Kalendář koncertů 2/2015

Kalendář koncertů 2/2015

05. 02. 2015  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
A pokračujeme. Únor bílý, pole sílí, tedy pokud půjdete na Biosphere v rámci festivalu Spectaculare. Vedle norského ambientního mága ale slibuje únor třeba taky oslavu 25 let vydavatelství Indies Scope nebo nejednu ikonu elektronické scény. Více v přehledu.
5. 2. Biosphere (Festival Spectaculare, Planetárium Praha)
Těžko se k únoru hodí mrazivější otvírák než Geir Jenssen aka Biosphere. Kdo měl tu čest a dal si dostaveníčko s tímhle ambientem pochopí, proč je kolem jeho vystoupení takový hype. Geir pochází z norského Tromso, což je asi 800 km od polárního kruhu, takže je zřejmé, že ho Matička formovala trošku víc než nás, světlo- a suchozemce. Když se vynořil na počátku 90. let postupně jako Bleep a pak Biosphere, měl už své „jisté“ mezi ikonami tehdejšího ambientu, resp. ambient techna (KLF, Higher Intelligence Agency atd.). Pak už to šlo rychle. Debut Patashnik, skvělé Substrata a Insomnia, ale také N-Plants, deska inspirovaná částečně nebezpečím, které v přímořských oblastech Japonska představují jaderné elektrárny. O necelý rok později přišla katastrofa ve Fukushimě. Umí Biosphere předpovídat budoucnost?
 

9.2. Murcof (Palác Akropolis)
Vlastním jménem Fernando Corona, ikona v rodném Mexiku, Murcof se specializuje na minimalistickou orchestrální hudbu zahrnující techno prvky. Jeho debut Martes vyšel nejprve na domácí půdě, aby se ale rychle rozšířil za hranice – všiml si ho anglický label Leaf. Murcof jako svou přední inspiraci uvádí Arvo Pärta, estonského skladatele klasické a sakrální hudby, který se během posledních 40 let stal ikonou svého žánru. Do seznamu vlivným umělců se ale po jeho boku dostali také němečtí elektroniční kouzelníci Tangerine Dream či neméně slavní Kraftwerk.
 

9.2. Lydia Ainsworth (007 Strahov)
Jsou debuty a novice, které zaujmou na první poslech. Přesně to je případ kanadského objevu tamější nezávislé scény, Lydie Ainsworth. Její deska Right from Real (2014) spadá do škatulky experimentální pop, ale jde na něm poznat klasická hudební výchova Ainsworthové. Lydia vydala svůj debut u labelu Arbutus, na kterém vydává třeba Grimes, a určitě tam skvěle zapadla. Podloží pro její experimentální elektronicko-smyčcové výlety tvoří bleepy a beaty, ale hlavní momentum vytváří její hlas.
 

17.2. Fink (MeetFactory)
Finian Greenhall se během deseti let přetavil z ambientního technaře na to, čemu se anglicky říká singer/songwriter. Není divu: zkuste si představit mládí v anglickém Bristolu, kterým se po krátkém „klasickém“ období převalila raveová vlna. Ta s sebou strhla i Finka, kterému se podařilo zachytit pozornost legendárních Ninja Tune Records – ti ho upsali jako trip-hopera, jenže Fink si to rozmyslel a než bys řekl švec, byl dál u kytar a písniček. Vrcholem a symbolem jeho přerodu je vynikající Sort of Revolution, do MeetFactory přijede s novou deskou Hard Believer. Tohle by vám nemělo uniknout.

8.2. Ceny Vinyla (LMB) / 9.2. Lydia Ainsworth (007, experimentální pop) / 10.2. Goran Bregovič (Forum Karlín) / 10.2. Ronin (Chapeau Rouge, experiment) / 10.2. Dj Shadow+Cut Chemist (Roxy, vinyl set) / 12.2. Schwarzprior + Lionel Dixit (Cross, electrofuckpunk) / 12.2. Combineharvester (Pohoda, Plzeň, freaky-psychedelia rock) /13.2. Scuba+Bodika (Roxy, postdub-techno-house) / 13.2. The Afghan Whigs (LMB, rock) / 20.2. Mark Lanegan (LMB, rock) / 23. 2. Looptroop Rockers (LMB, Swedish boombox) / 25. 2. Monika Načeva + Michal Pavlíček (Na Kus Řeči II, Praha) / 26.2. Yann Tiersen (Roxy) / 26. 2. Baton Rouge (007, punkrock) / 27. 2. 2Many Djs (Roxy)

Pravidelná dávka toho nejlepšího z hudby: MUSIC SAVES MY SOUL.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MURCOF

Pondělí 9. 2. 2015
Vstup: 450 Kč
Vystupují:
MURCOF (Mexiko)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika