Příjemné chvíle s Never Sol a ille

Příjemné chvíle s Never Sol a ille

22. 04. 2014  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Dva podmanivé ženské hlasy, dva objevy loňského roku, dvě alba plná skladeb, jeden klub, jeden večer a desítky příjemných chvil, tvořících řetěz protkaný písněmi i slovy. Český večer v Akropoli s českými i anglickými texty a hudbou překračující hranice domácí tvorby.
Z monitorů zní iLLe, za oknem prší, z ledňáčků stříká krev a směs vody a krve smývá poslední zbytky dojmů z nedávného koncertu. Z recenzí desky Ve tvý skříni na mě křicí pop, že tenhle je chytrý a já se snažím si jej skrze poslech představit. Jako imaginární postavu, co ve svém doupěti schraňuje všechnu hudbu světa s tímto přívlastkem a je na té správné straně spolu s paní originalitou. Za hranicí, co dělí zrno od plev, kvalitu od paskvilu, alternativu od komerce. A sám sebe se ptám – bude to stačit? O tom mě měl přesvědčit právě koncert, live podání skladeb, co tak lehce plynou, tak lehce, až se v určitém bodě ztrácí kontakt s nimi a poslech přestává existovat. Jakoby jednotlivé songy zapadly do známých šablon a nevytáhnul je z nich ani fakt skvělého producenta Dušana Neuwertha, spoluautora, manžela Jakuba Königa alias Kittchen-a či cover hrátky s Márdiho songem Ledňáčci. Mám slabost pro melancholií protknuté skladby a tímto mě dokázala deska zaujmout, oceňuji texty, za kterými si lze představit skutečný příběh, líbí se mi příjemný hlas Olgy Königové. Vše se tváří jako jednoduchá rovnice, kam stačí dosadit výsledek v podobě vrcholného ANO - tahle deska je skvělá, leč nedosadí se, a to ani po koncertě, který měl být dvojitým podtržením výsledku. Hudba iLLe je veskrze příjemná, poslouchá se snadno a možná právě v tom je kámen úraz, protože tak snadno, až zjistíte, že chcete více. Víc objevných momentů, víc překvapení, víc ztrácení pevné půdy pod nohama, víc záchvěvů. V paralele s deštěm, co za mým oknem opravdu je, ale zní deska o něco líp. Možná se k ní někdy vrátím. Až bude ten správný čas. Prozatím mám z koncertu podobné pocity jako z desky samotné, lakonicky shrnuté do věty „nenadchne, neurazí“ s dovětkem „přesto zaujme“. A priori proto, že na rozdíl od zahraničí, chytrého popu u nás není nikdy dost.
 

Abych to měl vyrovnané, pouštím si desku Under Quiet, déšť se zpoza mého okna přesunul do klipu ke skladbě Hands a koncert vstoupil do své druhé půle. Pauzu dokonale vyplnilo pivo, kdy jeho hořký tón se přenesl i do tónů hudebních, totiž zvukových. Zvuk byl slabinou koncertu, jakoby nebyl tím, co umocní zážitek z hudby samotné, ale železnou koulí, co drží celé uskupení okolo Sáry Vondráškové při zemi. V Akropoli takřka nevídaný jev. Technické problémy vygradovaly během songu Burning (příznačný název), kdy se sálem rozezněl nechtěný zvuk a skladbu utnul, sotva se rozezněla. Co mohlo při troše fantazie z pohledu diváka vypadat jako moment prolomení ledů a opadnutí trémy, ve smyslu, chyby se dějí, dost možná z pohledu aktérek vypadalo jako pomyslný Damoklův meč. Jako hrozba opakování kiksu, a tak slavnostní vyznění křtu odehraného před pár měsíci tamtéž, vystřídal nádech nervozity, destrukce set listu a improvizace. Tou nádherně proplula Sáry kamarádka Káča Šantrochová, jež se stejnou lehkostí jako při křtu pobavila snad i barmany a svým dílem vrátila koncert zpět do polohy, která mu sluší. Třeba duetem Saint Fly. V témže okamžiku zazněla i skladba Run With The Wolves při níž nádherně vyzněl Sáry zpěv, zcela nezaměnitelný a natolik silný, že jakýkoli kiks je v tu ránu ten tam. S iLLe Never Sol spojuje volba dobrého producenta a rozchází je sehranost. Tam kde iLLe působili zcela přirozeně, na holkách okolo Sáry bylo znát, že ne vše je přesně tak jak by mělo být, že ne vše vyznívá, tak jak by mohlo. Jakoby skladby v live podobě ještě neukázaly vše, co nabízí, co dokáží při poslechu v člověku vyvolat. Přesto je ale vidět a slyšet Never Sol zážitek, který nevyprchá a nezanikne pod nánosem dalších a dalších koncertů. Přesvědčit se o tom můžete mimo jarní společné tour s iLLe i v létě na festivalech Colours of Ostrava či na slovenské Pohodě.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NEVER SOL

Čtvrtek 10. 4. 2014
Vstup: 190 - 250 Kč
Vystupují:
NEVER SOL (CZ), ILLE (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika