Z Cannes na MFFKV

Z Cannes na MFFKV

13. 06. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Více než 10 filmů, které byly promítnuty v Cannes poputují i na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2006.
41. MFFKV představí čtveřici nejnovějších italských filmů, které byly uvedeny na letošním canneském festivalu. Zatím poslední snímek legendy italské kinematografie Marka Bellocchia se jmenuje Svatební kameraman (Il regista di matrimoni) a titulní roli v něm ztvárnil vynikající Sergio Castellitto. Politickou satiru na bývalého premiéra Berlusconiho nazvanou Kajman (Il caimano) natočil vítěz Zlaté palmy z roku 2001, renomovaný Nanni Moretti. Na italské maloměsto nás zavede originální tvůrce Paolo Sorrentino a jeho Rodinný přítel (L’amico di famiglia), formálně ambiciózní snímek o sedmdesátiletém lichváři Geremiaovi, muži, kterého opravdu nechcete potkat. Kvartet pozoruhodných tvůrčích osobností doplňuje vynikající herec Kim Rossi Stuart, jehož režijní debut Třeba I Libero (Anche libero va bene) byl v Cannes k vidění v sekci Quinzaine des réalisateurs.

foto


Po snímcích Mraky odtáhly a Muž bez minulosti završil Aki Kaurismäki volnou trilogii o životních ztroskotancích filmem Světla v soumraku (Laitakaupungin valot). K distribuční předpremiéře na karlovarském festivalu jej poskytl tradiční propagátor díla nejslavnějšího finského režiséra, společnost Cinemart.

Z canneské soutěže přímo na plátna karlovarských kin míří i dva francouzsky mluvené snímky. Kontroverzní tvůrce Bruno Dumont (Ježíšův život a Lidství uvedlo MFF KV 1998, resp. 2000; 29 Palms) splnil napjaté očekávání diváků i poroty (Velká cena v Cannes) válečným dramatem Flandry (Flandres). Neméně zaujal i Belgičan Lucas Belvaux (Pro zasmání na MFF KV 1997) příběhem čtyř mužů, ženy a dítěte, které se navzájem neznají, přesto je ve snímku Právo slabšího (La raison du plus faible) svede osud dohromady.

Ve francouzské koprodukci byla natočena i studie rozpadajícího se vztahu Klima (Iklimler) tureckého mistra moderního filmového existencialismu Nuri Bilge Ceylana, jehož předchozí snímek Vzdálený získal v Cannes 2003 Velkou cenu poroty a o rok později byl uveden v Karlových Varech v rámci sekce Deset nejlepších tureckých filmů.

Jeden z nejzajímavějších snímků letošního festivalu v Sundance, Jestřáb umírá (The Hawk is Dying) Juliana Goldbergera, si přes canneský Quinzaine des réalisateurs našel cestu do karlovarské sekce Horizonty. Starý známý Paul Giamatti (Bokovka) v něm brilantním způsobem ztvárnil amatérského ptáčníka George směřujícího ke zlomovému bodu svého života.

Cenu za scénář a nejlepší ženský herecký výkon, v tomto případě kolektivní (mimo jiné Penélope Cruz či Carmen Maura) si z letošního Cannes odnesl Pedro Almodóvar s novinkou Volver. MFF Karlovy Vary se podařilo zajistit distribuční předpremiéru této brilantně zkomponované pocty matkám, o jejíž uvedení do českých kin se brzy zaslouží společnost Hollywood Classic Entertainment.

Debut Mexičana Fraciska Vargase Quevedy, černobílé drama Housle (El violín) sleduje několik osudů na pozadí rolnické revolty v sedmdesátých letech minulého století. Strhující herecký výkon Dona Angela Taviry představujícího stárnoucího muže, který vládne úchvatným způsobem titulním nástrojem, byl po zásluze oceněn v rámci sekce Un certain regard. Na karlovarském festivalu bude snímek k vidění v sekci Jiný pohled.

V téže sekci uvede 41. MFF KV dva pozoruhodné asijské snímky. Psychologické mystery drama Na houpačce (Sway), jediný japonský film uvedený na letošním Cannes, sleduje osudy dvou bratrů, jejichž minulost vede k šokujícímu odhalení. V prostředí korejské armády se odehrává děj nejúspěšnějšího korejského nezávislého snímku poslední sezóny Bez odpuštění (Yongseo batji mothanja), zabývajícího se problémem šikany.

Kolekci z Cannes uzavřou dva stylově i obsahem značně alternativní snímky. Otravný chlap (Den brysomme mannen) norského režiséra Jense Liena vypráví o muži, který je konfrontován se svým vlastním posmrtným životem (uvedl canneský Týden kritiky), zatímco mimořádně úspěšný, ovšem i značně kontroverzní maďarský film poslední doby Taxidermia György Pálfiho je groteskním podobenstvím v hyperrealistickém stylu zachycující naturalistickým způsobem individuální osudy na pozadí společenských změn za poslední půlstoletí. V Cannes se představil v sekci Un certain regard.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika