FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Adam Freeland na letošním Soundfeeru

Adam Freeland na letošním Soundfeeru
18. 06. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Už tento pátek se v kempu Brdy rozjedou pěkný mrdy. A to mimo jiné díky djovi Adamovi Freelandovi na open air festivalu Soundfeer ve Věšíně u Rožmitálu pod Třemšínem. Ale pozor, pokud se s Freelandem dáte do řeči na baru, dejte si bacha na slovo breakbeat.
Freeland už totiž tento hudební žánr opustil a hraje originální mix elektra, deep housu či bass music. Pusťte si mix v tomto článku, který atmosférou a pojetím připomíná jeho hudební začátky, ale Freeland jím otevřel další etapu svého uměleckého směřování.
 

Jak vlastně začala kariéra Adama Freelanda, kterého kdysi označovali "princem" a v jeho kristových létech dokonce "králem" breakbeatu? Samozřejmě, že v první půlce devadesátek, kdy byl Adam nenápadným djem, jenž nadšeně mixoval house nebo drumandbass. Kolem roku ’95 uslyšel první tracky přicházející ze západního pobřeží USA, takzvané "West Coast breaks”. Svoje vize pak realizoval na mixované kompilaci "Coastal Breaks", která vyšla v roce 1996 (následovala ještě Coastal Breaks II v roce 1998) a Freeland na ní prakticky definoval zvuk "nu school breaks".

Když v roce 1998 založil label Marine Parade, prozradil: "Nesnažím se vést label pro DJe, snažím se objevovat umělce," a navrch sebevědomě prohlásil: "Nebaví mě vydávat jen 12" pro DJs, chci touhle hudbou změnit svět." Potom, co objel se svým zvukem festivaly a kluby takřka po celé zeměkouli, shrnul svůj trip do proslulého mixu "On Tour (2001)". Mix ověšený všemi superlativy jsme si měli možnost poslechnout "naživo" na festivalu Open Air Field na Proboštských jezerech. Pro zdejší breakbeatovou komunitu to byl zcela zásadní moment.

První dekádu nového milénia završil druhým autorským albem Cope (2009), stále na vlastním labelu Marine Parade. Promáklá kolekce podpořená několika hostujícími muzikanty z DEVO, Spinnerette ba i Nine Inch Nails, téměř smazává hranice mezi elektronickou a rockovou hudbou. K nejvíce strhujícím skladbám patří vypalovačky "Under Control", "Borderline" a "Rock On". Na podporu alba Freeland sestavil novou kapelu a vyjel opět na poctivou rock’n’rollovou šňůru, která vyvrcholila na legendárním festivalu v Glastonbury.

Ačkoliv posledních pár let to vypadalo, že to Adam “odjezdí” coby legenda, která nemusí nic dokazovat, ohlašuje před pár měsíci nový projekt. Je to tříčlenná kapela The Acid, kde společně s australským vokalistou Ry X a hudebním učitelem a technologem Stevem Nalepou tvoří originální koláž deep elektroniky, softrocku a popu. Jejich album "Liminal" vyjde začátkem července na labelu Mute a ukázky znějí neotřele a působivě - tak, jak jsme v produkci od Adama Freelanda ostatně zvyklí. Nezbývá, než se těšit, jakou hudbou nás Adam překvapí na festivalu Soundfeer 2014 a jestli nás dostane, tak jako při svých legendárních setech v minulém desetiletí.

Vstupenky na celý víkend jsou v předprodeji za 400 korun (přes smsticket bez dalších manipulačních poplatků www.soundfeer.cz/tickets), na místě pak stojí 450 korun, od soboty 350 korun. Veškeré info o vystupujících, ubytování, parkování a pobytu na festivalu najdete na webu www.soundfeer.cz

Dodal: Pavel Eichler
SOUNDFEER

SOUNDFEER

Pátek 20. 6. 2014 až Neděle 22. 6. 2014
450 Kč, 350 Kč sobota
Vystupují:
Adam Freeland (UK), Evil Nine (UK), D.A.V.E. The Drummer (UK), Niko Schwind (DE), Shades Of Gray LIVE (CZ/AUS), Dan Monox (UK), 3phazegenerator (UK), Czech (CA), Grove, Line of sight & Mesmer (RO), Retrograde (PL), Kapsak, Revize, Alert, Z-aires, Sepap, Aala, Saboteur, 3ska, Brada, Goldstar, Cayman Anomal Planet
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |