Svádění ďábla: Depeche Mode v Praze

Svádění ďábla: Depeche Mode v Praze

24. 07. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (4)
Je těžké vzpomenout si na koncert, který by byl podobně bezchybný jako koncert Depeche Mode v rámci DM Tour 2013. Zatímco v jiných případech jde přehršel „perfekcionismu“ na úkor „srdce“, v případě legendy tomu to bylo přesně naopak. Ďábelský jing jang…
Depeche Mode nejsou v Praze žádnými nováčky. Do ČR zajíždějí pravidelně. Funguje tu totiž chemie, která se datuje minimálně do 80. let. Uvolněná ruka režimu už nestíhala drtit alternativní formy disentu a Depeche Mode si prostě a jednoduše v Československu zjednali zástupy fanoušků. Nemusím dodávat, že se jich do pražského Edenu sjelo z celé republiky víc než požehnaně a že výrazným způsobem udávali atmosféru koncertu.
 
Depeche Mode přijeli do Prahy s CHVRCHES, skotskou elektropopovou kapelou, které by, stejně jako headlinerům, prospěla už zpočátku troška tmy nebo temný klub. Každopádně je Lauren potřeba pochválit za jedno: bez ztráty květinky odzpívala všechny písně z debutu The Bones of What You Believe a vis á vis několikatisícovému davu byla neuvěřitelně cool. DM zaručeně ví, kam sáhnout pro mladé talenty.

Charisma jako dobré, silné víno
Pochyby o smyslu řadit do setlistu 30 let staré věci, které zazněly v jednom skvělém rozhovoru s Dave Gahanem, se na Prahu nevztahují. Je pravda, že zahrát desítky let starou písničku někdy působí jako „nasadit si třicet let staré trenky“, ale hardcore fanoušky tohle opravdu nezajímá. DM nakonec po všech „porodních bolestech“ setlistu pro Tour 2013 zvolili vyvážený kompromis a namíchali pro všechny přijatelný koktejl. Hrálo se jak z nejnovější, výrazně elektronické desky Delta Machine, tak ze starých zaručených jistot. A hrálo se ve velkém stylu. Člověk musí opravdu na koncert s docela důkladnou "voyer" kamerou, aby docenil, co je vlastně Gahan zač – v Praze místy připomínal ďábla. Černé oční linky, náznak knírku kopírujícího horní ret, tetování a tělo hada. Stejně štíhlé, stejně pružné, stejně fascinující…k tomu totální ponor do intenzivně prožívaných písní a textů. Charisma zrající v glampopových sudech, charisma jako dobré, silné víno.

Úvod patřil Delta Machine – první skladba desky Welcome to My World zahájila postupně gradovaným zvukem syntezátoru celý koncert. Z původně klidného úvodu se obzvláště v refrénu rozvíjí fascinující skladba, která právem spolu s následující Angel opanovala začátek. Depeche Mode vsadili na poslední desce víc na temné syntezátorové plochy a vůbec se vychýlili k experimentu, který jim podle mě hrozně sluší. Nic na tom nemůže změnit ani postupně uvadající zpětná vazba českého publika, které, přiznejme si to, přijelo na časem ošlehané a důvěrně známě kousky. Přitom všechny nové věci, ať už to byla klidnější a procítěná Heaven, kytarou vyšperkovaná Secret to the End nebo společně s Martinem zpívaná Should Be Higher, nechaly možná nejvíc vyniknout úchvatnému Gahanovi a jeho navýsost osobnímu a místy strach nahánějícímu projevu.

Temný kouř
Zatímco z Delta Machine vycházel temný, těžký kouř, starší věci působily jako oddychovky, při kterých nechával Gahan často zpívat kontaktu chtivé publikum. A bylo to dojemné a krásné, obzvlášť v těch málo chvílích, kdy bylo dojetí vidět i na frontmanovi. Ostatně, jeho přátelský polibek parťákovi Goreovi potom, co mu popřála skrze vzkazy na papírech půlka publika, byl highlightem koncertu těchhle padesátníků. Hudební vrchol pak samozřejmě nemohl přijít jindy než při skladbách Enjoy the Silence a Personal Jesus. Dave konečně odhodil vestu, Eden bouraly ovace vestoje, přicházející jak z bezprostředního hlediště, tak ochozů, kde se téměř od samého začátku koncertu stálo a tancovalo. Výrazné zklidnění a ponoření zpět do větších hloubek Gahanovy duše znamenala příznačně nazvaná Goodbye podpořená černobílým klipem. Usebraná kytarová linka je naroubovaná na silný text o shledávání a loučení nemohla být lepším závěrem pro skvělý koncert. Před úplným koncem pak ještě zaznělo encore v podobě sázky na jistotu – Home, Halo a hlavně Never Let Me Down Again…toho, že by se něčeho podobného dopustili Depeche Mode zatím nepřipadá v úvahu. Díky a zase příště.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DEPECHE MODE

Úterý 23. 7. 2013
Vstup: 1 190 Kč - 1 990 Kč
Vystupují:
Depeche Mode (UK)
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
DIAGONALA
26. 09. 2014 | 08:36:05
+0 | -0

DM

UCHVATNI DM A NADHERNY DAVID:-* :-* :-*
Carl X
29. 07. 2013 | 23:12:48
+0 | -0

článek

Výborně napsané, chválím.

Koncert nádherný, můj sen se splnil.
autor
26. 07. 2013 | 10:05:45
+0 | -0

zvuk

mi přišel v pohodě. stál jsem cca ve 2/3 hlediště a tam to bylo bez chyby. možná bych bral lehce víc nahlas...
Ho_Reese
25. 07. 2013 | 15:01:25
+0 | -0

DM

Koncert mazec, jen zvuk mohl být v Edenu o něco lepší.
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika