FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Paco de Lucía na Colores flamencos 2013

Paco de Lucía na Colores flamencos 2013
23. 07. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Španělský kytarista Paco de Lucía vystoupí se sedmičlennou doprovodnou skupinou na Horním náměstí v Olomouci v pátek 26. července 2013. Festival Colores flamencos pořádá agentura Friendly & Loyal. Galakoncert Paca de Lucíi je pořádán ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc a agenturou TK Plus.
Vstupenky na tento koncert bude možné zakoupit v síti Ticketportal Vstupenky na ostatní festivalový program bude možné zakoupit v tradičním předprodeji - v Informačním centru Olomouc.

Mezinárodní festival flamenca a španělské kultury Colores flamencos patří mezi nejvýznamnější festivaly tohoto žánru ve střední a východní Evropě. Jeho počátky sahají již do roku 2009, kdy se uskutečnil v Olomouci historicky první ročník. Již od samého počátku festival kladl důraz na kvalitní a vysoce profesionální dramaturgii. Cílem je představit široké veřejnosti španělskou kulturu v mnoha jejích podobách, zejména potom žánr flamenco, který je zapsán na listině nehmotného dědictví UNESCO. Letošní ročník se uskuteční v termínu 25.-28. července 2013.

Za pět let konání festivalu ho navštívilo téměř 20 tisíc návštěvníků. V minulém roce se podařilo rozšířit festival také do Ostravy, kde se již na poprvé setkal s velkým zájem diváků. Tuto vzrůstající tendenci návštěvnosti lze předpokládat také v letošním roce a to zejména díky koncertu světové hudební hvězdy Paca de Lucíi. Předpokládá se zájem návštěvníků nejen z celé České republiky, ale také z okolních zemí, jako je Slovensko a Polsko. Z tohoto pohledu se jedná o unikátní a velmi prestižní akci.

Paco de Lucía

Festivalu poskytuje záštitu španělská ambasáda, která jej zařadila mezi nejvýznamnější projekty v České republice. Již od prvního ročníku je akce podporována také Olomouckým krajem, Statutárním městem Olomouc a v posledních letech také ministerstvem kultury České republiky. Takto náročný projekt by se samozřejmě neobešel také bez podpory soukromých subjektů.

Program festivalu je již tradičně rozdělen do 4 dnů, v rámci kterých mají návštěvníci možnost navštívit galavečer flamenca, flamencovou fiestu, přehlídku španělské kinematografie, jazzové koncerty a koncerty klasické hudby, flamencové workshopy, dny španělské gastronomie a další doprovodný program.

„Již nyní zaznamenáváme velký zájem veřejnosti o tento koncert, a to v podstatě ještě nezačala ani oficiální reklamní kampaň. Věříme, že kapacita hlediště, která bude pro tento koncert 3 tisíce míst, bude velmi brzy vyprodaná. Nemalou roli bude jistě hrát také cena vstupného. Naším cílem je, aby se na koncert dostalo co možná nejširší publikum, proto ceny vstupenek budou začínat již na 600 Kč,“ uvedl ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Jen pro srovnání, když byl Paco de Lucía v České republice naposledy, vstupné se pohybovalo v rozmezí od 1.800 - 3.300 Kč. Toto rozhodnutí samozřejmě klade vyšší nároky na organizátory, kteří celou akci finančně zajišťují i z jiných zdrojů. V této souvislosti je třeba vyzdvihnout zásadní roli Statutárního města Olomouce a zejména potom jeho primátora Martina Novotného, který sám jako aktivní kytarista má velkou zásluhu na tom, že se tento výjimečný koncert může v Olomouci konat. V této souvislosti je třeba také zmínit také dlouholetou a výraznou podporu Olomouckého kraje.

Na galakoncertu Paca de Lucíi se společně s agenturou Friendly & Loyal spolupořadatelsky podílí Statutární město Olomouc a agentura TK Plus, která již má zkušenosti s úspěšným koncertem Josého Cury v minulém roce.

PACO DE LUCÍA
Letos šestašedesátiletý Paco de Lucía je bezpochyby jedním z největších žijících hudebníků. Fenomenální kytarista a skladatel dokázal dostat flamencový žánr do podvědomí světové hudební veřejnosti a také díky jemu se v roce 2010 stalo flamenco světovým dědictvím UNESCO. Vlastním jménem Francisco Sánchez Goméz se narodil 21. prosince 1947 v přímořském městě Algeciras. Původem ze skromných poměrů, si musel své místo na slunci světové hudby doslova vybojovat. Vybaven obrovským talentem a nesmírnou houževnatostí Paco de Lucía již ve třinácti letech dostává první profesionální angažmá jako kytarista v tanečním flamencovém ansámblu Josého Greca a vyráží s ním na turné po světových pódiích. Zcela zásadní bylo jeho setkání s géniem flamencového zpěvu, Camarónem de la Isla. Vydali společně celých deset alb, ve kterých flamenco prošlo cestou od regionálního folklóru k univerzálnímu umění světového významu.

Paco de Lucía byl vždy velkým inovátorem a dokázal se ve své hudbě inspirovat i jinými žánry, nikdy však na úkor samotné esence flamenca. Často musel čelit kritice ortodoxních hlídačů “čistoty flamenca” a jak sám říká: “jednoho dne jsem si uvědomil, že ať budu hrát cokoliv, zvuk mé kytary zůstane navždy flamencový, protože jsem kdo jsem a vím, že nemůžu ztratit svoji flamencovou identitu.” Paco de Lucía vydal více jak 30 alb na kterých spolupracuje s hudebníky světových jmen jako Chick Corea či Larry Corryel. Díky setkání s kytarovými velikány Johnem McLaughlinem a Al Di Meolou vznikla kultovní nahrávka “Friday Night in San Francisco. Virtuózní kytara Paca de Lucíi zní také v mnoha filmech Carlose Saury a ve filmu Vicki Cristina Barcelona v režii Woodyho Allena. Když Paco de Lucía jako první flamencový kytarista nahrál novou verzi slavného koncertu Aranjuez, sám autor Joaquín Rodrigo se vyjádřil, že nikdy neslyšel brilantnější nahrávku svého díla.

Je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních universitách a jako první španělský hudebník obdržel tento titul na legendární Berklee College of Music.

Paco de Lucía vystoupí 26. července v Olomouci s výjimečnou sedmičlennou doprovodnou skupinou, v níž vyniká především strhující a virtuózní tanečník Farruco.

FARRUCO
Antonio Fernández Montoya, “Farruco”, se narodil Seville v roce 1988. Pochází z nejvýznačnější flamencové dynastie Los Farrucos a je vnukem legendárního El Farruca. Poprvé vystupoval ve dvou letech v Berlíně a v šesti letech již byl jedním z protagonistů ve filmu Bodas de Gloria. V 18 letech, v roce 2006 debutoval v New Yorku se svým vlastním projektem “Farruco” za který obdržel nadšenou kritiku. Od té doby tančil na všech významných světových scénách. Kromě spolupráce s největšími flamencovými umělci vystupoval také společně s hvězdami jako Beyonce, Paulina Rubio, Bjork nebo Marc Anthony.

Kritika o něm napsala:
“Farruco nepotřebuje přemýšlet o rytmických a melodických frázích . Na pódiu se prostě promění v nezastavitelnou rytmickou bouři. Ve svém tanci umí dosáhnout toho největšího napětí, dokáže zelektrizovat publikum jako provazochodec bez záchranné sítě.. “

“Dva a půl tisíce lidí v sále přestalo dýchat a s vypětím všech sil pozorovalo démonické pohyby jeho těla a tleskání dlaní. Připomínal tornádo, divokého andaluského býka, surový diamant z dědictví velkého El Farruca,“

Dodal: Radek Babička, 24-7promotions
COLORES FLAMENCOS

COLORES FLAMENCOS

Pátek 26. 7. 2013 až Neděle 28. 7. 2013
od 1000 Kč
Vystupují:
Paco de Lucía, Farruco a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |