Rozhovor s dMIT.RY

Rozhovor s dMIT.RY

23. 04. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V sobotu čeká Brno velká párty. Na Flédě proběhne akce nazvaná Pumelice s hlavními hrdiny z Pohon Crew, kteří si na pomoc přizvali dje dMIT.RY. Ten v rozhovoru prozradil například svůj názor na současný stav elektronické hudby a dal několik tipů na dobrou zábavu.
Ahoj DMIT.RY, jak se máš a čím momentálně nejvíc žiješ?
Čau, mám se poměrně dobře, furt v jednom kole. Momentálně, krom svých běžných dlouholetých činností, nejvíce žiju přípravou party k 5. výročí mého projektu Neo Violence, které proběhne v Terminálu B, což je jedna z hal na nákl. nádraží Žizkov (Facebook event). Také přípravuji první EP, které hodlám skrz Neo Violence vydat. Jen aby nedošlo k omylu, EP neprodukuju, jen ho vydávám jako label :)

Dmit.RY

Mohl by si neznalým více představit svůj projekt Neo Violence a o co se vlastně jedná? Je to crew sdružující djs, pořadatelská agentura nebo label? Případně jaké jsou vaše cíle?
Pod hlavičkou NV se skrývá několik činností. Rozdělil bych to asi do bodů:

1) Skrz NV pořádám vlastní nepravidelné parties, nebo se na některých různým způsobem podílím.

2) Jak už jsem zmínil, je to i label zatím razící čistě digitální free model i když už jsem měl i tu čest sestavit a vydat dvě kompilace s digitální distribucí a to na finském labelu Top Billin, kde jsem chtěl světu ukázat, co se děje na české a slovenské bass scéně, a začátkem tohoto roku to byla kompilace pro BEEF Records, label místního dje Schwa. Navíc minulý rok jsem pro naše Facebook fanoušky průběžně nabízel ke stažení 13 exkluzivních tracků od různých producentů, které se těšily velké oblibě.
 

3) Dále tu jsou činnosti jako naše fanpage, kde se snažím prezentovat aktuální dění na, řekněme, alternativnější straně taneční scény. Také tam každý týden připravuju svůj osobně vyselektovaný partylist, kde vybírám větší i menší akce s dobrou hudbou a lidmi, kterým na tom, co dělají, záleží a nesnaží se z toho dělat lehkomyslnou zábavu a kolotoče.

4) Pravidelný pořad na internetových vlnách radio23.cz, který se vysílá každý druhý a čtvrtý úterek v měsící od osmi večer. Dvě hodiny nabité většinou materiálem, který ještě není k dostání a čas od času guest mix od místních i zahraničních djs.

Těch činností je vícero, ale zbytek jsou už takové drobnosti, které nechci rozepisovat. Co se cílů týče, tak mi jde pouze o jakousi hudební osvětu, ukázat lidem, co možná ještě neznají, nebo představit něco, co by znát měli, pokud se jim líbí třeba moje sety, nebo party, kterou jsem pořádal. Krom labelu, rádia (i když nějaká větší stanice by nebyla na škodu) a dalších dobrých parties mi zbývá poslední věc, kterou bych rád jednou uskutečnil a tou je vlastní informační web, nebo říkejme tomu on-line magazín o světě elektronické hudby. O tom přemýšlím už pěkně dlouho a jednou se na něm málem začalo i pracovat, ale zastavilo se to.

Dmit.RY

Jakou roli v Neo Violence plníš a co máš na starosti?
Heh, hraju tam úplně všechny role :) Neo Violence, to jsem jenom já a nikdo jiný. Nikoho jiného v týmu nemám, snad jen mého dvorního grafika Martina Váchu, za jehož dlouhodobou spolupráci jsem mu velmi vděčný. Popravdě v tomto jsem ještě nenarazil na podobně zapálenou osobu, která by mě adekvátně doplňovala a se kterou bych chtěl toto vesmírné plavidlo sdílet. Tím ale nechci říct, že jsem nějak jedinečný, navíc si zatím stále vystačím sám :)

Co ty a produkce? Daří se ti najít na tvorbu hudby čas?
Před pár lety jsem s tím celkem vážně koketoval, dokonce nakoupil software... ale po čase jsem zjistil, že produkce rozhodně není pro mě, že moje místo je jinde a to místo je label. Mě baví hledat producenty, nové vlivy a zvuky a prezentovat tyto díla ostatním lidem. Ať už jako dj, promotér nebo houf postů na webu. Myslím, že na světě je už i tak spousta skvělých producentů a popravdě nezastávám myšlenku, že každý pořádný dj musí dělat vlastní hudbu, o tom djing nikdy nebyl. Pouze aktuální situace na světové scéně působí dojmem, že pokud neprodukuješ, tak se nemáš šanci protlačit výš. Čest těm několika málo výjimkám, které potvrzují toto tvrzení.

Za tu dobu co tě znám, jsi hrával a vystřídal už hodně stylů – namátkou electroclash, bassline nebo grime. Čím je tento vývoj způsoben a co pouštíš nyní?
Neřekl bych, že jsem je vystřídal, spíše jsem je přibral do repertoáru :) Jak už jsem psal výše, ta moje posedlost novými vlivy, mě nutí poslouchat tuny hudby denně a když narazím na něco, co jsem ještě neobjevil a baví mě to, musím o tom vědět co nejvíc, na co moje kapacita stačí. Některé žánry jsem časem opustil, jelikož i sami producenti začali dělat něco jiného, někdy v lepším, ale často i v horším slova smyslu. Jiné jsem naopak vstřebal. Navíc rád žánry kombinuji, pokud to situace dovoluje a hodí se k sobě. Momentálně se pohybuju nejraději ve vodách syrového electra a house bez pozlátek (neplést s mrdkou jménem electro-house apod., prosím), chicago - detroit vlivy, tvrdé techno ala J.TIJN, JoeFarr, Myler, uk a franc. Bass scéna, instrumentální grime, který zní jak z ponorky a klasiky jako garage, uk funky, acid. Je toho fakt hodně :)

Hodně sleduješ aktuální trendy na taneční scéně. Troufneš si odhadnout, jakým směrem se bude taneční hudba v budoucnu stylově ubírat? Myslíš, že nás čeká nějaká podobná vlna jako naposledy s trapem?
Odhadovat si netroufám, ono to ani nemá smysl, všechno se v dnešní době mění hrozně rychle. Co se včera zdálo býti undergroundem a vědělo o tom pár nerdů, může být zítra na MTV nebo válcovat největší festivaly po celém světě. To byl přesně případ trapu, předtím dubstep. Už nějakou dobu je boom uk bass house ala Disclosure apod., kteří se během tří let, kdy na začátku hráli po sklepech, vyšplhali na top příčky hitparád.

A jak hodnotíš stav, v jakém se taneční scéna nachází nyní? Co se týče parties, přijde mi, že se to začíná čím dál víc dělit na dva případy - komerční mega halovky a menší undergroundové akce. Nic mezi tím, což je podle mě škoda.
Pokud se budeme bavit globálně, tak bych neřekl, že je nějaký problém. Ale zas nevidím tak dobře do lokálních scén v jednotlivých zemích, že jo… jisté problémy se najdou všude, i když na první pohled to může vypadat, že je vše v pořádku. Ale ano, EDM (jak já nesnáším ten pojem, vyjadřuje, řekl bych, tu nejlacinější, bezduchou zábavu na poli elektronické hudby) způsobilo velký boom obřích mega festivalů, kde ale bohužel je hudba asi to poslední, co většinu lidí zajímá. Tací tam chodí spíše na značky (rozuměj jména) a obří cirkus.

Pokud bychom se bavili o Čechách, tak máš celkem pravdu. Je tu poměrně hodně obřích drahých akcí ale to, co jsem zmínil výše a to zajímavé, co posouvá hranice vnímání, se děje spíše v podhoubí, tak tomu bylo ostatně vždycky. Problém je někde mezi, konkrétně bych řekl ve větších klubech, které mají často problém přilákat dostatečné množství lidí a tak dělají zoufalé pokusy aby přežily bookovaním zajetých jmen, které tu všichni moc dobře znají a už tu vystupovali několik krát. Nebo v horším případě dají do klubu zvěrstvo jménem electroswing nebo jinou "maškarní zabávu" a tím kdysi legendární jméno klubu trpí a velmi těžko se z toho potom vzpamatovává. Ovšem problém samozřejmě není pouze na straně klubů, problém je řekl bych podstatně hlubší. Ale to je na delší debatu.

Kdybych měl předešlou otázku zúžit jen na Prahu, kde žiješ. Kde se podle tebe teď děje to nejzajímavější a kam zajít, pokud chci mít jít jistotu kvalitně stráveného večera?
Upřímně člověk udělá nejlépe, když se každý pátek podívá na tento link https://www.facebook.com/neo.violence/notes a tam si vybere dle chuti :) Pokud aspoň s nečím v tomto rozhovoru souhlasí, tak nebude zklamaný a nepřijde o nic, čeho by mohl časem litovat. Pokud bych měl jmenovat místa tak rozhodně skvělým čerstvým přírůstkem je industriální Terminal B, který jsem zmínil na začátku. Lunchmeaťácký NEONE taky nabízí kvalitní program, na dobré menší parties narazíte v Café Neustadt, 2. patro, Groove Bar či Basement. Jinak spíš než o místech je to o jednotlivých residencích, nebo promotérech. Jelikož bych nerad na někoho z těch jmen zapomněl, tak se budu ještě jednou opakovat - všechny, dle mě, dobré elektronické taneční akce naleznete na www.facebook.com/neo.violence/notes :)

Díky za rozhovor a těším se po delší době na mejdan ve Flédě!

Dodal: Vojtěch Mikulenka
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
DMIT.RY [Neo Violence], Pako Djs [PapiOIL & Kotlyk] [JZD promotion & Pohon], Musicunt [Pohon], The Designer [Radio Chlív], Rocco The Pilot, Tornado G, Kníže, Faka
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika