Bye Bye Mélanie Pain

Bye Bye Mélanie Pain

16. 10. 2013  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Mélanie Pain, ten sladký hlásek z Nouvelle Vague, ta krásná Francouzka, co zpívá francouzsky i anglicky, dorazila poprvé do naší vlasti se svou sólovou tvorbou. Příjemně zaplněnému Paláci Akropolis představila album Bye Bye Manchester, po koncertě podepsala desítky cd, rozdala stovky úsměvů a zmizela kdesi v temných žižkovských ulicích.
Marc Collin kdysi dostal od svého kamaráda demo nahrávku, na které objevil hlas, co jej nadchnul natolik, že se na dlouhých 10 let stal jedním z hlavních Marcova projektu Nouvelle Vague. Ten samý hlas jsem před lety právě díky NV objevil i já a ihned po rozšifrování, komuže patří, jsem alba NV vyměnil za debutové My Name právě Mélanie, o které je samo sebou řeč. Její sametový hlas mi učaroval a na nějaký čas přikoval k její nahrávce, jež se nyní rozrostla o další kousek v podobě druhého alba Bye Bye Manchester. To vyšlo již loni a právě nyní jej Mélanie představuje Evropě. Po tři týdny brázdí s kolegy Sebem Collinetem a Julienem Boyé evropské metropole, z nichž jednou z nich byla i Praha a Palác Akropolis.

Koncert se odehrál v rámci série Femme Fatal, za níž stojí Petra Ludvíková, co má co dočinění např. s další Akropolis nocí EuroConnections. Mélanie byla po Anně von Hausswolff druhou z mnoha dam, jež nám série postupně představuje a dokonale dostála názvu Femme Fatal. Na albu Bye Bye Manchester dala průchod svému vlastnímu hudebnímu cítění a všechny skladby si napsala sama. Jako nit se tiskovkami i recenzemi táhne informace o inspiraci jmény jako Sonic Youth, The Smiths či The Pixies, kteří shodou okolností brázdili pražské klubové vody o den dříve. Jakoby se pomyslně chtěli potkat. Jakoby tenhle týden měl být týdnem splněných hudebních přání. A Mélanie určitě pro některé splněným přáním byla. Jiní ji měli tu čest slyšet už při dřívějších pražských zastávkách s novovlnnými Nouvelle Vague. A všichni byli spokojení. Možná ano, možná ne. Kdo ale chtěl, musel být. Koncert se po úvodním insturmentálním intru rozvinul do příjemně plynoucí hudební koláže míchající indie pop s prvky šansonu i folku, čemuž vždy s noblesou kraloval hlas Mélanie. Ve třech si krásně vystačili, stejně jako se starými syntezátory, klávesami, bicími a elektroakustickou kytarou.

Světla kopírovala intimní vyznění songů a tvořila jen nepatrnou kulisu, pomalu se hýbajících kuželů dopadajících do davu. Mélanie v černé mini sukni a halence á-la netopýří křídla házela do davu něžné pohledy i vtipné průpovídky, jako například tu předcházející skladbě La cigarette, kterou si můžete poslechnout v našem improvizovaném videu.
 

Druhé z našich videí přináší závěrečnou skladbu Ca grandit, jež zazněla v druhém ze dvou přídavků. Koncert trojici znatelně bavil a rozloučení bylo upřímné a plné díků a to doslova, viz druhé video. Po koncertě se však Mélanie nevytratila a zatímco v uších doznívaly starší a stále krásné Ignore Moi či Bruises, stejně jako novější Fluo či 7 ou 8 fols, Mélanie ve foyer sama prodávala svá cd. A to tak úspěšně, že je všechny vyprodala, což okomentovala na svém facebooku profilu, schválně se mrkněte. Mě nezbývá než dodat, že takto silně na mě spojení hlasu a vzezření působilo naposledy u Lou Rhodes.
 
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MÉLANIE PAIN

Pátek 11. 10. 2013
Vstup: 350 - 450 Kč
Vystupují:
Mélanie Pain (FR)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika