Reportáž z Trancefusion - The Legends

Reportáž z Trancefusion - The Legends

14. 10. 2014  |  Autor: Honzin  |  Komentáře (5)
O uplynulém víkendu, konkrétně v sobotu 10. října, proběhla v pražském Forum v Karlíně party Trancefusion. Tentokrát měla podtitul The Legends. Celkově se jednalo o již třetí classic párty pod taktovkou agentury BTL.
Byl jsem zde svědkem vystoupení opravdových zahraničních legend, kterých vystoupilo rovnou deset. Zahraniční návštěvu doplnila česká dvojice Thomas Coastline a Lucca. Jak akce dopadla, se dozvíte následujícím reportu.

Kai Tracid, Rank 1, Marusha, M.I.K.E. (Push), Airscape, Dj Quicksilver, Talla 2XLC, Scot Project, Dave 202, a Yves Deruyter jsou jména, která snad nemusím nikomu na trance scéně představovat. V době své slávy to byli jedni z nejžádanějších DJů na festivalech a parties. Track od Push Universal Nation zná snad každý kluber, stejně tak jako Tracidův 4 Just 1 Day. Kdo by neznal legendární živý projekt Rank 1, který se proslavil třeba skladbou Airwave Já sám mám ještě dodnes v živé paměti mou první návštěvu Zürichu a tamní Street Parade, kde jsem si vyslechl vystoupení Yvese  a Scota v roce 2006. No a Dave 202, pro změnu ten samý den zazářil na afterparty Energy. No a Marusha to, je prostě osobnost, která je se starými dobrými časy v Berlíně spjatá odnepaměti. Navíc předchozí dvě vydání Trancefusion Old School Edition byla hodně zdařilé, takže co budu dělat v pátek večer 10 října, jsem věděl už od prvního dne, kdy byla tato párty oznámena.

Časový rozpis do klubu lákal již od půl sedmé na Thomase Coastlina, bohužel nebylo v mých možnostech dorazit na úplný začátek. Stejně tak jsem přišel i o druhou v pořadí Luccu. Samotného by mne zajímalo, co hráli, tak doufám, že organizátoři z této zdařilé párty, která tento rok nemá pomalu nikde v Evropě konkurenci, udělali záznam.

Trancefusion - the Legends
Podívejte se na fotky z Trancefusion - The Legends.

Do klubu jsem dorazil chvíli po osmé hodině. Tou dobou stál u mix pultu první zahraniční host DJ Yves Deruyter. Ještě před příchodem jsem si neodpustil otázku, proč je lineup poskládaný, tak jek je? Yves přeci jen hrával spíš hardtrance! Po krátkém rozkoukání a zaposlouchání se do jeho hudebního projevu jsem pochopil proč! Yves prostě převzal roli, zahrát classic set. To bylo přesně to, na co jsem od něj za ta léta, co jsem ho slyšel, nebyl zvyklí. I když po poslechnutí setů z minulého ročníku Lumino City mě to mohlo být jasné. Yves se ale tohoto úkolu nezalekl a zvládl ho z grácií! Předvedl čistě classic set, který neměl jedinou chybu!

Stejně tak švýcarský Dave 202 se předvedl v tom nejlepším světle. Během svého hraní vzpomněl na klasiky jako Tiësto - Adagio For Strings, Tiësto – Lethal Industry, Paul van Dyk – For an Angel a nebo Delirium - Silence (DJ Tiesto's In Search Of Sunrise Remix). Zahrál i mou oblíbenou starší skladbu Starsplash feat. Charly Lownoise & Mental Theo - Wonderful Days. Nebál se vytáhnout i něco veselého, a tak zazněl Barthez – On the move. Rozloučil se s trackem Public Domain - Operation Blade (Mark Sherry edit). Dave rozhodně věděl jak na to. Jeho vystoupení jsem si opravdu užil, I on sám si své hraní ohromně užil, jak mě sám pak po vystoupení sdělil.

Německý Talla 2XLC pokračoval v nastaveném tempu. Mně samotnému přišlo, že se mu do rozjetého vlaku nepodařilo naskočit včas. V jeho setu sice zazněly přímo legendární tracky – Trance all stars – Go, Talla 2XLC – Shine, Cosmic gate – Exploration of space a nebo Three Drives - Greece 2000. Pro své vystoupení si připravil i speciální dárek v podobě nového editu tracku RMB – Spring. Ale prostě to pro mě nebylo ono po předešlých dvou zdařených vystoupeních.

Za to Marusha to bylo už jiné kafe. Z jejích vinylů odehrála, čistý rave a early hardcore set. Prvních pár řad bylo z jejího vystoupení opravdu nadšené, ale zbytek čekal jen Somewhere over the rainbow. Na tracky Moby - Feeling So Real (Westbam Remix) a Marusha - Trip To Raveland (Paul Elstak Remix) jsem se nehorázně vyřádil. No a v samotném závěru nechyběla samozřejmě skladba Marusha - Somewhere over the rainbow. Královnou noci byla pro mě jednoznačně ona!

Laťka byla postavená hodně vysoko. Na Pietovi z Rank 1 bylo, aby ji udržel. To se mu prvním trackem Rank 1 - L.E.D. ale tím to skončilo. Očekával jsem zcela jiný set. Chybělo mně tam víc skladeb z jejich vlastní produkce. Delirium - Silence (DJ Tiesto's In Search Of Sunrise Remix je sice výborný track, ale slyšet ho během večera potřetí už bylo trochu ohrané! Stejně tak Tiësto - Adagio For Strings.Bohužel ani Rank 1 – Airwave, to nezachránil.

Dalším v pořadí byl německý Kai Tracid. To že Kai prostě umí, se nedá zapřít. Právem se stal rezidentem Trancefusion, protože ví, jak na to!. Úplně mi vykouzlil úsměv na obličeji. To bylo přesně ono, kvůli čemu jsem na akci šel. To byl ten starý Kai, kterého mám rád. Sice svůj tracklist moc neobměnil od posledního vystoupení, ale nemám mu to za zlé, když se jeho set z většiny skládá z jeho vlastní produkce a z tracků z jeho labelu. Takhle nějak jsem si představoval vystoupení i ostatních umělců.

Následně se u mixpultu objevil starý známý Johan Gielen. Tentokráte se představil i se svým kolegou Svenem Maesem. Airscape si tedy tento večer odbyli i svou premiéru u nás. Opravdu je škoda, že BTL agency odchází ze scény, když sem dokázala přivést takovéto projekty. Čekal jsem, když se s námi už pomalu ale jistě loučí, že z rukou vytáhne všechna esa. Tedy, že belgický M.I.K.E vystoupí živě se svou kapelou jako za starých časů a na živo předvede, jak dobře zněl starý PUSH. Bohužel to se nestalo, ale i tak jeho vystoupení nebylo špatné. Dj Quicksilver si taktéž mohl odškrtnout premiéru u nás. Rozhodně by si zasloužil pochvalu za to, co zahrál. Třeba takový Piet z Rank 1 by se od něj měl přiučit, co to znamená classic set! No a na konec Scot Project! Frank si to ani tentokráte nepokazil, i když z mého pohledu mohl vytáhnout tvrdší a známější tracky.

Co říci závěrem? Snad především to, že se párty Trancefusion – The Legends určitě vydařila soudě podle atmosféry v klubu a faktu, že většina všech návštěvníků vydržela skoro až do konce. Klub byl příjemně zaplněn již od osmé hodiny. Rozhodně jsem očekával větší zájem, ale co naplat, opravdu je vidět, že o trance už v české republice není takový zájem.

Co se týče organizace ze strany pořadatele, tak jsem narazil na pár drobností, které mně potěšily, ale našlo se i pár věcí co mně vyloženě chyběly, anebo nebyly dotažené dokonce.

Uvítal jsem lockerboxy na akci. Za to bych dal opravdu palec nahoru. Sice nevím nakolik je domácí návštěvníci využili, když tam byla přítomná šatna, ale kdo ví, třeba v budoucnu to bude pravidlem na akcích! Stejně tak jsem zajásal, když jsem viděl obchod se suvenýry. Snad ho návštěvníci využili, tak jak je zvykem na zahraničních eventech. Dále jsem byl přímo nadšený hudbou, unesen funkčností šatny a její cenou, počtem barmanů a barmanek a obecně kapacitou barů. Nadšen jsem byl páskou pro VIP - skvělá památka když jsou látkové, škoda že ji neměli i REGULAR návštěvníci.  Překvapením večera po stránce organizační byly záchody - pěkné po celou noc rozumně čisté ... (je mi jasné, že voňavé a nablýskané po pár stovkách návštěv asi nebudou - ale míra bordelu nepřesáhla únosnou míru jako je tomu běžně třeba v O2)

Dále mě pár věcí zklamalo. Například jsem očekával booklet s lineupem, který jsem nedostal. Když jsem si chtěl odpočinout, tak nebylo kde, zcela mě chyběla nějaká místnost na odpočinek, nebo aspoň místo na sezení. Ačkoliv nejsem kuřák, tak tedy to místo, co pro ně bylo vyhrazeno, bylo tak malé, že se tam skoro na sebe tlačili. Teplomety, které měly vyhřívat venkovní prostor pro kuřáky, byly mimo provoz, takže návštěva venkovního prostoru byla omezená jen na nezbytně dlouhou dobu. No a v poslední řadě mně chyběla slibovaná přítomnost dispečera taxi služby na akci. Dispečer byl sice venku, ale po opuštění prostoru nebylo možné se vrátit zpět. Takže, když si chtěl člověk dohodnout odvoz na určitou hodinu, tak to nebylo prakticky možné.

BTL agency, jak už jsem jednou řekl, pomalu opouští domácí vody a chce se rozloučit se svými příznivci a návštěvníky. Dle mého názoru je to krok špatným směrem, ale co naplat, když večírky nejsou tak v kurzu, jako v ostatních zemích Evropy. Sám si kladu otázku, proč jsem v posledních letech neslyšel ani o jedné trancové akci u nás doma, co by byla vyprodaná, i když na ní jsou pozvané velké hvězdy? Prostě trance už má svůj boom za sebou a jede něco jiného. Ale co? Když většina promotérů doma dělá párty, aby byly na nulovém zisku nebo mírně vydělali. Když už odejít ze scény, tak ve velkém stylu! A to se Zdeňkovi povedlo!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TRANCEFUSION – THE LEGENDS

Sobota 11. 10. 2014
Vstup: 500 - 990 Kč
Vystupují:
KAI TRACID, RANK 1, MARUSHA, M.I.K.E. PUSH, AIRSCAPE, DJ QUICKSILVER, TALLA 2XLC, SCOT PROJECT, DAVE 202, YVES DERUYTER, LUCCA
Další informace
5 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

20. 10. 2014 | 20:04:30
+0 | -0

Omluva

Transmission = už není čistý trance, 23.9. 2005 v Karlových Lázních si opravdu nepamatuji - omlouvám se. Pan Maras určitě zvládne psát lépe, tak se klidně může přihlásit do redakčního týmu!
Maras
17. 10. 2014 | 08:46:08
+0 | -0

HP

Honzin Perlí a radši se kt omu ani nevyjadřuje.
Mirdaman
16. 10. 2014 | 20:36:35
+0 | -0
Pár otázek ?

Pane redaktore, chci se zeptat na pár nejasností.

1) Dj Quicksilver si podle mě odbyl premiéru u nás 23.9. 2005 v Karlových Lázních a ne na TF Legends, jak píšete.

2) Vy si nepamatujete nějakou trancovou akci z poslední doby, která byla vyprodaná ? A co takhle Transmission minulý rok ? To jste ale asi nepostřehl.
transmission
14. 10. 2014 | 18:39:53
+0 | -0
Transmission je disko sračka!!!!Pro burany z vesnice a stejně také skončí!!
Mirdaman
14. 10. 2014 | 10:31:45
+0 | -0

Pár otázek ?

Pane redaktore, chci se zeptat na pár nejasností.

1) Dj Quicksilver si podle mě odbyl premiéru u nás 23.9. 2005 v Karlových Lázních a ne na TF Legends, jak píšete.

2) Vy si nepamatujete nějakou trancovou akci z poslední doby, která byla vyprodaná ? A co takhle Transmission minulý rok ? To jste ale asi nepostřehl.

SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika