Submotion Orchestra - Rande minulosti s budoucností

Submotion Orchestra - Rande minulosti s budoucností

25. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Severoanglický post-jazzový kolektiv Submotion Orchestra si už v České republice pravidelným koncertováním našla spoustu fanoušků. Ty znovu potěší už 5. listopadu 2013 v Lucerna Music Baru
Sedmičlenný band z Leedsu v čele s jazzovým profíkem Tommy Evansem a basákem Chrisem Hargreavesem dorazí do Prahy v rámci evropského turné a posluchačům představí nejen materiál z loňské desky Fragments, která nabízí prvotřídní koktejl futuristické elektroniky a sofistikovaného jazzu, ale také zbrusu nové skladby z připravovaného alba.

Submotion Orchestra

Pokud se vám zdá, že současná klubová elektronika ztratila vazbu na své kořeny, pak jsou tu ještě angličtí Submotion Orchestra, kteří klubové beaty obalují do živých tradic soulu a jazzu. Za čtyři roky své existence si vybudovali pověst jednoho z nejoriginálnějších hudebních těles na ostrovech a své výsostné koncertní kvality stvrdily na dvojici pražských koncertů i na letošním festivalu Colours of Ostrava. Pokud jde o koncertní fúzi dubstepu, jazzu, soulu a ambientu zahranou na akustické nástroje, nevyrovná se jim na současné hudební scéně nikdo.
 

Multižánrová filosofie Submotion stojí na odlišných hudebních zájmech jednotlivých hráčů – mozek projektu Tommy Evans si prošel reggae i jazzovými kapelami, bubeník Danny Templeman je ovlivněný latinskoamerickými styly a basák Chris Hargreaves, (natáčel třeba s Andreyou Triana) miluje soul a hip hop. Škatulkoví puristé mají smůlu, jejich skvěle přijaté desky Finest Hour a Fragments oscilují mezi orchestrálním jazzem, sofistikovaným broken beatem, filmovým ambientem či dubem. Mezi spletitými rytmy a melancholickými klávesovými plochami Fender Rhodes se bez ostychu proplétá soulový vokál i jazzová trumpeta.

Na své cestě k futuristickému jazzu jako kdyby leedský septet našel zkratku do devadesátých let k tehdy tak populárnímu nu-jazzu či trip hopu, ovšem okořeněnou industriálními beaty a subbassy nulté dekády. "Chceme hrát taneční hudbu s výraznou basovou linkou," řekl kapelník Tommy Evans letos v rozhovoru pro Aktuálně.cz a dodává: "Ale rozhodně pořád zníme víc jako Miles Davis než jako Skrillex."

Na druhém studiovém albu Fragments vydaném loni v říjnu se podepsal fakt, že materiál vznikal s přispěním všech členů kapely, hudba Submotion Orchestra je tak ještě barevnější a organičtější. Poznávacím znakem jsou ale pořád úchvatný soulový vokál zpěvačky Ruby Wood a subbasové linky DJe Ruckspina. Deska Fragments znovu vydala londýnská značka Exceptional specializující se na prolínání jazzu a elektronické hudby. (Je domovem například projektu United Future Organization či japonského hudebního mistra Susumu Yokota).

Užít si kapelu, která svojí energií i virtuozitou uhranula nejen Colours a Pohodu, ale také velké evropské festivaly jako jsou Glastonbury, The Big Chill, Latitude či Outlook dostane český posluchač možnost znovu 5. listopadu, kdy se Submotion Orchestra tentokrát představí v Lucerna Music Baru.

Napsali o Submotion Orchestra:

„Úplně mě to odrovnalo...Někde mezi Cinematic Orchestra a dubstepem - a přesně v tom správném poměru.“
Gilles Peterson

„Vítaná změna v záplavě neoriginální a tuctové hudby, která hraje všude kolem nás.“
Till Late Magazine

„Debut Finest Hour spojuje decentní filmovou hudbu s unikátní verzí dubstepu, soulu a jazzu.“
Aesthetica Magazine

Více informací na: www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a TICKETSTREAM a kavárně Paláce Akropolis:
299,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
299,- Kč+ poplatky v předprodejních sítích
399,- Kč na místě

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SUBMOTION ORCHESTRA

Úterý 5. 11. 2013
Vstup: 399 - 399 Kč, předprodej kavárna Akropolis
Vystupují:
SUBMOTION ORCHESTRA (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika