Nick Cave & The Bad Seeds zahrají v Praze

Nick Cave & The Bad Seeds zahrají v Praze

10. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Nick Cave a jeho kapela The Bad Seeds se koncem října vydávají na turné po Velké Británii a Evropě s jedinou zastávkou v České republice - 22. 11. od 20 hodin zahrají v Tipsport Areně v Praze na Výstavišti. Většina z 25 koncertů turné je beznadějně vyprodaná, z předprodejů rychle mizí i vstupenky na pražský koncert.
A mimořádný zájem ještě vzrostl po definitivním „odtajnění“ jména předskokanky Nicka Cavea & The Bad Seeds, kterou bude Shilpa Ray. Američanka s indickými kořeny, přezdívaná Ella Fitzgerald pro 21. století, se v této roli objeví v Evropě úplně poprvé. Právě měsíc před pražským koncertem vydá Shilpa Ray nové EP s názvem It’s All Self Fellatio se čtyřmi novými skladbami.
 

Aktuální turné Nicka Cavea představí jeho dlouho očekávané patnácté album Push the Sky Away, takže v setlistu jsou skladby převážně z této novinky, včetně singlových Jubilee Street, Mermaids a Push the Sky Away, ale chybět nebudou ani největší hity z repertoáru Nicka Cavea & The Bad Seeds. Rozhodně je na co se těšit, Nick Cave & The Bad Seeds hrají ve vrcholné formě, což nejlépe dokládají nadšené ohlasy na jejich letní vystoupení na slovenském festivalu Pohoda v Trenčíně. „Drásavé melodie a Caveův fenomenální hlas neušetřily nikoho. Zarývaly se hluboko a intenzivně...“; „Opravdový, po hudební stránce dokonalý zážitek...“; „Neskutečná energie, umělec snad z jiného vesmíru…“ Superlativy ve vzácné shodě nešetřili návštěvníci ani hudební kritici.

Písničky z Push the Sky Away vznikaly během jednoho roku, jsou o důležitých událostech, momentálních módních záležitostech a mysticky zabarvených absurditách – ty všechny stojí v řadě vedle našich věčných otázek a pátrání po tom, co je a co není v životě důležité. V srdci alba se skrývá naturalismus a vřelost, které z něj dělají jedno z nejúchvatnějších alb Bad Seeds. Nick Cave a The Bad Seeds dokázali stvořit kolektivní hudební jazyk nebývalé bohatosti a komplexity. „Nevím, tahle deska mi prostě přijde nová, víte, ale nová tak nějak postaru," stručně podotkl Nick Cave. Push the Sky Away vyšlo v únoru na vlastním labelu The Bad Seeds Ltd.

Nick Cave & The Bad Seeds
Nick Cave & The Bad Seeds jsou dnes jednou z kritikou nejlépe hodnocených hudebních formací. Současní The Bad Seeds – Nick, Warren Ellis, Jim Sclavunos, Martyn Casey, Thomas Wydler a Conway Savage – spolu hrají téměř dvacet let. Kapelu zformoval Nick Cave po rozpadu skupiny The Birthday Party v roce 1982, jejich debutové album From Her To Eternity vyšlo v roce 1984.

Nick Cave Bad Seeds

Sám Nick Cave patří k nepřehlédnutelným uměleckým osobnostem světové kultury. Rockový hudebník, skladatel, básník, herec, spisovatel a scenárista... Narodil se v australském městečku Wangaratta jako třetí ze čtyř dětí. Jeho otec vyučoval na střední škole angličtinu a matematiku, maminka byla knihovnice. Ve dvanácti letech kvůli kázeňským prohřeškům musel změnit školu, nastoupil do přísnější internátní školy v Melbourne. První kapelu, ze které později vznikli The Boys Next Door, založil už na střední škole. Nick Cave byl autorem hudby i většiny textů. Po rozpadu skupiny v roce 1983 zakládá The Bad Seeds. Cave je také úspěšným autorem filmové hudby (např. ve známém filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem jsou dvě Caveovy písničky a spolupracoval i na dalším Wendersově filmu), dvakrát si zahrál vedlejší roli. Caveův život je plný dramatických zápletek – má za sebou drogovou zkušenost, dny v londýnských squatech, v Západním Berlíně i v Brazílii, bouřlivé osudové lásky, dobře zná přízeň i zatracení publikem a kritikou. Všechno se odráží v jeho písničkách, které nikdy nebyly jednoduché a laciné.

Dodal: Alice Titzová, 2media.cz s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NICK CAVE & THE BAD SEEDS

Pátek 22. 11. 2013
Vstup: 1350 Kč stání, 1550 Kč sezení v předprodeji
Vystupují:
Nick Cave & The Bad Seeds, Shilpa Ray (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika