Rozhovor s Gentleman

Rozhovor s Gentleman

26. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V Lucerna Music baru vystoupí již dnes večer veterán evropské reggae scény Tilmann Otto, známý pod svým uměleckým pseudonymem Gentleman. Přiveze i novou desku New Day Dawn a kapelu The Evolution. Otto je už připraven v Praze a poskytl i před koncertem poskytl rozhovor.
Jak si užíváš letošní dlouhé turné po Evropě?
Všechno jde skvěle, pro mě to je dokonce jedno z nejhezčích turné, co jsem kdy zažil. Mám všeobecně rád koncertování, ale tohle je v něčem opravdu speciální. Navíc ani nikdo nenastydl, což je při těchto teplotách trochu zázrak. Už jsme skoro u konce, zbývají nám čtyři nebo pět koncertů z celkových 32 akcí. Máme za sebou hodně neobyčejné koncerty. Na podiu je fakt speciální atmosféra, kterou všichni cítíme a můžeme jí obejmout. Máme hodně pozitivních reakcí a vlastně ani jediný komentář, že by se to vystoupení někomu nelíbilo. Navštívili jsme hodně nových míst a vypadá to, že hodně lidem se líbí nové album New Day Dawn.
 

Řekni nám víc o tvé nové desce. Nahrával jsi jí zase na Jamajce?
Vokály jsem nahrával v Kingstonu a většina muziky vzniklo u mě ve studiu v Kolíně nad Rýnem. Je to první deska, kterou jsem si produkoval sám. Pomáhal mi náš bubeník Joe a taky Ben, s kterým už dlouho spolupracuju. Ve třech jsme se zamkli ve studiu a hledali jsme cesty, jak zprodukovat a zintenzivnit nápady, které jsem měl. S hodně detaily nám taky pomohla samotná kapela. Na předchozích albech jsem spolupracoval s různými producenty a často jsem tak vlastně už přišel k hotové muzice, na kterou jsem psal texty. Teď to bylo celé o vlastní produkci, poprvé jsem taky nezval žádné hosty na mikrofon, takže je to opravdu hodně osobní deska.

Gentleman

Jak sis užil být producentem vlastní hudby?
Je to skvělý, specielně pokud víš, kam chceš dojít. Ne vždy to tak je, ale tentokráte ano - věděl jsem naprosto přesně, jak chci, aby ta muzika zněla. Neznamená to, že v budoucnosti nechci spolupracovat s jinými producenty a že od teď si budu dělat všechno sám. Jak zpíval Dennis Brown – nikdo není ostrov. V tomhle případě to ale byl pro mě velmi speciální moment, který jsem chtěl využít co nejvíc kreativně. Měl jsem naprosto jasno, jak manifestovat nápady pro tuto desku a její muziku.

Deska je žánrově hodně pestrá, škatulkuješ v dnešní době ještě sám hudební žánry a jak bys pak popsal své album?
Myslím si, že dobré album je to, které nemůžeš popsat, takže se o to ani nepokouším. Nejlepší muzika pro mě je ta, kterou ani popsat nelze, protože to je vibe a pocit. Reggae je pro mě naprosto nejpestřejší hudba a vždycky jsem měl rád roots reggae a zároveň i moderní dancehall, takže to jsou dvě hlavní části toho alba. Nechtěl jsem dělat kompromisy a takže tam najdete hardcore dancehall i hardcore roots písničky, mezi kterýma můžete tančit. Je to prostě muzika, kterou nemůžete plánovat, je to prostě něco co se samo stane. Dělat muziku pro mě znamená dělat něco ze srdce a pocitů. Až zpětně si pak uvědomíš – aha, takhle to je. Interpretace od různých lidí je vždy jiná. Někdy mi to dává smysl a někdy zase ne. Prostě jen děláš muziku a lidi se jí snaží nějak popsat. Pro mě samotného je nemožné jí popsat, možná to zvládnete líp než já.

Sleduju tvou tvorbu v podstatě od prvního alba a je hodně zajímavý vidět tvůj vývoj. Jak bys ty sám popsal svou hudební cestu?
Pro mě není žádný bod začátku a bod konce. Dělání muziky je z mého pohledu něco jako věčnost. Je to hodně meditativní, něco co vzniká v aktuálním okamžiku. Může to být cokoliv a nedávám to do nějaké kategorie nebo něčeho takového, ale spíš to popisuj, jak jsem se v tu chvíli cítil. Každá písnička má vlastní historii a něco jako vlastní mentalitu. Neptám se proto sám sebe na takové otázky. Jak už jsem řekl předtím, je to hlavně o pocitu. Cítíte nějakou myšlenku, vibe a moment a to dáš do muziky. Někdy to funguje a někdy zase ne. Ale ani když to nefunguje, alespoň jsi popsal svou prázdnotu, víš co myslím?

Někde jsem četl, že jamajský Daddy Rings, s kterým jsi přijel dnes do Prahy, byl kdysi tvým mentorem. Je nějaký konkrétní důvod proč jsi jej po letech právě teď pozval jako svého hosta do Evropy?
Daddy je jako můj vlastní brácha od prvního dne, co jsme se potkali. Jsme si navzájem velkou inspirací a když spolu děláme, tak je to vždycky kouzelný. Nikdo není ostrov a tak je to celý o týmu a lidech kolem. Dělali jsme spolu na turné k albu Confidence a bylo to krásný. Je tu s námi i teď a dává to dokonalý a přirozený smysl. Rings má teď navíc venku novou desku Elevation, který můžete sehnat přes iTunes. Doporučuju!

Díky, jdeme na poslední otázku. Už jsi to v Praze párkrát vyprodal, ale zároveň pořád cestuješ po celém světě a absolvuješ stovky koncertů za rok. Je tu ale přesto něco, na co si vzpomeneš, když se řekne Praha?
Normálně si kluby moc nepamatuju, ale tento ano. Sice si nevybavím jméno klubu, ale prostor rozhodně ano. Bylo tam horko a kruhové podium, takže lidi jsou všichni kolem blízko tebe. Má to svou intimnost a zároveň intenzitu, jak jsme všichni pohromadě s publikem. Snadno se tam naladíš na publikum a naopak, posílí tě to uprostřed babylonu. Pamatuju si, že to lidi hodně bavilo a byla to velká oslava toho momentu a naší muziky. Je to místo, které zkrátka nezapomeneš!

Díky za rozhovor!
Admirál Kolíbal, jahmusic.net

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: GENTLEMAN

Úterý 26. 11. 2013
Vstup: 450 - 550 Kč
Vystupují:
Gentleman & The Evolution (D), Daddy Rings (JAM), support: Ucee acoustic show, DJ Damalistik
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika