Festival čínského filmu

Festival čínského filmu

23. 05. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Od 25. – 31.5. proběhne v kině Světozor a Aero festival čínského filmu.
Po delší době je opět připravena pro české zájemce reprezentativní přehlídka čínské kinematografie, tentokrát filmové tvorby z posledních pěti, šesti let. Díky této přehlídce se diváci mohou seznámit s filmy, které získaly výrazná filmová ocenění nejen v samotné Číně, ale i na prestižních filmových festivalech v zahraničí. Současná přehlídka doplní kolekci čínských filmů, které se u nás v distribuci již objevily.

Na Letní filmové škole 2004 se za mimořádného zájmu diváků uskutečnila velká retrospektiva čínské kinematografie, na které bylo uvedeno takřka třicet filmů z celé její historie. Proto jsme s nadšením přijali nabídku Ministerstva kultury ČR organizačně a programově zajistit letošní Festival čínských filmů. Za výrazné pomoci a podpory Státního úřadu pro rozhlas, film a televizi ČLR a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v ČR můžeme českým filmovým divákům nabídnout unikátní kolekci osmi významných a mezinárodně oceňovaných čínských celovečerních filmů posledních pěti let. I přes velký zájem se letošní festival uskuteční jen ve čtyřech českých městech a na dvou domácích filmových festivalech – na MFF Anifest Třeboň a MFF DM Zlín.
Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s anglickými titulky.
Přehlídka též probíhá v kině Aero, kde jsou filmy simultánně tlumočeny.
Slavnostní zahájení (Praha, Světozor 24.5.2006)
Slavnostní zahájení oficiální přehlídky čínských filmů se uskuteční v kině Světozor v Praze ve středu 24. května 2006 v 19:00. Na programu bude první česká projekce filmu CESTA DOMŮ. Slavnostního zahájení se zúčastní čínská delegace ve složení - Zhang Hongsen (vedoucí delegace - ředitel filmového úřadu SÚRFT), Su Xiaowei (zástupkyně ředitele Centra pro tvorbu scénářů SÚRFT), Zhao Haicheng (zástupce ředitele společnosti Warner China Film HG Corporation), Chen Zhen (režisér filmu Potala), Zhao Yaru (pracovník filmového úřadu SÚRFT ), Wang Xingdong (scenárista Forbidden City Corporation Paking).


Filmy:

Cesta domů

Ve fascinujícím příběhu o lásce a ztrátě, který byl natočen na motivy románu „Rememberance“ (Vzpomínka) spisovatele Bao Shi, objevíte dvě srdce. První patří učiteli, který touží své vědomosti předat příští generaci, a to druhé je venkovské dívky, která celou svou duší touží splynout s mužem, kterého miluje.

foto


Čína, 1999, 87 minut (celovečerní, hraný)
Originální název: The Road home
Režie: Zhang Yimou
Scénář: Bao Shi
Kamera: Hou Yong
Hudba: San Bao

Hrají: Zhang Ziyi, Sun Honglei, Zheng Hao, Zhao Yuelin, Li Bin, Chang Guifa, Sung Wencheng, Liu Qi

více

Horská hlídka

Brutální, a přesto překrásný film líčí obtížnou výpravu na čínské nepřátelské území, přičemž se opírá o skutečný příběh jedné z posledních expedic vedených tibetskými dobrovolníky bojujícími proti pytlákům. Film získal cenu za nejlepší film roku 2004.

foto


Čína, 2004, 95 minut (celovečerní, hraný)
Originální název: The Mountain patrol
Režie: Chuan Lu
Scénář: Chuan Lu
Kamera: Yu Cao
Hudba: Lao Zai

Hrají: Duobuji, Zhang Lei, Qi Liang, Xueying Zhao

TEXT ODKAZU

Life Show

Krásně natočená a zahraná studie majitelky hostince, která se vyrovnává se svým životem a vztahy v něm. „Life Show“ je nejlepším filmem čínského režiséra Huo Jianqiho, jehož snímky /„Postmen in the Mountains“ (Pošťáci na horách), „A Love of Blueness“ (Láska k modré)/ zaplňují často opomíjený prostor mezi uměleckými a mainstreamovými filmy čínské pevninské produkce.

foto


Čína, 2002, 105 minut (celovečerní, hraný)
Originální název: Life Show
Režie: Huo Jianqi
Scénář: Si Wu, na základě povídky Chi Li
Kamera: Su Ming
Hudba: Xiao-Feng Zhang

Hrají: Tao Hong, Tao Zeru, Pan Yueming, Yang Yi, Luo Deyuan, Zhang Shihong, Wu Ruixue, Li Xiaochen, Liu Min, Jiang Mingxiao, Zheng Meiju, Guan Jiangge. …

více

Nebeská pastvina

Ve filmu „Heavenly Grassland“ (Nebeské pastviny) se malý čínský chlapec krátce setkává s krásami a útrapami života Mongolů . Tato docela příjemná směsice širokoúhlých záběrů a etnických detailů bez špetky exotiky je snadno stravitelným materiálem natočeným v mongolštině, což v čínském pevninském filmovém průmyslu opanovaném mandarinskou čínštinou stále ještě představuje výjimku.

foto


Čína, 2002, 110 minut (celovečerní, hraný)
Originální název: The Heavenly Grassland
Režie: Sai Fu, Mai Lisi
Scénář: Wang Dawei
Kamera: Ge Ritu
Hudba: San Bao

Hrají: Na Renhua, Ning Cai, Guersireng, Tumen

více

Nikdo nesmí chybět

Příběh se odehrává na základní škole v jedné obyčejné vesnici v severní Číně. Místní učitel si vzal na několik dní dovolenou a starosta požádal Wei Minzhiho, který dosud nedokončil střední školu, aby převzal vyučování, a přitom požaduje, aby v tomto období žádný žák neopustil školu. I když Wei se žáky bydlel a snažil se je ze všech sil učit, přesto jeden z nich školu opustil. Wei se vydává do města jej hledat. S pomocí televizní stanice a řady laskavých lidí jej nakonec nalézá a dostává se mu ocenění a podpory ze strany společnosti.Film zvítězil na MFF v Benátkách.

foto


Čína, 1999, 100 minut (celovečerní, hraný)
Originální název: Yi ge dou bu neng shao
Režie: Yimou Zhang
Scénář: Xiangsheng Shi
Kamera: Yong Hou
Hudba: Bao San

Hrají: Wei Minzhi (studentka, učitelka), , Zhang Huike (student), , Tian Zhenda (starosta), , Gao Enman (učitel), , Feng Yuying, , Li Fanfan

více

Spolu stebou

Film samotný je směsicí orientálního a západního vyprávění. Je skvěle natočený, kompozičně bez chybičky a srozumitelný i pro diváky ze Západu. Postavy jsou nádherně vykreslené a příběh bezostyšně sentimentální. Není však natolik sladký, aby divákovi zalepil zuby a zanechal příliš divnou pachuť v ústech. Přináší nádherný, citový a silně lidský kinematografický prožitek.

foto


Čína, 2002, 116 minut (celovečerní, hraný)
Originální název: Together
Režie: Chen Kaige
Scénář: Chen Keige, Xue Xiaolu
Kamera: Kim Hyung-ku, Jin Jiongqiu
Hudba: Zhao Lin, Max Bruch, P.I.Čajkovský

Hrají: Liu Peiqi, Chen Hong, Wang Zhiwen, Chen Kaige, Tang Yun.

více

Potala

První celovečerní dokument o architektonickém skvostu Obratným využitím hry světla a stínu režisér vzdává hold nádherným nástěnným malbám, pokladům nedozírné ceny a bohatě vyzdobeným sálům, kam se většina turistů nikdy nedostane.

foto


Čína, 2005, 94 minut (celovečerní, dokumentární)
Originální název: The Potala Palace
Režie: Chen Zhen
Kamera: Pan Dawei, Liu Biao
Hudba: Cheng W

více

Lotosová lucerna

Výpravný animovaný film vypráví starobylou pohádku o dítěti, které po mnoha útrapách zachránilo svoji matku. Příklad špičkové čínské animace, ale i populární hudby.

foto


Čína, 2002, 85 minut (celovečerní, animovaný)
Originální název: Lotus Lantern
Režie: Chang Guangxi
Scénář: Wang Dawei
Kamera: Pan Dawei, Liu Biao
Hudba: Jin Fuzai

více
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika