Nikagda nězabuděm vyzývá mladé lidi k volbám

Nikagda nězabuděm vyzývá mladé lidi k volbám

16. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Skupiny Lucie, Chinaski, Pražský výběr a PSH se rozhodly apelovat na mladé lidi, aby šli k předčasným volbám koncertem na Staroměstském náměstí v Praze. Akce Někagdá nězabuděm - Jde se volit se uskuteční v pondělí 21. 10. od 17 hodin, vstup je volný.
Iniciativa „Nikagda nězabuděm“ se obrací s výzvou na mladé lidi, a na ty kdo váhají, aby šli k volbám. „Pojďme volit“ je název jednoho z prvních videovzkazů, který pro kampaň namluvil její organizátor David Koller. „Je dobré, vyjádřit se nějakým způsobem k tomu, co nás tíží a to nejlépe při volbách,“ vysvětluje. Vrcholem kampaně bude 21. října velký koncert na Staroměstském náměstí v Praze. Od 17 hodin na něm vystoupí skupina Lucie, PSH, Chinaski, Pražský výběr a další umělci, kteří chtějí oslovit co nejvíce mladých lidí, aby šli volit, proto bude na koncert volný vstup.

„Jsme občanská iniciativa, spojení lidí, kterým není lhostejný stav věcí kolem nás,“ cituje Koller motto kampaně. „Apatie a rozčarování jsou velké, ale s nimi to moc nikam nepovede. Nevidíme budoucnost v oživování komunistické zombie, ani v pohybu naší země směrem do Kremlu. Vidíme ji v samostatně myslících svobodných lidech. Prvním krokem je, že půjdeme volit. Neříkáme koho volit, víme koho nevolit," dodal David Koller.

Název „Nikagda nězabuděm“ je závěrečný verš v písničce Karla Kryla „Tak vás tu máme,“ kterou složil po okupaci v roce 1968. A nové provedení této písně v podání Dana Bárty, Davida Krause, Davida Kollera, Bena Cristovao, Vladimíra 518, Vojty Dyka, Oskara Petra, Milana Caise, Jana Maxiána a Jaroslava Smejkala je jedním z nejvýraznějších výsledků kampaně. Na remake Krylovy písně vznikl také videoklip, který je ke shlédnutí a k dispozici k volnému šíření zde:
 

Součástí kampaně „Nikagda nězabuděm“ je také putovní šňůra happeningů „Leporelo obludnosti komunismu,“ která poputuje po českých městech nebo nový web www.cechy.ru, na kterém se budou denně objevovat vzkazy známých osobností, studentů a dalších přispěvatelů. Už název webu varovně poukazuje na posouvání se země směrem na východ.

„Tady v téhle zemi se vždy každý diví až ex post, až když nějaká tragédie nastane. A pak nadává. Proto reagujeme předem, snažíme se lidi oslovit a apelovat,“ doplňuje Petr Marek, mluvčí hnutí Bez komunistů.cz, které je spoluorganizátorem kampaně. Právě poukázání na to, co komunisté v této zemi spáchali a že by se tudíž už nijak neměli podílet na vládnutí, je jedním z informačních cílů iniciativy.

Nelze zapomenout, že komunisté v této zemi zabili víc než deset tisíc lidí, přesné číslo ani nikdo nezná, protože mnohá úmrtí byla zakamuflována. Nelze zapomenout, co spáchali za své totality, kdy popírali všechna základní občanská práva, sami ze sebe udělali privilegovanou kastu, pro jinak smýšlející připravili vězení a lágry, do kterých zavřeli na čtvrt miliónu lidí. Dalších tři sta tisíc lidí před nimi uprchlo ze země. Posledních 21 let, po srpnu 1968, se vlastizrádně drželi u moci jen silou okupantských tanků. Za své zločiny nebyly vůbec potrestáni a nyní se derou znovu k moci.

„Nejde jenom o komunisty, ale i o kremelské souputníky. Parazitují na nás, a na demokracii, také profesionální zloději, kterým se daří rozkrást kdeco. Ale já si myslím, že se nedáme a ve volbách si vybereme ty, kteří umějí kultivovat svoje okolí,“ dodává David Koller.

Karel Janeček z Nadačního fondu proti korupci zdůrazňuje: „Za extrémně důležité považuji, aby k volbám přišlo co nejvíce lidí. Aktivní účast ve volbách je nutnou (avšak nikoliv postačující) podmínkou pro kvalitní fungování demokracie. Další nutnou podmínkou je možnost výběru kvalitních kandidátů. Bohužel lepší výběr politiků nám zajistí až kvalitní, spravedlivý volební systém. Můj návrh kvalitního volebního systému nazývám Demokracie 2.1.“
Více zde: http://www.kareljanecek.com/muj-navrh-volebniho-zakona.

Robert Kodym z Lucie ke koncertu a k celé iniciativě říká: „Půjde o to, abychom upozornili všechny lidi, kteří mohou volit, aby šli volit, aby se na to nevykašlali. Když chodí volit jen zlomek lidí, tak se tomu neříká demokracie, ale bramboračka,“ doplnil další člen skupiny Lucie Robert Kodym.

www.cechy.ru

Dodal: Pavel Eichler
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NĚKAGDÁ NĚZABUDĚM

Pondělí 21. 10. 2013
Vstup: zdarma
Vystupují:
Lucie, Chinaski, Pražský výběr, PSH a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika