Anti SPAMový zákon - Dánsko

Anti SPAMový zákon - Dánsko

19. 05. 2005  |  Autor: Jirka  |  Komentáře (1)
Implementace směrnice o některých službách Informační společnosti v Dánsku.
Spaming byl v Dánsku zakázán 25. července 2003 dodatkem na základě 13. odstavce směrnice EU (Privacy and Electronic Communications) k již dříve používanému zákonu o marketingových praktikách (Markedsfoeringsloven).
Na základě této direktivy lidé, kteří již dříve poskytli svou e-mail adresu určité firmě, mohou od této firmy dostávat reklamní e-maily, ale pouze na podobný produkt nebo službu. Platí zde princip opt-in, který dříve zákon o marketingových praktikách zakazoval. V odstavci 6a zákona o marketingových službách je uvedeno, že zákazník musí nejdříve dát výslovné svolení k zasílání reklamních materiálů. Dále je v tomto odstavci v § 2 uvedeno, že osoba které jsou zasílány jakékoliv elektronické reklamní materiály prostřednictvím internetu musí být informována jak toto zasílání přerušit.
Zákon o marketingových praktikách velmi efektivně zakazoval spaming již od roku 2000 na základě směrnic 97/7/ a 97/66/ Evropského společenství. Spaming zde je na stejné úrovni jako zasílání reklamních faxů a telemarketing provozovaný automatem (automatic calling machines). Pokud zákazník vysloví nesouhlas se zasíláním reklamních materiálů musí zasílatel s touto činností přestat a do seznamu ho nezařadit ani v případě, že je tento seznam utvářen opakovaně podle občanského registračního systému. Zákon o marketingových praktikách dále zakazuje zasílat reklamní materiály a provozovat reklamní telefonáty za jakýkoliv poplatek. Ministr průmyslu může k těmto restriktivním opatřením přidat další.
Dodatek aktualizující zákon o marketingových praktikách byl ohlášen ministrem spravedlnosti 1. března 2003. Jako důvod bylo uvedena nutnost aby v té době platící zákon o makretingových praktikách vyhovoval novým Evropským směrnicím z roku 2000. Dodatek specifikuje spaming jako kontakt prodejce se záměrem prodat věc, nemovitost, finanční majetek, službu, nebo poskytnout nabídku k práci. Výslovný souhlas osoby , které je reklamní materiál zasílán je nutný předem. Jako hlavní důvod pro nutný souhlas předem je uvedeno, že nevyžádané reklamní materiály mohou způsobit škody jako např. zmenšení úložní kapacity pro zprávy. Jediné zasílání reklamních materiálů bez předešlého souhlasu je povoleno klasickou poštou na základě zákona o kontaktu na spotřebitele.
Dánská asociace pro E-komerci (FDIH http://www.fdih.dk/ ) se neustále snaží prosadit princip opt-out a založila za tímto účelem Organizaci pro odpovědné používání e-mailu ( FABEL http://www.fabel.dk/ ).
Kompletní text dodatku včetně diskuzí v Dánském parlamentu je zde http://www.folketinget.dk/samling/19991/lovforslag_oversigtsformat/l213.htm
Na závěr bych jen dodal, že implementace antispamového zákona v Dánsku je podobná zákonům v ostatních zemích EU a myslím si, že se nijak výrazně neodlišuje.


1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 05. 2006 | 00:34:40
+0 | -0
hodně OFF TOPIC článek, jen na otestování vyhledávačů, ale třeba to pomůže někomu s psanim referátu :-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika