a 1987, kdy zárodky festivalu rozehnala komunistická Státní bezpečnost. Pořadatelé známé přehlídky s undergroundovými kořeny pozvali letos opět svého rudého bratra. Ne však toho ze srpnových tanků 1968, ale rudého gentlemana přijíždějícího s mírovým poselstvím, čelenkou a péry - filmového náčelníka Apačů Pierra Briceho.

„Ten, který před pěti lety sjednotil podhorské i horské kmeny a všechny přijíždějící z jihu, severu, nížin i oblastí velkých jezer a nadzvedl celé festivalové ležení, se vrací, aby dodal spikleneckému setkání na síle a podhorským kmenům připravujícím se na odsun z Bojiště na statečnosti a odvaze,“ říkají pořadatelé festivalu věnovaného obětem násilného poválečného odsunu, který sám bojuje s odsunem. Trutnovská radnice totiž pozemky, na nichž se přehlídka dvacet tři let pořádá, vyčlenila k zastavění. V místech jedné z hlavních bran již stojí první betonová stavba s překladištěm balíků.
 

Winnetou již jednou trutnovský festival navštívil a jeho neobvyklé vystoupení na hlavním pódiu vyvolalo bouřlivou vlnu emocí. Tehdy na dotaz, zda-li ví, do čeho jde, odpověděl: „Ne, opravdu nevím, co mě tam čeká. Jsem velmi zvědav, ale jsem si jist, že se mi to bude líbit – nebude-li to moc hlasité.“ A hlasité bylo především jeho uvítaní. Po příjezdu jej v zákulisí obklopil dav lidí všech generací a různého vzezření, od dredatých kluků a holek, přes huňáče, dlouhovlasé vousáče i kravaťáky až po babičky. Winnetou chvíli váhal z obleženého auta vystoupit. „Martin se k němu přiřítil a svlečený do půl těla začal otevírat dveře u auta. Winnetou se však překvapený zalekl a dveře zase opatrně zavřel. Vše bylo hektické, ale srdečné zároveň,“ vzpomíná pořadatelka Eva Navrátilová. Po několika minutách se však Pierru Bricemu na podiu dostalo bouřlivého srdečného uvítání od několika tisíců lidí, kteří jej začali společně spontánně zdravit indiánským pokřikem přikládáním ruky k ústům. „Byl to tak frenetický, šílený a silný spiklenecký pokřik válečníků, který se jen těžko popisuje, to se musí zažít. Než jsme vystoupili s Winnetouem na pódium, které bylo plně ponořené do tmy a z reproduktorů hrála jen známá kultovní hudba, byla na něm znát nervozita. Myslím, že až ve chvíli, když Winnetou viděl sám sebe, jak na velkém plátně jede na koni, věděl, že to opravdu myslíme vážně,“ vzpomíná s úsměvem zakladatel festivalu Martin Věchet. Trutnovský Český Woodstock se vyznačuje výjimečnou atmosférou, svéráznou a neotřelou dramaturgií a svými výstřelky předurčil tvář tuzemským festivalům. Zavedl tradici zvaní netradičních hostů. Trutnovský festival už zažil mnohé. Petra Nováka v polovině devadesátých let, kdy na festivalech nevystupoval. Komika Felixe Holzmana vystupujícího na jednom pódiu s Faith No More. Neuvěřitelný koncert Waldemara Matušky v roce 2002, dvojí vystoupení Marty Kubišové a královny Evy Pilarové a její královskou kuchyni či návrat Václava Neckáře v roce 2001 nebo Banjo Bandu Ivana Mládka v roce 1995. „Toto ale mělo úplně jiný rozměr. Bylo to silné, indiánsky šamanské a magické. Po nasazení čelenky a Winnetouovském pozdravu vše dosáhlo vrcholu. Stál jsem vedle náčelníka Apačů a viděl, jak mu z oka teče slza. V předních řadách si mladí i starší včetně mých rodičů utírali oči. Byli jsme dojati všichni, Winnetou jen stál a koukal, co se to děje. Pak pronesl řeč...,“ vzpomíná na návštěvu rudého bratra Martin Věchet, zakladatel festivalu, jehož webové stránky od té doby zdobí vedle náčelníka Václava Havla a královny Evy Pilarové i podobizna rudého bratra Winnetoua.

Co se stane letos, nikdo neví. Jedno je jisté. Letošní návštěva bude ještě silnější a vzácnější, neboť Winnetou alias Pierre Brice s sebou přiveze a představí svou apačskou sestru Nšo-či, francouzskou herečku Marii Versini. „Objeví se tak v našich teritoriích poprvé. Bratr se sestrou, bok po boku. Stráví v našem ležení dva dny a bude je možné potkat i při krátké debatě ve zvětšeném Undergroundovém stanu I.M.M. Jirouse,“ upřesňuje Eva Navrátilová. Festival tak letos přivítá vedle apačského náčelníka i Nšo-či. „Pod stejným jménem založil jednu svoji kapelu i veterán a lídr Hudby Praha a Jasné páky Michal Ambrož. Nšo-či je symbolem čistoty a indiánské krásy a její filmová představitelka Marie Versini indiánskou kulturu ve svém srdci nosí dodnes. Co na tom, že apačské indiánky většinou vypadají trochu jinak...“ říká s úsměvem zakladatel kultovní rockové přehlídky Martin Věchet, který si během pobytu mezi kanadskými indiány vydobyl indiánské jméno Black Elk Warrior (Černý válčící los).

Nšo-či

To, že se stane Marie Versini Winnetouovou sestrou Nšo-či věděla už od raného dětství, kdy jí otec četl příběhy Karla Maye. Indiánský kostým na sobě měla poprvé na oslavě svých sedmých narozenin. „Už tehdy jsem věděla, že chci být Nšo-či, a mé sny se vyplnily. Natáčení s Lexem Barkerem a Pierrem Bricem bylo pro mě nezapomenutelným zážitkem,“ popisovala Marie Versini v jednom rozhovoru pro německý magazín. Dnes se Marie „Nšo-či“ mimo jiné věnuje výrobě triček s indiánskými motivy, které pro ni vymýšlel její nedávno zesnulý manžel. Koně jsou stále v její blízkosti. „Navíc jsme zjistili, že máme stejné psy, ne úplně obvyklou rasu,“ s úsměvem stvrzují své pokrevní přátelství pořadatelé.

Marie Versini

Patriarcha Trutnov Open Air Festival pozváním dvou hereckých legend opět potvrzuje svou dramaturgickou svéráznost a výjimečnost, která jej odlišuje od ostatních hudebních přehlídek v zemi. Odehrávají se zde věci, které jinde nenaleznete. Nevyhýbá se ani mimohudebním a ožehavým tématům s odkazem na dějinné události či k osobnostem, které chtějí pořadatelé připomenout nebo se s nimi ztotožňují. Letošní Trutnov Open Air je věnován obětem násilného poválečného odsunu. „Chceme tak připomenout osudy obyčejných lidí, kteří se často provinili jen tím, že byli jiné národnosti. Poválečné vyhnání silně ovlivnilo a změnilo krajinu i složení obyvatelstva. Stopy po odsunu jsou patrné dodnes i v myšlení mnoha lidí. Ovlivnilo dokonce i prezidentskou volbu. Poválečná frustrace se dá pochopit, ale kolektivní vinu odmítáme,“ uvedli k tomu již dříve pořadatelé.

Mezi hlavní hvězdy festivalu patří John Mayall, u nějž se bude jednat o první tuzemské vystoupení pod širým nebem. Dále pak Natacha Atlas, Marky Ramone, Toy Dolls, Julian Marley, The Damned, Rachid Taha a další. Poprvé na festivalu vystoupí také slovenští Iné Kafé, či herec Oldřich Kaiser s undergroundovou písničkářkou Dášou Vokatou. Celkem na nejstarší hudební přehlídce svého druhu vystoupí na 80 kapel.

Více informací najdete na:  www.festivaltrutnov.cz

Dodal: Iva Rejlová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 15. 8. 2013 až Neděle 18. 8. 2013
980 Kč
Vystupují:
JOHN MAYALL (UK/USA), Natacha Atlas (BE), Toy Dolls (UK), The Damned (UK), Marky Ramone (USA), Rachid Taha (Alžírsko), Julian Marley (JAM), WWW, Palm Reader, Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, Hana a Petr Ulrychovi & Javory Beat, SPS, Petr Linhart, Čokovoko, Vlasta Třešňák Band, Kazety, Mňága a Žďorp, Petr Váša & Ty syčáci, Beata Bocek, Sto zvířat, Majerovy brzdové tabulky, Umělá Hmota v původním složení, ZVA 12-28 Band, X-Core, Echt!, The.Switch, Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Bolynnˇ Coldat | 24. 08. 2010 | 04:48:25
Jimmy hendrix

chybi ti foto jimmy az ho budes mit tak ho pls posli . zapaloval guitar
Pavelsnow | 01. 09. 2009 | 05:18:09
to CyberPhonic
Ty jses socka když tu píšeš takové nesmysly.
Každej má svůj žánr a po tom si jde.
Sice jsem v Trutnově nikdy nebyl přesto si myslím,že to je jeden z nejlepších festivalů tak si toho musime važit a ne to kritizovat kor dyž o tom nic nevíš : )
lada333 | 22. 08. 2009 | 01:46:23
:D :D :D trutnov je super
komár | 20. 08. 2009 | 11:54:55
to CyberPhonic

co to meleš ty smažínku
CyberPhonic | 20. 08. 2009 | 11:41:02
nejvic sockovskej festak v CR na scenu fuuuj
jitkin | 23. 07. 2009 | 08:54:02
To co se stalo bylo strašné, přeji všem na Trutnovském festivalu jen pohodu a žádnou pohromu s tímto děsivým počasím.
Je pravda, že náš Trutnov drží hory a nic moc světoborného se nám doposud nestalo a jak už bylo psáno Bojiště je posvátné, tak si přejme ať duchové mají dobrou náladu....
Lidí na pohodě mi je líto, též jsem chtěla vyrazit, ale spadla mi do tohoto víkendu svatba kolegy...držím palce všem marodům ať se dco nejdříve uzdraví!
digi | 13. 09. 2008 | 07:51:05
velice dobrýýýýýý na několik hvězdiček, pokračuj v psaní, velice dobře se to od Tebe čte - velice profesionální
Mkkoudy | 04. 09. 2008 | 01:43:22
Božíííí

Super článek,jen tak dál!!!
Cubais | 01. 09. 2008 | 03:51:50
Luci, danda.
Díky moc, je to moje první...
danda | 01. 09. 2008 | 03:37:44
velice pěkný až pofesionální recenze-gratuluji
Lucinka* | 01. 09. 2008 | 03:01:32
Cubais dobrá recenze ;-)
richa | 27. 08. 2008 | 09:53:35
fotky

krásný fotky,je pěkný,když to někdo umí. škoda že tam nejsem.vydařené.
Tenzo | 27. 08. 2008 | 04:44:15
to Hugo:

D80 Nikon+18-70 nikkor 1:3.5-4.5 :)
CyberPhonic | 27. 08. 2008 | 03:26:41
fuj fuj huš fuj!
Hugo | 27. 08. 2008 | 12:13:36
Moc hezký fotky - čím jsou pořízené ?
Jedi | 27. 08. 2008 | 09:45:14
Zajímavý fotky!
asheek | 24. 08. 2008 | 07:37:48
wow!

trutnou toliko lidí sem ještě nikdy neviděl pohromadě
YannD | 19. 08. 2008 | 07:57:51
Hmm

http://kultura.idnes.cz/marleyho-syn-stephen-do-trutnova-neprijede-zranil-s e-na-turne-p6h-/festivaly.asp?c=A080819_172027_festivaly_ob
Anonymni | 19. 08. 2008 | 07:06:23
Anonymni | 19. 08. 2008 | 07:05:52
:D :) :(
Michal | 19. 08. 2008 | 11:01:50
Kapely -)od do

Zdravim rad bych nekde stahnul casovy harmonogran kdo jak hraje
soda | 11. 08. 2008 | 03:42:56
kdy budou vystupovat hlavni kapely vam reknou asi az v nedeli jako vloni..:-((
tereza | 05. 08. 2008 | 03:26:23
nazdar

rada bych se zeptala, kdy presne budou Soulfly hrat (nevim ani den)..a jestli je mozne zakoupit vstupenku jen na ten jeden den..diky predem
Matty | 31. 07. 2008 | 08:30:28
zdarec

Nevite ky budou vystupovat Soulfly den vim ale čas dik
Zdenka | 18. 07. 2008 | 09:22:15
Nevíte někdo

Jaký den bude vystupovat Stephen Marleye
Shaarinka | 04. 07. 2008 | 02:28:04
Stephen

Tak na tohohle týpka se lidičky, co ho neznáte, těšte jako malý!!!!!! dělá fantastickou muziku!!!!!!už se na něj těšim, to bude mazec!!!!! JAH!!!!
Rishule | 03. 06. 2008 | 01:31:46
no toto?

Loni sem to prokoučoval, náčelníka Havla a ostatní :/
letos bych se měl polepšit :)


ps: sockové seš tady ty Cybertroniku!
Tomik | 03. 06. 2008 | 12:14:01
Prej sockovskej fest asi si tam nebyl nevis co meles blbe!!!! Jako mrte festacek, neznam lidi co by se jim tam nelibilo!!!! Uz aby to bylo mrte zakalime a zaparime
Cyber | 02. 06. 2008 | 08:55:06
nejvic sockovskej festak v CR fuuuj :smile59:
Klaruška | 01. 06. 2008 | 07:53:56
Trutnov

Už se nám to blíží..nejlepčí fesťáček
karolin | 24. 05. 2008 | 04:49:09
už se nemůžu dočkat.. :)
zuzil | 18. 05. 2008 | 02:39:10
trutnov

kde je program?
YannD | 02. 05. 2008 | 05:58:55
Cha:-)

a je to doma:-) http://show.idnes.cz/trutnovsky-festival-hlasi-oko-bere-d6z-/hudba.asp?c=A0 80502_155410_hudba_ob
ozzby | 25. 03. 2008 | 10:56:44
mari56

Ahoj, na informace netrpelive cekame :-) sleduj web..
mari56 | 25. 03. 2008 | 07:53:51
TRUTNOV OPEN AIR

Chtel bych se zeptat jestli nekdo nemate informace a festu v Trutnove?Jestli bude nebo ne?Dik

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |