Novinky ze Sázavafestu 2006

Novinky ze Sázavafestu 2006

18. 06. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Přípravy na letošní festivaly jsou v plném proudu, tak se podíváme pod pokličku letního Sázavafestu.
Dávno již víte, že účast na letním Sázavafest potvrdil soubor Boban i Marko Marković Orkestar, který je v posledních deseti letech vůbec nejlepší a nejuznávanější srbskou dechovou kapelou. Součástí jejich repertoáru jsou samozřejmě největší hity z Kusturicových filmů „Underground“, „Dům k zavěšení“, „Arizona Dream“ či „Černá kočka, bílý kocour“.

boban markovic

Mezi další taháky festivalu se zařadila zpěvačka Ari Up (ex The Slits) s kapelou DubbleStandart. Ari Up (vlastním jménem Ariana Foerster) se ve 14ti letech stala frontmankou skupiny The Slits, která byla v 70. letech dívčí odpovědí na britský punk. O významnosti kapely svědčí například to, že jela turné se slavnými The Clash a také fakt, že si je pozval J. Peel pro nahrávání do jeho legendární rádiové „John Peel´s Session“. Později přesídlila na Jamaiku kde pochopitelně podlehla kouzlu roots reggae a všechny tyto prožitky jí dovedly až k aktuální sólové desce Dread more dan dead.

Dalo by se říci, že událostí letního Sázavafestu bude mimo Bobana Markoviće také král elektronické ethno music Banco de Gaia! I po deseti letech tvorby zůstává Toby Marks (Banco de Gaia) odvážný, kreativní a hlavně svéhlavý. Tesklivé vokály, uptempo, downtempo, nadčasovost, ale také úcta k minulosti – to všechno shrnuje pojem Banco de Gaia. Zůstaneme-li u world music a máte-li obzvlášť rádi zajímavou a „cizokrajně či exoticky znějící“ world music, neměla by vaší pozornosti uniknou ruská skupina Ethnica.

A co takhle keltský rap? Zní to bláznivě? V tom případě by vás mohl nalákat jeden z nejzajímavějších francouzských projektů poslední doby – Manau. Jejich koncerty jsou nabité takovou energií, která vás nenechá „jen“ poslouchat a dívat se. Jejich hudba se vám bude zdát strašlivě povědomá, přátelská a přívětivá.

Německou úderovku v podání německého tria Transmitter si určitě užijete naplno. Jejich hudba je špatně „škatulkovatelná“, protože je směsicí hip-hopu, funky, dubu, elektroniky a triphopu. Zjednodušeně řečeno: elektronický crossover. Máte se na co těšit!

Tento výčet zahraničních kapel není v žádném případě úplný. Mimo výše zmíněných přijali pozvání také Pannonia Allstars Ska Orchestra (HU), Yellow Umbrella (to nejlepší Ska z Německa), Tapia Eta Leturia (BEL), Taxi to the Ocean (ND) či slovenští Anawi, Polemic, Svobodná Európa, Rytmus, Kontrafakt a Peter Lipa.

A abychom nezapomněli na naše drahé české hudebníky, rozšiřujeme výčet účinkujících o domácí hudební špičku: Čechomor, Monkey Business, Tata Bojs (se speciálním akustickým setem, který nebude možno jinde uvidět), Support Lesbiens, Buty, Ilona Csáková s velkým swingovým orchestrem, B.S.P., Wohnout, Mňága a Žďorp, Jiří Schmitzer, Bratři Ebenové, Gaia Mesiah, Švihadlo, Ohm Square, Skyline, PSH či Gipsy a další a další.

Na festivalu, jak je dobrým zvykem, nebude chybět divadlo, autorská čtení v čele s Michalem Vieweghem či filmový stan a další zpestření, o kterých budeme průběžně informovat.

Po dalších informacích o kapelách se nemusíte pídit po celém internetu. Stránky Sázavafestu Sazavafest.cz vám je servírují přímo na stříbrném podnosu…a to navíc ve zbrusu novém hávu! Checkněte soutěže, audio ukázky, fotky z minulých ročníků, fotky a info o kapelách a mnoho dalšího. Samozřejmě se dozvíte o aktuálním dění okolo příprav.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika