Osudová Agnes Obel

Osudová Agnes Obel

13. 01. 2014  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Blonďatá kráska z Dánska Agnes Obel je přesným ztělesněním toho, co si představíte pod pojmem femme fatale. Nádherná, milá, křehká, ale sebevědomá. Krystalově čistým hlasem si naprosto podmanila publikum ve vyprodaném Paláci Akropolis.
Když jsem vpadla do sálu, všichni již byli usazeni na svých místech a bedlivě sledovali Kanaďanku Erin Lang aka Feral & Stray kterak trsátkem rozeznívá struny autoharfy. Velmi jsem litovala, že jsem dorazila až na konec jejího krátkého vystoupení, protože to co se jí z pod rukou a z úst linulo, byly nádherné balady. Erin a Agnes si během celého večer navzájem skládaly poklony a bylo jasné, že výběr supportu byl pro turné velmi promyšlený.

Již s prvními údery do kláves klavíru bylo jasné, že čtvrteční večer nebude vůbec obyčejný a to se jenom potvrdilo, když se sálem po dlouhém úvodu v podobě skladby „Louretta“ rozezněl Agnesiný hlas v plynule navázané „Philharmonics“. A konečně se přidaly i violoncellistka Anne Müller a houslistka Mika Posen. Jejich vokály perfektně ladily. Podium osvětlovaly jen tři malé lucerničky, jedna pro každou hudebnici a atmosféra byla dokonale intimní.
 

Violoncello často obstarávalo basové linky, až se dech tajil a housle chvílemi plakaly, chvílemi cirkusově koketovaly. Po pohádkově hravé „Beast“ bylo na čase ukázat také něco z nového alba Aventine a zazněla tedy „Fuel on Fire“. Následoval ale rychlý návrat k debutovému albu Philharmonics a skladbě „On Powdered Ground“, která se od verze na desce lišila, jak jen to bylo možné. Důraznější, napínavější a žalostnější než bychom čekali, byla dovedena do naprosté krajnosti. Byla to taková hudební nepříčetnost, až mi šel mráz po zádech. A že jsem nebyla sama, doložil následný bouřlivý potlesk.

Večer utíkal rychleji než by si kdokoliv přál. Veselejší polohy milého a jednoduchého klavírního popu trochu připomínaly Lemolo, odlišovaly se ale severskou křehkostí. První tři tóny další skladby a v publiku se to nedočkavě zachvělo. Všichni hned poznali, že konečně přišel na řadu nejstarší a nejznámější singl „Riverside“. Agnes zvolila aranži pomalejší, protáhlejší a tišší.

Jak příjemné bylo překvapení, když se k vytleskanému přídavku připojila i Feral & Stray s elektrickou kytarou a společně předvedly „Brother Sparrow”. Výběr další skladby nechala Agnes na publiku. Někdo pohotově zakřičel „Just So” a tak se tak stalo. Do desáté hodiny ještě zbývalo pár minut a tak si publikum neodbytně vyřvalo další přídavek. Již sama tedy Agnes stanula znovu před námi a rozloučila se jemňoučkou „Smoke & Mirrors“.

Agnes s publikem laškovala - od vážného k hravému, od staré desky k nové a dosáhla tak dokonalé vyváženosti koncertu. Ani Anne a Mika nehrály v pozadí. Naopak, prostoru samostatně excelovat měly dostatek a rozhodně nebyly schované za Agnesiným charismatem. Tři Grácie. Bohyně půvabu a krásy. Osudové ženy.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FEMME FATALE - AGNES OBEL

Čtvrtek 9. 1. 2014
Vstup: 560 - 690 Kč
Vystupují:
Agnes Obel (Dánsko)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika