10 důvodů pro pondělní koncert Steel Pulse

10 důvodů pro pondělní koncert Steel Pulse

18. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pondělí 21. října 2013 přijede do pražského Lucerna Music Baru legendární britská skupina Steel Pulse, která působí na ostrovní scéně již od roku 1975. Máme pro vás hned deset dobrých důvodů, proč byste neměli dnešní koncert vynechat.
1) Tato legendární britská reggae kapela funguje už 37 let, ale v Čechách vystoupí konečně až teď. Steel Pulse patří nejen mezi britské reggae legendy, ale naprostou světovou špičku po hudební i textové stránce.

2) Jejich koncertní začátky jsou spojované s organizací Rock against Racism a punkovým hnutím. Začátkem roku 1978 vyrazili na turné společně s the Stranglers, XTC, The Clash a dokonce i Stingovou kapelou The Police jako jediná „černá kapela“, aby podpořili rovnoprávnost všech lidí v tehdy velmi chladném prostředí Velké Británie. O tomto období se můžete více dozvědět mj. v kultovním filmu Babylon z roku 1980, kde se objevuje i celá kapela Steel Pulse.

Steel Pulse

3) Naprosto jedinečný a originální zvuk Steel Pulse dosud v reggae nemá obdobu. Slyšíte sice čistokrevné reggae, ale zároveň nelze opomenout našláplé funkové riffy, rockové kytary a punkovou rebélii pro systému, kterými je ovlivnili mimo jiné výše zmínění kolegové.

4) Steel Pulse patřili k jedněm z nejoblíbenějších kapel samotného krále reggae Boba Marleyho, s kterým mimochodem jeli evropské turné také v roce 1978. Někteří recenzenti koncertů poté dokonce tvrdili, že Steel Pulse překonali show jamajského headlinera večera.

5) Steel Pulse patří už od svého vzniku za ukázkový příklad občansky uvědomělé kapely. Frontman kapely David Hinds vysvětluje: „Bez lásky není spravedlnosti a bez spravedlnosti není mír.“ Misi své kapely proto vidí jako „Jádrem naší hudby je hluboké vnímání lásky k našemu africkému odkazu a závazek k boji za spravedlnost pro všechny lidi na této planetě a také naší samotnou planetu. Lidí ji ničí ve jménu pokroku a na této cestě se neštítí zabíjet, krást, drancovat a zneužívat své bratry a sestry. Rozdělují lidi podle kmenů, barev, tříd, barev, náboženství atd. Stojíme proti násilí ve všech jeho formách a chudoba je z našeho pohledu také forma násilí. Může to znít jako klišé, ale stále věříme v lásku a spravedlnost, život v harmonii mezi lidmi a přírodou. Naší misí je přinášet naději do lidských srdcí a vědomí, že jednota a spolupráce mohou udělat správnou věc. Přes ty všechny šílenosti, co se dějí ve světě, stále věříme v sílu pozitivního myšlení a chceme vidět skutečnou demokracii ne jen pokrytectví.“

Steel Pulse

6) Steel Pulse jsou jedinou britskou reggae kapelou, která vyhrála Grammy za reggae album roku s deskou Babylon the Bandit (1985). A to přesto, že je tehdy label Elektra tlačil k tomu, aby svou hudbu umírnili více od revolučního pojetí k popovému zvuku á la Eddy Grant. V následujících letech byli nominováni na stejné ocenění ještě dvakrát za desku Victims (1991) a album Rastafari Centennial (1992), které kapela vydala u příležitosti výročí 100 let od narození etiopského císaře Haile Selassieho. Ten je vnímán rastafariány jako jedním ze zásadních proroků v lidské historii.

7) V roce 1989 kapela spolupracovalas kultovním afroamerickým režisérem Spikem Leem na soundtracku k filmu Do the Right Thing. Vedle Leeho patří mezi fanoušky kapely i Sting nebo Matt Groeing autor The Simpsons, který je promítl i do jednoho z dílů svého seriálu.

8) Na zatím nejnovějším albu Steel Pulse z roku 2004, které dostalo název African Holocaust hostovali mj. africký Tiken Jah Fakoly, jamajský Capleton a v neposlední řadě Damian Marley, který s kapelou natočil nadčasový hit „No more nuclear weapons“. Deska je dle samotné kapely kolekcí protest songů a spirituálních písní a najdete tu mj. varování před klimatickými změnami „Global Warning“ nebo cover klasiky od Boba Dylana jménem „George Jackson“

9) I dnes se kapela věnuje podpoře, kde je jí potřeba. Po katastrofickém zemětřesení na Haiti v roce 2010 vydali singl „Hold on 4 Haiti“, z kterého věnovali 100% ze zisku na solární panely pro tamní nemocnice. Písnička je ke stažení exkluzivně přes www.holdon4haiti.org
 

10) Steel Pulse čeká v pondělí česká premiéra a vzhledem k vytíženosti i věku muzikantů to může být naprosto jedinečná příležitost je vidět a slyšet naživo. Nenechte si to utéct, nebudete litovat, specielně v tomto sychravém podzimu.

Odkazy:
www.steelpulse.com
www.musicbar.cz

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: STEEL PULSE

Pondělí 21. 10. 2013
Vstup: 450 - 650 Kč
Vystupují:
Steel Pulse (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika