Křest Never Sol v Akropolis

Křest Never Sol v Akropolis

02. 10. 2013  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (0)
Poslední zářijový čtvrtek si vybrali Neves Sol, projekt seskupený kolem absolventky konzervatoře Jaroslava Ježka, Sáry Vondráškové, za den křtu své desky Under Quiet. K tomu, aby se zadařilo, měla přispět předkapela, pozvaní hosté kalibru Jana P. Muchowa a zhruba pět set fanoušků.
Zatřepat, promíchat a máte skvělej večírek. Křesty desek mají vždycky jedinečnou atmosféru. Jako kdyby se otvíraly desítky předtím dávno  uzavřenejch cest a může se stát všechno. A obvykle se toho i dost stane. A tak se i stalo.

Začínalo se těsně před osmou hodinou, kdy na podium nastoupila předkapela Sant Roche sdružená kolem Sářiny kamarádky Katky Šantrochové  a půl hodiny bavila a rozehřívala houstnoucí publikum, které přátelsky, i když bez větších emocí reagovalo. Pak bedňáci přestavili podium, přitlačili křídlo, vyměnili bicí, přistavěli něco stojanů s mikrofony. Scéna byla připravené pro příchod královny.

Královnu český pop potřebuje jako bezdomovec zimník. Se Sárou by mohla přijít, říkal si nejeden hudební fanoušek, kterej jí zaregistroval poprvé před rokem s příchodem filmu Davida Ondříčka Ve stínu do kin. Skladba Lay Down byla najednou všude. A člověku se skoro nechtělo věřit, že je to skladba české provenience. Dost sice vysvětlovala spolupráce Jana P. Muchowa, který je znám každému, kdo neposlouchá jen rádio Impuls, jako skvělý muzikant, producent a hledač talentů v jedné osobě, ale i tak to znělo jako pop z jiné planety.

Sára patří k lidem, kteří se dovedou koncertně zcela proměnit z křehké, zranitelné, nejisté bytosti v cosi až démonicky přitažlivého. Ten kontrast, který je na podiu přítomen tařka neustále, nám živě připomíná magickou sílu hudby. S hudbou všichni rosteme, v ní se koupeme, v ní žijeme, ona je naší učitelkou i milenkou. Bez hudby jsme jako nazí.

Bylo potěšení dívat se na Sáru a kochat se tím, jak je v ní ta její hudba živá a vše prostupující, vše proměňující. Pro tohle miluju chodit na koncerty. Vidět naživo tenhle proces, jak se hudba zmocňuje člověka, nejdříve jako pomalu sestupuje do účinkujících a sílí, pomalu sílí, postupně se rozlévá do obecenstva a na konci jsme toho všichni, že máme pocit, že všechno můžem. Vydat přelomový album, napsat přelomovou knihu, nebo vypít něco přelomovejch panáků.

Během koncertu vás taky baví ty chvíle, kterých si třeba nikdo jiný nevšimne nebo si jich všimne jen pár jedinců.

Hodně jsem se nasmál, když Sára uváděla na podium hosta - Tomáše Dvořáka, za mnou se ozval mužskej hlas, bezelstně se ptající - KOHO? NO FLOEXE, odpověděly mu hned hlasy tři. Sára si pak s Floexem obsluhujícím klarinet střihla Lay Down.

Křes desky proběhl také vtipně. Sára vyzvala svou kamarádku Katku Šantrochovou, aby desku pokřtila a ta to udělala s velkou grácií, když výborně zaimprovizovala na téma, CO BUDU DĚLAT, KDYŽ SÁRA UDĚLÁ PŘESNĚ TOHLE, ŽE TO BUDU KŘTÍT JÁ?  

Během koncertu, který byl celý skvělý, mi přece jen o půlhlavičku vyčnívala skladba FLOEXOVA skladba Gone, která mi tedy přijde naprosto skvělá, jedinečná, ostatně posuďte sami:
 

Ale pěkné bylo i komorní vystoupení Sáry s jednoduše vybrnkávanou kytarou Honzy Muchowa se skladbou Run With The Wolves nebo čtyřruční hra na klavír Sáry s Katkou.

Nepěkné by bylo nezmínit se o zbytku kapely, kterou tvoří bubenice Lenkou Dundrová, houslistka a vokalistka Anežka Bzirská a perkusionistka Tereza Vytisková.

...
Když Katka během křtu říkala, jak kdysi před dvěmi lety, seděly se Sárou na kafíčku a snili o tom, že vydat desku, joooo, to by by bylo NĚCO! Uvědomil jsem si, že sny se plní. Jenom za nimi musíte opravdu tvrdě jít, makat na sobě a cestou potkat Honzu Muchowa, Floexe a pár dalších lidí, kteří vás podrží.A vlastně i o nich byl tenhle koncert. O lidech, kteří už něco umí, ale nebojí se podat pomocnou ruku těm, kteří teprve hledají svůj výraz. Světu za ně dík.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 26. 9. 2013
Vstup: 190 - 250 Kč
Vystupují:
NEVER SOL (CZ) - křest alba + special guest HILDE MARIE KJERSEM (NO)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika